Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δραματική εγκύκλιος για να μη σηκώνει ο κόσμος τα λεφτά


Αναστάτωση στις τράπεζες

Δύο φορές μέχρι τώρα, ένα email κατάφερε να δημιουργήσει πανικό στην ελληνική κοινωνία, να ενεργοποιήσει τις διωκτικές αρχές, εγχώριες και διεθνείς, να αναστατώσει τις τράπεζες και την κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη φημολογία.

Το τελευταίο ζήτημα λέγεται αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με τη μέθοδο της επιμήκυνσης είτε με αυτή του «κουρέματος», δηλαδή της διαγραφής μέρους της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με επιπτώσεις για όσους κατέχουν κρατικά ομόλογα και κυρίως για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σενάριο αυτό συντηρείται τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς δηλώσεις Γερμανών παραγόντων και δημοσιεύματα σε γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ένα αδιάκοπο αλαλούμ στους πανταχόθεν βαλλόμενους Ελληνες πολίτες.

Το αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, είναι μέσα στο α’ τετράμηνο του 2011 να συνεχιστεί η μείωση των καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ περίπου, φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση όταν η φημολογία κορυφώνεται.

Άργος Νόμιζε ότι πλήρωνε τη ΔΕΗ αλλά πλήρωνε… την υπάλληλο!

Ισχυρό σοκ έπαθε η 33χρονη ιδιοκτήτρια ενός το μίνι μάρκετ στο Άργος, όταν ο λογιστής της ζήτησε από τη ΔΕΗ τους συγκεντρωτικούς λογαριασμούς για να τους καταθέσει στην φορολογική της δήλωση και πληροφορήθηκε ότι χρωστούσε… 13.500 ευρώ από το 2009, αν και πλήρωνε τακτικά το οφειλόμενο ποσό σε μια συγχωριανή της υπάλληλο της Επιχείρησης!

Η επιχειρηματίας κατάλαβε αμέσως ότι είχε πέσει θύμα μακροχρόνιας απάτης από την 44χρονη υπάλληλο της ΔΕΗ, στην οποία έδινε χέρι με χέρι τα χρήματα για την εξόφληση των λογαριασμών στο χωριό τους, το Νέο Ηραίο Αργολίδας. Έτσι, κατέφυγε στην Ασφάλεια Ναυπλίου που προσημείωσε 500 ευρώ τα οποία θα έδινε στην απατεώνισσα για τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Μόλις η 44χρονη υπάλληλος παρέλαβε τα προσημειωμένα χρήματα και έδωσε στην 33χρονη μία μηχανογραφημένη απόδειξη είσπραξης με το πληρωτέο ποσό σημειωμένο με στυλό, οι αστυνομικοί του τμήματος την συνέλαβαν. Στην προανάκριση αποκαλύφθηκε το ύψος των χρημάτων που έβαζε στην τσέπη αντί να εξοφλεί τους λογαριασμούς. Όπως αποδείχθηκε, το θύμα δεν είχε ανησυχήσει επί δυο χρόνια γιατί ποτέ δεν της είχαν κόψει το ρεύμα, αν και δεν έπαιρνε ταχυδρομικά τους λογαριασμούς!

Ελεύθεροι οι 4 προσαχθέντες για την τραγωδία της Marfin


- Απολογείται σήμερα ο ένας για παραβίαση του νόμου περί όπλων
- Και οι τέσσερις θα καταθέσουν στον εισαγγελέα μέσα στην εβδομάδα
- Η αστυνομία αναζητά ακόμη τέσσερα άτομα, μεταξύ τους και μία νεαρή γυναίκα

Προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις από τους προσαχθέντες χθες για την φονική επίθεση στη Marfin κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, μεταξύ τους και μία γυναίκα που περίμενε να γίνει μητέρα.

Κρατείται ακόμη μόνο ένας 27χρονος για τον οποίο αναμένεται να συνταχθει κατηγορητήριο βάσει του νόμου περί όπλων μέχρι να δώσει κατάθεση και στη συνέχεια να αφεθεί επίσης προσωρινά ελεύθερος.

Στο σπίτι του βρέθηκε γκλομπ, ένα τόξο και μία σφεντόνα σύμφωνα με πληροφορίες.

Από τους συλλήφθέντες, οι δύο προσήχθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία της Marfin και οι άλλοι δύο για τον εμπρησμό και τις φθορές στον “Ιανό” που βρίσκεται απέναντι, ωστόσο θεωρείται ότι οι δύο ομάδες συνδέονται.

Οι προσαχθέντες ηλικίας 21, 27, 31 και 32 χρόνων θα καταθέσουν μέσα στην εβδομάδα και βάσει των καταθέσεων ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα διωχθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη τέσσερα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση - μεταξύ τους και μία γυνάικα - τα οποία αναζητούνται, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να μαζέψει στοιχεία εναντίον τους.

12 χρόνια από την τραγωδία στα Καμμένα Βούρλα


Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες, που έπεσαν στο καθήκον στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων, την παραμονή της Πρωτομαγιάς του 1999.

Όπως υπενθυμίζει το LamiaReport η τραγωδία συνέβη όταν άνδρες της τροχαίας σταμάτησαν για έλεγχο, στον περιφερειακό τότε δρόμο των Καμένων Βούρλων, ένα βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο.

Λίγα λεπτά μετά ένα μικρό φορτηγάκι τύπου βαν έπεσε στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου με αποτέλεσμα να ξσπάσει πυρκαγιά.

Από την Πυροσβεστική Λαμίας αμέσως όχημα και μετά από 20 λεπτά περίπου έφτασαν στο τόπο του συμβάντος οι 3 αδικοχαμένοι πυροσβέστες, ο αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος, ο πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος και ο πυροσβέστης Νίκος Νικολάου.

Πριν καν ξεκινήσουν την προσπάθεια κατάσβεσης μια τρομακτική έκρηξη συγκλονίσε την περιοχή στοιχίζοντας τη ζωή στους τρεις πυροσβέστες αλλά και στον 39χρονο οδηγό του βυτιοφόρου Ανδρέα Παπακωνσταντίνου και τον οδηγό του βαν Κωνσταντίνο Μανανά.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 14 ακόμη άτομα ενώ κομμάτια από το βυτιοφόρο είχαν βρεθεί σε απόσταση ακόμη και ενός χιλιομέτρου.

Σήμερα οι συνάδελφοι των πυροσβεστών θα πραγματοποιήσουν ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη τους, όπως κάνουν κάθε χρόνο.

Χάκερ ζητούν λύτρα από τη Sony!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάκερ που έκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών από το Playstation Network, ζητούν λύτρα από την εταιρία για να μην τα πουλήσουν.

Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται μέσα από το προφίλ του Kevin Stevens της Trend Micro, στο Tweeter ο οποίος γράφει ότι οι χάκερ εκβιάζουν τη Sony ζητώντας της χρήματα, για να μην πουλήσουν στη μαύρη αγορά, τα στοιχεία 2.2 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών, από μέλη του PSN ενώ στη συνέχεια συμπληρώνει οτι η Sony αρνείται να πληρώσει.

Επίσης ένας χρήστης του PSN, διαμαρτύρεται ότι κάποιος χρέωσε την κάρτα του με 2000 αυστραλιανά δολάρια σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC News.

Μετά από αυτά καλό θα ήταν όσοι χρήστες είχαν βάλει στο λογαριασμό του PSN κάποιον αριθμό πιστωτικής κάρτας, να την μπλοκάρουν γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί....

παρακάτω επισυνάπτουμε ένα από τα email που έστειλε η sony στους πελάτες της :

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Παγίδα στο Αιγαίο στήνουν οι Αμερικανοί


Οι αποκαλύψεις από το WikiLeaks και τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ για την αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο και ο μύθος

Παγίδα στο Αιγαίο στήνουν οι Αμερικανοί «ίσων αποστάσεων» παρουσιάζονται από το Νίκο Μελέτη στο άρθρο του στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ».

Ποια ήταν η επίσημη ελληνική αντίδραση στην πρώτη δημόσια αποσαφήνιση της αμερικανικής πολιτικής στο Αιγαίο, όπως διατυπώθηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ αλλά και μέσω των όσων αποκαλύφθηκαν από τα απόρρητα τηλεγραφήματα του WikiLeaks;

Πώς η αμερικανική θέση βάζει στην ζυγαριά τις υπερπτήσεις κατοικημένων ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να προασπίσει την εθνική κυριαρχία της αλλά και την επιχείρηση της Τουρκίας για επιβολή συγκυριαρχίας στο Αιγαίο;

Ποιο είναι το υπόβαθρο της αμερικανικής πολιτικής των ίσων αποστάσεων; Ο Αμερικάνος πρεσβευτής Ντάνιελ Σμιθ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, σε ερώτηση για τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών έδωσε μια απάντηση που χρήζει πολλαπλής ερμηνείας.

Πολύ πιο σαφές, όμως, ως προς την αμερικανική θέση ήταν το εμπιστευτικό τηλεγράφημα (09STATE61209 - O R 122317Z JUN 09) του Ιουνίου του 2009, το οποίο καθόριζε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αμερικανικής παρέμβασης προς Αθήνα και Άγκυρα για κατευνασμό της έντασης στο Αιγαίο. Το τηλεγράφημα φέρει την υπογραφή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και το πλαίσιο των αμερικανικών θέσεων το είχε επεξεργαστεί ουσιαστικά ο τότε υπεύθυνος για την περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Το τηλεγράφημα έχει αποσταλεί στις πρεσβείες της Αθήνας και της Άγκυρας, ενώ περιλάμβανε σημεία που έπρεπε να μεταφερθούν και στις δύο κυβερνήσεις αλλά και ξεχωριστά στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, οι οδηγίες και τα μηνύματα προς κάθε κυβέρνηση χωριστά.

Ολόκληρο τα άρθρο του Νίκου Μελέτη στο τεύχος 80 του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011.

Ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ή “μάθανε ότι … και πλακώσανε και οι γύφτοι”


Το εικονιζόμενο εγγραφο της TPAO, της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων είναι σαφέστατο. Πρόκειται γαι «πρόσκληση ενδιαφέροντος» πρός κάθε ενδιαφερόμενο για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο. Ε και; Ελεύθερες οικονομίες, ανοικτές θάλασσες, γιατί οχι ;
Προσέξτε τον συνοδευτικό χάρτη και την οριοθέτηση των περιοχών οχι στο εγγραφο της TPAOαλλά στον χάρτη 1, οπου εχω προσθέσει με γεωαναφορά τα ορια των ΑΟΖ στην Μεσόγειο σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS 1983). Σε περίοπτη θέση το περιβόητο «οικόπεδο» 4321, ομού μετά του 4511, αμφότερα οριοθετημένα στα ορια των Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ. Οχι πολύ, «λίγο», οσο να … «ακουμπάει» και λίγο ακόμη !


Μια ματιά σε παλαιότερο χάρτη της ΤΡΑΟ (Νοέμβριος 2008, νορβηγικό ερυνητικό σκάφος νότια του Καστελόριζου) οπως ο εικονιζόμενος χάρτης 2 μας πληροφορεί για το βάθος και την «ευελιξία» της Τουρκικής στρατηγικής. Εδώ βλέπομε ξεκάθαρη οριοθέτηση εντός ελληνικής ΑΟΖ για ερευνες, ενώ στην πρόσφατη «πρόσκληση ενδιαφέροντος» τα ορια μετετέθησαν ελαφρώς ανατολικότερα και υποτονθορίζεται οτι «θα μπορούσε» η Τουρκία να αποδεχθεί την συνθήκη UNCLOS για το δίκαιο της θάλασσας, εμμένοντας ομως σε «εξαιρέσεις» οπως σαφέστατα εδήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ανατολίτικο παζάρι λοιπόν, ελαστικά ορια στα «οικόπεδα», εμμονή στην αρνηση αποδοχής ΑΟΖ για το Καστελόριζο και «καταγγελία» του Ελληνο – Κυπριακού «αξονα» στην Α. Μεσόγειο οπως σημείωσα σε προγενέστερη ανάρτηση μου. Είναι χαρακτηριστική η τακτική «εφαψία» στην ελληνική ΑΟΖ, ισα – ισα για να διατηρείται «ζεστό» το σενάριο “disputed area” πρός μεταγενέστερη αξιοποίηση, χωρίς να δημιουργηθούν αμεσα νομικές επιπλοκές με μια εν ψυχρώ οριοθέτηση ζώνης ερευνών εντός της ελληνικής περιοχής.


Εδώ δεν θα ασχοληθώ με την Κυπριακού ενδιαφέροντος πλευρά του ζητήματος – μολονότι το 4321 είναι κατά το ημισυ (διαγώνιος) εντός Κυπριακής ΑΟΖ – , οι Κύπριοι είναι μεγάλα παιδιά, ορισαν ΑΟΖ, συνήψαν συμφωνίες με σοβαρούς επιχειρηματικούς εταίρους και ενα σοβαρό Κράτος οπως το Ισραήλ και παρά τις πασαλίδικες δηλώσεις η Τουρκία ΔΕΝ θα ρισκάρει μια μείζονα εμπλοκή στην περιοχή.

Αλλος είναι ο αδύναμος κρίκος, η Ελλάδα είναι που σφυρίζει αδιάφορα για τον ορισμό της ΑΟΖ της, που κινείται με τους παραδοσιακούς ράθυμους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου οταν προκύπτει εμπλοκή στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή ( η ενίοτε δεν κινείται καθόλου !)
Οι ερευνες στις ανωτέρω περιοχές «προσκλήσεως ενδιαφέροντος» θα ξεκινήσουν – πιθανότατα για επιχειρησιακούς λόγους σχετιζόμενους με καιρικές συνθήκες κλπ – το καλοκαίρι…

Τι θα συμβεί εάνκαι οταν σκάφη Χ – Ψ εθνικότητος και εταιρείας συνοδευόμενα απο τουρκικά πολεμικά εισέλθουν για ερευνες στο «οικόπεδο» 4511 ? Υπάρχει ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΟ «δόγμα» ανάμεσα στα ΥΠΕΞ – ΥΠΕΘ, κοινή ατεγκτη στάση με ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ επιβολής της εθνικής κυριαρχίας, ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ, η θα εχωμε πόλεμο διαρροών απο «κύκλους» των υπουργών, διαβήματα στους «καλούς Τούρκους» και παράπονα οτι οι «κακοί» του βαθέως Κράτους δεν τηρούν τα μέτρα εμπιστοσύνης ?

Μήπως η καθυστέρηση διακηρύξεως ΑΟΖ κινείται στην καιροσκοπική λογική «δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση» ΑΡΑ πρόκειται για …ανοικτή θάλασσα, ΑΡΑ ο πάσα ενας δύναται να ερευνά και να εκμεταλλεύεται πλούτο ? Και οταν προκύψει πλούτος , ΤΟΤΕ θα «καθήσωμε στο τραπέζι» με την παρουσία φυσικά των ξένων καλοθελητών που θα επείγονται να βγάλουν λεφτά για να διαμοιράσωμε αυτό που μας ανήκει ?

Εχουν ληφθεί υπ’οψιν η ασταθής κατάσταση στην Αίγυπτο, αμεσο εμπλεκόμενο στην επίμαχη περιοχή (ουσιαστικά «τριεθνές» με τις ελληνική – κυπριακή – αιγυπτιακή ΑΟΖ να εφάπτονται (βλ. χάρτη 1) η εάν δεχθούμε τη τουρκική αποψη την τουρκική ΑΟΖ να εφάπτεται με την αιγυπτιακή), οι ερωτοτροπίες του καθεστώτος με την Χαμάς και το Ιράν, η διεθνής κινητικότης της Τουρκίας με «παραινέσεις» στον Καντάφι σε επίπεδο Ομπάμα – Ερντογάν ενώ ο αρχηγός της CIA συσκέπτεται στην Αγκυρα για την «ασφάλεια του Ασσαντ» και την σταθερότητα στην Συρία ?

Η Τουρκία είναι παρούσα, προσκαλεί επενδύσεις στην Α. Μεσόγειο και ταυτόχρονα καθελκύει περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης (20 Απριλίου περεδόθη το δεύτερο, ΕΓΧΩΡΙΑ κατασκευαθέν…), εχει οργανώση ενα αρτιο Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτηρήσεως (UZUN UFUK), διαθέτει αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας – Περιπολίας (MPA) και εχει αποδείξειοτι στηρίζει «εν οπλοις» τις πολιτικές επιλογές της…

Είναι κατανοητό οτι «νηστική αρκούδα δεν χορεύει» και οτι ο κόσμος καίγεται για τα οικονο μικά, την ανεργία, το μνημόνιο και τις δραματικές αλλαγές που επέφερε στην κοινωνία, την εύλογη αγωνία «πού πάμε», «θα πτωχεύσει η χώρα» κλπ.

Η διαμόρφωση ομως ενός αρνητικού status quo σε οτι θα επρεπε να αποτελεί το δικό μας “lebensraum” , η εν τοις πράγμασι «ανάσχεση» της ελληνικής σφαίρας επιροής στην Α. Μεσόγειο και στο υπό διαμόρφωση νέο τοπίο στην ενέργεια (που θα παραμείνει ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ για πολλά – πολλά χρόνια εις πείσμα της αερο-ηλιακής αδολεσχίας) υποθηκεύει ακόμη περισσότερο τις οποιες ελπίδες ανακάμψεως και τοποθετεί οριστικά την χώρα σε παρακμιακή πορεία.

Ποιός δημιούργησε το χρέος – Δανειζόντουσαν 1 δις την ημέρα !


Αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων Σε συνεχόμενο κρατικό δανεισμό καταφεύγει η κυβέρνηση για να καλύψει τρέχουσες διαχειριστικές ανάγκες του νέου κρατικού προϋπολογισμού, να πληρώσει παλαιότερα δάνεια τα οποία λήγουν, αλλά και για να χρηματοδοτήσει τα ολυμπιακά έργα, κοινοτικά προγράμματα κλπ. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, που παραθέτει στοιχεία για το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του 2004.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά – εκτός από το δανεισμό μαμούθ, 5 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με την κοινοπρακτική έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς – θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κοινοπρακτικές εκδόσεις ενός 5ετούς ομολόγου, αλλά και η επανέκδοση ενός ομολόγου με ρήτρα τον τρέχοντα πληθωρισμό, το οποίο λήγει στις 25 Ιούλη του 2025. Αν και στην ανακοίνωση του ΟΔΥΧ δεν αναφέρεται το ακριβές ύψος του δανεισμού από τις δύο νέες κοινοπρακτικές εκδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του κρατικού δανεισμού το τρίμηνο Γενάρη – Μάρτη 2004 θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ (περί τα 5 τρισ. δραχμές).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, προσπαθώντας να απαντάει στην κριτική που ασκεί η ΝΔ ότι η προσφυγή σε αφειδή δανεισμό αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, υποστήριξε χτες ότι ο δανεισμός είναι προγραμματισμένος, ενώ το κόστος δανεισμού που επιτεύχθηκε με την κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου, ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Δανεικά 20 δισ. ευρώ στο εξάμηνο
Στο 20% του ΑΕΠ θα φτάσουν τα νέα δάνεια το 2002

Νέο δάνειο 3ετούς διάρκειας και ύψους πάνω από 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 380 δισ. δρχ) θα συνάψει την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι το σύνολο των διαφόρων δανείων για το α’ εξάμηνο του 2002, από τους Ελληνες και ξένους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας, φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 20 δισ. ευρώ (ή 6,8 τρισ. δρχ.).

Για ολόκληρο το 2002 ο κρατικός δανεισμός θα φτάσει τα 29 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του φετινού ΑΕΠ (περίπου 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό).

Η σπουδή που δείχνουν οι τραπεζίτες να δανείσουν το ελληνικό κράτος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει τα ψηλότερα επιτόκια ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, να καταβάλει δηλαδή τα ψηλότερα επιτόκια για το ενιαίο «κοινό» νόμισμα.

Η μεγάλη μάζα του φετινού χρέους έχει συναφθεί στη χρηματαγορά του Λονδίνου μέσω «κοινοπρακτικών δανείων. Το ποσό αυτό πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ και προέρχεται από δυο απανωτά δάνεια (10ετούς και 5ετούς διάρκειας), στις αρχές του Φλεβάρη, για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από τα πολύ ψηλά (για τα δεδομένα του ευρώ) επιτόκια πλήρωσε και πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Αλλά και τα δάνεια που δόθηκαν στο «εσωτερικό» της χώρας (10 δισ. ευρώ για το α’ εξάμηνο) κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό σε ξένες τράπεζες. Από αυτή την κατηγορία τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από 10ετή ομόλογα. Τα υπόλοιπα 4,2 δισ. ευρώ από 7ετή, 5ετή και 3ετή, έναντι μόλις 619 εκατ. ευρώ που αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια (ετήσια, εξάμηνα και τρίμηνα).

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τακτική της λεγόμενης «χρονικής επιμήκυνσης» του χρέους.

Νέο δάνειο – μαμούθ

Στους μεγαλοτραπεζίτες – ρεντιέρηδες της διεθνούς χρηματαγοράς προσέφυγε για δανεισμό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το νέο δάνειο – μαμούθ ύψους 3,5 δισ. ευρώ (περίπου 1,2 τρισ. δρχ.) επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5,91%. Την έκδοση του ομολόγου επιμελήθηκαν οι τράπεζες Εμπορική και Εθνική καθώς και οι Deutshe Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα πληρώνει τα μεγαλύτερα επιτόκια της ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δημόσιο δανείζεται το 2002 με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δρχ. τη μέρα. Στο ιλιγγιώδες ποσόν των 9 δισ. ευρώ (πάνω από 3 τρισ. δρχ.) έφτασε ο φετινός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τη διεθνή χρηματαγορά. Πρόκειται για δυο απανωτά δάνεια, ένα δεκαετούς διάρκειας για 5 δισ. ευρώ στο τέλος του Γενάρη, και ένα πενταετούς διάρκειας για 4 δισ. ευρώ, που υπογράφτηκε προχτές στο Λονδίνο.

Με βάση τα παραπάνω δύο δάνεια που συνάφθηκαν το Γενάρη του 2002, προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δραχμές τη μέρα.

Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει τα πιο υψηλά επιτόκια ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, γεγονός που πυροδοτεί το ενδιαφέρον των ρεντιέρηδων του διεθνούς χρηματεμπορίου, ενώ, ξέχωρα από τα επιτόκια, πληρώνει αρκετά δισ. δρχ. πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Συγκεκριμένα, για το 5ετές ομόλογο το επιτόκιο έφτασε στο 4,7% και η επιπλέον προμήθεια σε 0,10% επί της αξίας του δανείου. Για το προηγούμενο δεκαετές δάνειο θα καταβάλλεται επιτόκιο 5,26% ετησίως και η πρόσθετη προμήθεια που δόθηκε εφάπαξ έφτασε σε 0,15%.

Το νέο στοιχείο της πρακτικής που ακολουθεί φέτος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάθεση των δανείων σε μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια του εξωτερικού (CSFB, J.P. Morgan, Sao Paolo, Salomon Smith Barney, HSBC, Leahman) ενώ από «ελληνικής» πλευράς συμμετείχαν με πολύ μικρότερα ποσοστά οι τράπεζες Εθνική, Eurobank (του ομίλου Λάτση) και Πειραιώς (του ομίλου Σάλλα).

Ο συνολικός δανεισμός για το 2002 θα εκτιναχτεί στα 29 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερων χρεών. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το παλαιότερο χρέος που θα αποσυρθεί μέσα στο 2002 είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι μεγάλο μέρος του φετινού δανεισμού οφείλεται στην ωρίμανση των πολυετών δανείων που συνάφθηκαν κατά την αλήστου μνήμης εποχή της «σύγκλισης με την ΟΝΕ».

Ενας πρόσθετος τρόπος δανεισμού που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι η λεγόμενη τιτλοποίηση μελλοντικών δημοσίων εσόδων, τα οποία θα αναλάβει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο τριετές δάνειο με 4,33%
Με επιτόκια, πολύ πάνω από αυτά που ισχύουν για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης, εξακολουθεί να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, τροφοδοτώντας έτσι την αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοτραπεζιτών που λυμαίνονται το δημόσιο χρέος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι «προσφορές» που υποβλήθηκαν για τα 3ετή ομόλογα, που δημοπρατήθηκαν χτες, έφτασαν σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 1,32 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,33%. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο εξάμηνο Γενάρης – Ιούνης 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί το ποσόν των 20 δισ. ευρώ (κυρίως από ξένες τράπεζες).

Με δεδομένο ότι για ολόκληρο το έτος ο δανεισμός του Δημοσίου έχει προγραμματιστεί να ανέλθει σε περίπου 29 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ), τα 20 δισ. ευρώ που δανείστηκε στο πρώτο εξάμηνο αποτελούν πάνω από τα 2/3 (για την ακρίβεια το 69%) του ετήσιου δανεισμού.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Υπερβολικό τίμημα στους τραπεζίτες
Απεργάζονται πλασματική μείωση του νέου δανεισμού με εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο μελλοντικών κρατικών εσόδων. Με δυσμενείς όρους, με επιτόκια πολύ πάνω από αυτά που ισχύουν για άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς και με πρόσθετες προμήθειες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε στο Λονδίνο ένα νέο δεκαετές δάνειο – μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ (ή 1,7 τρισ. δρχ.).

Το επιτόκιο έφτασε σε 5,26% ετησίως δηλαδή 38 εκατοστά της μονάδας πάνω από τα επιτόκια που πληρώνει το γερμανικό κράτος, ενώ η επιπλέον προμήθεια που δόθηκε στους τραπεζίτες -μεγαλοδανειστές του ελληνικού Δημοσίου έφτασε σε 0,15% επί της αξίας του δανείου, δηλαδή σε 750 εκατ. ευρώ (ή 2,5 δισ. δρχ.).

Το γεγονός αυτό αποδείχνει με τρόπο ανάγλυφο ότι η ένταξη στην ΟΝΕ και η εισαγωγή του κοινού νομίσματος κάθε άλλο παρά εξίσωση επιτοκίων σημαίνει. Το Ελληνικό Δημόσιο – σε πείσμα της δήθεν κοινής νομισματικής πολιτικής και των δήθεν κοινών επιτοκίων – θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με υπέρογκα ποσά για τόκους και χρεολύσια, τα οποία θα συνεχίζουν να καρπώνονται οι τραπεζίτες.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει για το Φλεβάρη και νέο δάνειο από την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, διάρκειας 5 χρόνων και ύψους 4 δισ. ευρώ (ή 1,37 τρισ. δρχ.).

Ο συνολικός κρατικός δανεισμός για το 2002 θα εκτιναχτεί σε 29 δισ. ευρώ και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με την «απόσυρση παλαιότερου χρέους» που επικαλείται η κυβέρνηση. Το παλαιότερο χρέος που προγραμματίζουν να αποσύρουν μέσα στο 2002 είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της αξίας του 10ετούς δανείου που υπέγραψαν προχτές στο Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση των παλαιότερων δανείων (αν ποτέ πραγματοποιηθεί) θα γίνει με τους επαχθείς όρους που θα βάλουν οι μεγαλοτραπεζίτες και οι άλλοι ρεντιέρηδες που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ομόλογα.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ


Μέχρι σήμερα, όσοι είχαν λαμβάνειν κάτω από 1.500 ευρώ, τυπικά δεν ελέγχονταν, ενώ από φέτος σε αυτούς θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του ΤΑXIS για επαλήθευση. Εάν δε κάποιος έχει επικαλεστεί πλαστά δικαιολογητικά για να πάρει επιστροφή που δεν δικαιούται, το υπουργείο επισημαίνει ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη ,και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ,σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κ.Π.Δ.

Σε περιπτώσεις φορολογούμενων που η επιστροφή φόρου τους υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο πάνω από 8.000 ευρώ ετησίως, θα διενεργείται από την εφορία έλεγχος των σχετικών παραστατικών, όπως συνηθιζόταν πάντα. Αυτό σημαίνει ότι θα τους καλεί η εφορία να προσκομίσουν ένα προς ένα τα παραστατικά που μειώνουν το φόρο τους, πιθανότατα και το σύνολο των αποδείξεων.

Ακόμη όσοι υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις (αδρανείς επιχειρήσεις) δεν χρειάζεται να έχουν υπογραφή λογιστή.

Όσον αφορά στις καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης, για δαπάνες που δεν εκπίπτουν στο σύνολο τους, θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά (αφού ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο taxis βεβαίως) με καταληκτική ημερομηνία την 30 Ιουνίου. Σε αυτές θα πρέπει να δηλώνεται και από το λογιστή ότι έχουν υποβληθεί όλοι οι παρακρατούμενοι και έμμεσοι φόροι μέσα στη χρονιά.

Και Ελληνες μισθοφόροι στον Καντάφι


Ελληνες μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Καντάφι μαζί με εκατοντάδες άλλους Ανατολικοευρωπαίους και Δυτικοευρωπαίους «συναδέλφους τους», υποστηρίζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα EUobserver.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 300-500 Σέρβοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Πολωνοί, Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Ελληνες πρώην στρατιωτικοί, χειριστές βαρέων όπλων και ελικοπτέρων, μαζί με στελέχη ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον στρατό του Καντάφι έναντι περίπου 2.000 δολαρίων την ημέρα. Η ευρωπαϊκή αυτή «Λεγεώνα» μετακινείται από 15 στρατιωτικά αεροδρόμια της Νότιας Λιβύης που εξακολουθούν να ελέγχονται από το καθεστώς.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Ελληνας αναλυτής, ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα, πρώην σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, του ΟΗΕ και της ΕΕ, Μιχάλης Κουτούζης.

Το προηγούμενο διάστημα ταξίδεψε στη Βόρειο Αφρική ενώ είχε διατελέσει διευθυντής ερευνών του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών (OGD).

Ο Ελληνας εμπειρογνώμονας δήλωσε στο EUobserver ότι ο Καντάφι χρησιμοποιεί Αφρικανούς, Αραβες και Ευρωπαίους μισθοφόρους επειδή δεν εμπιστεύεται τον λιβυκό στρατό.

«Παλλαϊκή άμυνα»
Σημειώνεται ότι προχθές το καθεστώς της Τρίπολης οδήγησε ξένους δημοσιογράφους σε στρατόπεδα «παλλαϊκής άμυνας» στο Ταρχουνά, 85 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, παρουσιάζοντας εκατοντάδες πολίτες (από εφήβους έως ηλικιωμένους) να εκπαιδεύονται στα όπλα για την απόκρουση μιας χερσαίας εισβολής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με τον βομβαρδισμό της Μισράτα (όπου χτες σκοτώθηκαν 7 αντάρτες σύμφωνα με τοπικούς γιατρούς) οι κανταφικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων. Λόγω των μαχών στη Ζιντάν και άλλες πόλεις, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, παρατηρούνται ελλείψεις τροφίμων, νερού και καυσίμων.

Στο μεταξύ, η Ρωσία απέρριψε το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης να προκαλέσει έκτακτη σύγκληση του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να συζητηθεί η δυτική επίθεση. «Η Μόσχα δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Γραμμή οξυγόνου» στο Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης προσπαθεί εξάλλου να εγκαινιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, δίνοντας πράσινο φως σε εξαγωγές πετρελαίου από την Ανατολική Λιβύη.

Η σχετική άδεια δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών τη στιγμή που αναμενόταν να ελλιμενιστεί στη Σιγκαπούρη το πρώτο φορτίο με 80.000 τόνους αργού πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Πηγη Εθνος

Πόσες αποδείξεις χρειάζονται ανά εισόδημα !

apodeixeis-1Από την Τρίτη 3 Μαΐου μέχρι τις 31 του μήνα...
καλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και να προσκομίσουν τις αποδείξεις τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν το άλλοτε δεδομένο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.


Η συλλογή των αποδείξεων πήρε νέα μορφή από το περασμένο έτος. Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, αν δεν προσκομίσουν αποδείξεις χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με φοροποινή.
Έτσι λοιπόν, πριν συμπληρώσετε την ετήσια φορολογική σας δήλωση, ασχοληθείτε με τις αποδείξεις.
Πρώτο βήμα
Αρχικά, πάρτε στυλό και ξαναγράψτε τις αποδείξεις που έχουν σβηστεί, αν βέβαια μπορείτε να διακρίνετε έστω και αχνά τα στοιχεία τους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, πετάξτε τες, καθώς δεν θα τις αναγνωρίσει η εφορία.
Αθροίστε τόσο τον αριθμό των αποδείξεων όσο και την αξία τους. Και κυρίως μην κάνετε λάθος και ξεχάσετε να βάλετε αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία.
Αξία αποδείξεων ανάλογα με το ατομικό εισόδημα σε ευρώ

Εισόδημα Δαπάνες (σύνολο ποσού αποδείξεων)
6000 0
7000 700
8000 800
9000 900
10000 1000
11000 1100
15000 2100
18000 3000
19000 3300
20000 3600
22000 4200
24000 4800
27000 5700
28000 6000
30000 6600
34000 7800
35000 8100
39000 9300
40000 9600
43000 10500
44000 10800
47000 11700
48000 12000


Πώς/πού υποβάλλονται
Σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ. Στο φάκελο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Για την αναγνώριση των αποδείξεων απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.
Χρήσιμες πληροφορίες
1. Αν το εισόδημά σας είναι μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται να προσκομίσετε καμία απόδειξη.
2.Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομίσετε τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός σας.
3. Για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 700 ευρώ, για το εισόδημα των 8.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 800 ευρώ κ.ο.κ.
4. Αν το εισόδημά σας είναι πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις. Για παράδειγμα αν έχετε εισόδημα 15.000 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις αξίας 600 ευρώ και για τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ άλλες 900 ευρώ, δηλαδή σύνολο σε αποδείξεις αξίας 1.500 ευρώ.
5. Οι αποδείξεις λογίζονται κατ’ άτομο, καθώς φορολογήστε για το ατομικό σας εισόδημα και όχι για το οικογενειακό. Αν έχετε εισόδημα 23.000 ευρώ και η σύζυγος έχει 20.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις 4.500 ευρώ για εσάς και 3.600 ευρώ για τη σύζυγο, δηλαδή σύνολο αποδείξεων 8.100 ευρώ. (όχι αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ που απαιτούνται για εισόδημα 43.000 ευρώ όσο και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του παραδείγματος). Σε καμία περίπτωση οι αποδείξεις ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
6. Το ποσό των δαπανών μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το εισόδημα του καθενός, που δηλώνεται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
7. Σε περίπτωση που κάποιος σύζυγος καλύπτει το αφορολόγητο, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
8. Οι αποδείξεις που προσκομίζετε φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ κατ’ άτομο ή τα 24.000 ευρώ κατά οικογένεια.
9. Το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει σταθερό στα 12.000 ευρώ ατομικά ακόμα και όταν το εισόδημα είναι πάνω από 48.000 ευρώ.
10. Μπορείτε να προσκομίσετε και επιπλέον αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ κατ’ άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια. Προσοχή όμως, μη βρεθείτε αντιμέτωποι στο μέλλον με απώλεια τεκμηρίου.
Μπόνους φόρου
11. Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ κατ’ άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για να καλύψετε το αφορολόγητο. Αν θέλετε να έχετε και το μπόνους των 3.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις συνολικής αξίας 6.600 ευρώ.
12. Οι πρόσθετες αποδείξεις 3.000 ευρώ το άτομο ή 6.000 ευρώ η οικογένεια σας δίνει μπόνους φόρου ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων. Για παράδειγμα, αν προσκομίσετε πρόσθετες αποδείξεις 2.000 ευρώ θα έχετε μπόνους, δηλαδή μείωση φόρου άλλα 200 ευρώ.
Πέναλτι φόρου
13. Αν δεν προσκομίσετε τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου τότε έχετε πέναλτι φόρου. Η επιβάρυνση φθάνει στο 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν προσκομίσετε μόνο 1.600 ευρώ, τότε για τις υπόλοιπες 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθείτε με πρόσθετο φόρο 10%, ήτοι 200 ευρώ.
14. Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήσατε το 2010 για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.
Ποιες είναι οι επιπλέον αποδείξεις που αναγνωρίζονται;
15.Αναγνωρίζονται ακόμα και αποδείξεις ή ειδικά στοιχεία από παροχή υπηρεσιών, όπως ΕΛΤΑ ή εταιρειών κούριερ ή πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλιστρα οχημάτων, συνδρομές εφημερίδων ή περιοδικών.
Επιμερισμός κοινοχρήστων
16. Εκπίπτουν και οι κάθε είδους δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων. Και από αυτές εξαιρούνται οι δαπάνες για λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης.
Οι κοινόχρηστες δαπάνες επιμερίζονται στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.
Από την κατάσταση προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός τιμολογίου ή απόδειξης λιανικής πώλησης, τιμολογίου ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών, ποσό δαπάνης, καθώς και κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.
Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό.
Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.
Έκπτωση φυσικού αερίου
17. Αν η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη πραγματοποίησης της δαπάνης ο φορολογούμενος επισυνάπτει φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη. Ο λογαριασμός φυσικού αερίου εκπίπτει δεδομένου ότι αναγνωρίζεται και η δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ποιες αποδείξεις δεν αναγνωρίζονται
18. Περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις αποδείξεις που προβλέπονται ρητά από το νόμο ότι εξαιρούνται, δηλαδή δαπάνες κοινής ωφέλειας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.
19. Δεν εκπίπτει και το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.
20. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, ανέγερση ακινήτου, τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
21. Εξαιρούνται και οι δαπάνες από μισθωμένα ακίνητα, όπως ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δικαστικές, αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, καθώς εκπίπτουν από τα ενοίκια που δηλώνετε.
22. Δεν μπορείτε να εντάξετε στις αποδείξεις λιανικής, τις δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο, όπως ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, αμοιβές δικηγόρων από παροχή νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
Όταν τελειώσει η διαδικασία, τι κάνετε τις αποδείξεις;
Aφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των αποδείξεων, τις κρατάτε σπίτι σας σε περίπτωση που υποβάλετε ηλεκτρονικά (ο ίδιος ή ο λογιστής) τη δήλωση και τις παραδίδετε αν σας ζητηθούν σε τυχόν δειγματοληπτικό έλεγχο.
Πότε διατηρείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ;
Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων για δημόσιους υπαλλήλους εξωτερικού (υπαλλήλους υπουργείου Εξωτερικών και λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, ΕΟΤ, Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικών, υπαλλήλους ΕΒΕΑ, Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία γραφεία στις Βρυξέλλες), όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, φυλακισμένους και κατοίκους κρατών Ε.Ε. που αποκτούν στην Ελλάδα εισόδημα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους. Οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. (Η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ λόγω των παιδιών που τον βαρύνουν δε συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.)
ΒΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
1. Σημειώστε το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά σας, σύμφωνα με τη βεβαίωση αποδοχών / συντάξεων που σας αποστέλλεται από τον εργοδότη σας.
2. Εάν το εισόδημα είναι μέχρι 12.000 ευρώ πολλαπλασιάστε το με 10%. Το ποσό που προκύπτει είναι αυτό που πρέπει να συγκεντρώσετε για να εξασφαλίσετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
3. Εάν το εισόδημά σας ξεπερνά τις 12.000 ευρώ τότε προχωρήστε σε δύο υπολογισμούς και προσθέστε τα ποσά. Πολλαπλασιάστε τις 12.000 ευρώ με 10% και το ποσό που μένει μέχρι το εισόδημά σας πολλαπλασιάστε το με 30%. Αθροίστε τα δύο ποσά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα του υπόχρεου: 20.000 ευρώ Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα της συζύγου: 13.000 ευρώ. Οικογενειακό: 33.000 ευρώ. Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων του υπόχρεου: (12.000Χ10%) +(8.000Χ30%) = 1.200+2400 = 3.600 ευρώ Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων της συζύγου: (12.000Χ10%) + (1.000Χ30%) = 1.200+300 = 1.500 Αφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: 12.000 ευρώ, της συζύγου (12.000 ευρώ) Σύνολο αποδείξεων για την οικογένεια: 5.100 ευρώ

Ισραήλ: Το 50% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους


Πάνω από το 50% των Ισραηλινών εκτιμούν ότι η χώρα τους θα πρέπει "να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος με την προϋπόθεση να διατηρηθούν οι οικίες των εποίκων στη Δυτική Οχθη", σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα "Yediot Aharonot".


Το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους ενώ το 41% εκτιμά ότι το Ισραήλ "πρέπει να αντιτασταθεί με κάθε τρόπο στην ανακήρυξη του Παλαιστινιακού Κράτους, ακόμα και εάν θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση γι αυτό στον ΟΗΕ".

Παράλληλα το 53% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης της κρίσης με τους Παλαιστίνιους "έναντι ουσιαστικής αναγνώρισης" ενώ το 42% έχει την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Η σφυμομέτρηση δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή που η Φάταχ του προέδρου Αμπάς και η ισλαμιστική Χαμάς, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις κατέληξαν χθές σε συμφωνία συμφιλίωσης.

Η σφυγμομέτρηση έγινε από ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 πολιτών με περιθώριο λάθους +- 4,5 %.

Ο Ν. Φωτόπουλος προσφέρεται να... δανείσει 400 εκατ. στο Δημόσιο


Οπρόεδρος της ΓENOΠ- ΔEH βρήκε και πάλι λύση. Πρότεινε οι εργαζόμενοι να δανείσουν στην κυβέρνηση το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, όσα και τα έσοδα από την πώληση του νέου «πακέτου» μετοχών. Τόνισε ότι θα στραφεί στη Δικαιοσύνη για την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στη ΔEH και προανήγγείλε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, που πιθανότατα θα ξεκινήσουν το δεύτερο 7ήμερο του Mαΐου, μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε χθες η ΓENOΠ, ο κ. Φωτόπουλος, αφού πρώτα αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Pακιντζή και, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι το πόρισμα έγινε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης με τον προφανή στόχο να καμφθεί η ΓENOΠ ενόψει της πώλησης του νέου πακέτου μετοχών, προδιάγραψε τη σκληρή στάση που θα ακολουθήσει το συνδικάτο από εδώ και πέρα.

Eδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφία του κ. Παπακωσταντίνου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, να συμμετέχει σε ένα από τα «μπλόκα» της ΓENOΠ σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔEH, επί διοίκησης Aθανασόπουλου.

Αντιδράσεις
Oι αντιδράσεις της ΓENOΠ όσο ακραίες και αν είναι, δεν είναι το μόνο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα σχέδιά της για τη ΔEH. Oι ενδοκυβερνητικές τριβές για το θέμα έχουν ήδη αρχίσει.

H υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Tίνα Mπιρμπίλη να επιμένει στη θέση περί απαξίωσης της ΔEH αν πουληθεί στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές και τον κ. Παπακωσταντίνου να «επείγεται» να συμπεριλάβει την πώληση στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων έστω και για το 2012, παρότι είναι αμφίβολο αν θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο η χρηματιστηριακή συγκυρία.

Aν η πώληση γινόταν σήμερα, στα ταμεία του Δημοσίου δεν θα εισέρεαν περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ, όσο αξίζει στο XA το 17% των μετοχών.

Aπό αυτά, σημαντικό ποσοστό της τάξης του 15% ή περίπου 66 εκατ. ευρώ θα έπρεπε, βάσει νόμου, να δοθούν στον OAΠ- ΔEH, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων έναντι την ενσωματωμένης περιουσίας που έχει στη ΔEH. H ΓENOΠ επικαλείται μελέτες και με αυθαίρετες ερμηνείες ανεβάζει την αξία των ενσωματωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων στα 11,9 δισ. ευρώ και δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει ό,τι νόμιμο δικαίωμα απορρέει από αυτά, ανοίγοντας έτσι ένα μέτωπο, που κάθε άλλο παρά προσελκύει επενδυτές στη ΔEH.

Yπάρχουν όμως και πολλές άλλες αβεβαιότητες γύρω από την επιχείρηση και τον τρόπο λειτουργίας της από εδώ και πέρα:

Aνταλλαγές του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH. Πρόκειται για το σχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Kομισιόν, προκειμένου να αποφύγει την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔEH ή το άνοιγμα νέων λιγντιτωρυχείων από ιδιώτες, όπως επιτάσσει η E.E. στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. H λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρισμού, όμως, είναι αυτή που εξασφαλίζει στη ΔEH το χαμηλό κόστος παραγωγής και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που τη συντηρούν μέχρι σήμερα.

Προβληματισμοί
H υπουργός Tίνα Mπιρμπίλη έχει θέσει δημόσια τον προβληματισμό, δηλώνοντας ότι «και τα δύο μαζί δεν γίνονται», καθώς με όποιο τρόπο και αν γίνει η διάθεση της λιγνιτικής ενέργειας οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της και σε περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της. Aκόμα περισσότερο, όταν δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε από τις Bρυξέλλες, αν η επιταγή για το υποχρεωτικό άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH σε τρίτους και μάλιστα σε ποσοστό 40% απορρέει από το γεγονός ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51% της επιχείρησης (οπότε πιθανώς να μη χρειάζεται σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης) ή από τη δεσπόζουσα θέση της ΔEH στην αγορά ηλεκτρισμού.

Yδροηλεκτρική παραγωγή: Aνάλογη υποχρέωση για το άνοιγμα και της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔEH προβλέπει το Mνημόνιο. Προς το παρόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με την πρόταση για ίδρυση ξεχωριστής εταιρείας ή αρχής, που θα διαχειρίζεται πιο ανεξάρτητα και αντικειμενικά τα υδροηλεκτρικά, τα οποία όμως θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΔEH. Kαι σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση χάνει τον έλεγχο βασικών περιουσιακών της στοιχείων προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Tρίτο ενεργειακό πακέτο: Tο νομοσχέδιο που γράφει... και ξαναγράφει τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά στην υιοθέτηση της τελευταίας ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ηλεκτρισμού, οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, που είναι αμφίβολο αν της προσθέσουν σε αξία.

Pύποι: Aπό το 2013 τίθεται σε εφαρμογή η οδηγία της EE για τους ρύπους, που καταργεί τη δωρεάν διανομή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μέχρι ένα πλαφόν και επιβάλλει την αγορά δικαιωμάτων για το σύνολο του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα.

H εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής της επιχείρησης με 1 έως 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με την τιμή που θα έχουν τα δικαιώματα στο Xρηματιστήριο των Pύπων, επειδή η ΔEH είναι από τις πιο ρυπογόνες ηλεκτρικές εταιρείες της Eυρώπης λόγω του λιγνίτη που χρησιμοποιεί. Bέβαια ένα μέρος του κόστους αυτού ή το σύνολό του μπορεί να μετακυλιστεί στα τιμολόγια, βάσει της ευρωπαϊκής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» που αφορά και τους καταναλωτές και όχι μόνον τις εταιρείες, όμως στην Eλλάδα τα τιμολόγια του ρεύματος δεν τα καθορίζει η ΔEH.

Oλοι αυτοί οι περιορισμοί... και άλλοι, όπως οι παλιές μονάδες που πρέπει να αντικατασταθούν και το επενδυτικό πρόγραμμα καθυστερεί ελλείψει επαρκών πόρων, δεν αναιρούν τη σπουδαιότητα και την οικονομική αξία της επιχείρησης. Σίγουρα όμως την επηρεάζουν.

Η γνωμοδότηση PAE
Τα τιμολόγια ρεύματος

Bάσει υπουργικής απόφασης για τα τιμολόγια ρεύματος η ΔEH προτείνει, η PAE γνωμοδοτεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αυτό που αποφασίζει. Mέχρι σήμερα, η PAE και το υπουργείο δεν έχουν ποτέ εγκρίνει τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔEH, έτσι ακριβώς όπως τα προτείνει η επιχείρηση, «κόβοντας» πάντα κάτι... για προφανείς λόγους από τις αρχικές τιμές.

Tο σύστημα αυτό θα διατηρηθεί για όσο καιρό η ΔEH εξακολουθεί να έχει δεσπόζουσα θέση στην ηλεκτρική αγορά.

Tα τελευταία χρόνια πάντως, με την είσοδο τρίτων παικτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού το μερίδιο της ΔEH συνεχώς μειώνεται, έχει ήδη πέσει στο 85% σε ορισμένους τομείς της αγοράς και δεν αποκλείεται σύντομα να φθάσει στο επίπεδο αυτό που θα μπορεί μόνη της να αποφασίζει τα τιμολόγιά της, εκτός και αν η κυβέρνηση τροποποιήσει την απόφαση και αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τα όρια.

Πράσινο σπίτι: Πιο εύκολες επιδοτήσεις και δάνεια για επισκευές


Πιο ελαστικά κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", που επιδοτεί παρεμβάσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σπιτιών αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή υποστήριξης του προγράμματος, και αποδέχθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης με στόχο τη διευκόλυνση συμμετοχής των ενδιαφερομένων.


Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι στις επιδοτούμενες παρεμβάσεις εντάσσονται οι δαπάνες για την κατασκευή σωληνώσεων, για αποξηλώσεις και αποκομιδή παλιών εγκαταστάσεων καθώς και για την τοποθέτηση σητών στα κουφώματα, ότι στα κτίρια με τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις δεν είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται η αναβάθμισή τους κατά μια κατηγορία αλλά εξετάζεται το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας ενώ ρυθμίζονται, επίσης, περιπτώσεις που τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί μεν πριν από το 1979 (είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής) αλλά δεν υπάρχει η οικονομική άδεια.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά την παράταση που δόθηκε, λήγει στις 16 Μαΐου.

Αναλυτικά, με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Η χρήση του ακινήτου ως "κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία" μπορεί εναλλακτικά να πιστοποιηθεί από τη διεύθυνση κατοικίας του Ε1.

2. Στην περίπτωση που το κτήριο έχει κατασκευαστεί πριν τις 31.12.1979 αλλά ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, μπορεί να προσκομίσει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό εκδόθηκε (π.χ. περιπτώσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση).

3. Στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια ή το σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορούν να προσκομιστούν στη τράπεζα πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

4. Η προσκόμιση των προσφορών στην τράπεζα δεν είναι υποχρεωτική. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται βάσει της αίτησης του πολίτη.

5. Είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες που αφορούν στα εξής: σήτες, αποξηλώσεις / καθαιρέσεις και αποκομιδή, δίκτυο διανομής για τη θέρμανση των χώρων.

6. Η πρόταση του ενεργειακού επιθεωρητή πρέπει να περιλαμβάνει υλικά/ συστήματα με ενεργειακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ.

7. Μοναδική απαίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση κατά μια ενεργειακή κατηγορία (δεν εξετάζεται η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 80%).

Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση κατάταξης της κατοικίας στην κατηγορία Η, εάν δεν επιτυγχάνεται αναβάθμιση κατά μία κατηγορία, αρκεί η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 50% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).


«Περαίωση» σε όλα

Με το σύνθημα «ξεκινάμε» το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα ουσιαστικής μεταρρύθμισης του ελληνικού κράτους και είσπραξης εσόδων από «κοιμώμενες υποθέσεις» που παραμένουν ανεκμετάλλευτες υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

«Κλειδί» αποτελεί η φράση του πρωθυπουργού «κόκκινη γραμμή». Ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να τραβήξει μία «κόκκινη γραμμή» με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο ξεκίνημα.

Το οποίο, όπως έχει επισημάνει, δεν είναι υπόθεση μόνο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας: δηλαδή των κομμάτων, των παραγωγικών τάξεων, του κάθε πολίτη συνολικά.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται η εγκαθίδρυση μίας νέας θεσμικής τάξης. Με απλοποίηση της νομοθεσίας, με κατάργηση της διαμεσολάβησης του κράτους (αιτίες γραφειοκρατίας και διαφθοράς) και κυρίως με την εκκαθάριση οικονομικών εκκρεμοτήτων των προηγούμενων ετών και δεκαετιών.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης διεξάγεται μία σφοδρή σύγκρουση. Μία σημαντική μερίδα υπουργών και επιτελών του πρωθυπουργού είναι υπέρ μιας γενικευμένης «αμνηστίας», για όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει. Δώσ' τε να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία. Το προωθούμενο μοντέλο αντιγράφει και γενικεύει τη δοκιμασμένη συνταγή της περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έφερε έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αφορά:

  • Οφειλές στην εφορία.
  • Οφειλές στα Ταμεία.
  • Οφειλές σε ιδιώτες που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.
  • Αυθαίρετα εκτός αιγιαλού και δάσους.
  • Προβλήματα στο«πόθεν έσχες»
  • Επαναπατρισμό κεφαλαίων, αρκεί ο κάτοχος να μπορεί να αποδείξει πως δεν πρόκειται για προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων.
  • Εκκαθάριση του Τειρεσία από μικροοφειλέτες.

Στόχος είναι να εισρεύσουν στα ταμεία πόροι που υπό κανονικές συνθήκες δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Και όχι μόνο αυτό. Να απελευθερωθούν από τα δεσμά άνθρωποι που η κρίση τους έφερε σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τους θιασώτες της πρότασης είναι αυτονόητο πως δεν εμπίπτουν σε αυτή όσοι έχουν χρεοκοπήσει τις εταιρείες τους ή τις έχουν οδηγήσει σε γειτονικές χώρες ή ξεκίνησαν όμοια δραστηριότητα με άλλο όνομα. «Δεν νομιμοποιούμε την απάτη, δεν αναστέλλουμε τις ποινικές και διοικητικές διαδικασίες, απλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους να διορθώσουν το λάθος τους», λένε οι υποστηριχτές της «αμνηστίας». Το σκεπτικό τους μπορεί να ακούγεται ακέραιο, αλλά υπάρχει και άλλη άποψη και είναι ισχυρή. Υπουργοί και βουλευτές που διατείνονται πως η δυσχερής θέση των δημόσιων οικονομικών δε νομιμοποιεί την κυβέρνηση σε καθαγιασμό παρανομιών. Η συζήτηση λαμβάνει έτσι έντονο ιδεολογικό και πολιτικό χρώμα.

H μοιραία σύγκρουση
Οι αρχές της ισότητας και της επιείκειας συγκρούονται με φόντο τη χρεοκοπία της Ελλάδας και υπόστρωμα το πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος του παρελθόντος. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση, εφόσον ανοίξει το θέμα, δεν θα το παρουσιάσει ως απόφαση, αλλά ως θέμα για διαβούλευση. Θα προκαλέσει έτσι έναν ευρύτατο διάλογο ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι κατηγορίες όσων θα μπορούν να ευνοηθούν. Γιατί, προφανώς και δε μπορεί να αντιμετωπίζει το κράτος το ίδιο όποιον έχτισε την πυλωτή και όποιον έχτισε το δάσος. Όποιον έχτισε αυθαίρετο σε κτήμα της ιδιοκτησίας του και όποιον καταπάτησε δημόσια περιουσία. Όποιον «έκλεψε» την εφορία και όποιον έκλεψε τους πάντες. Και, δεδομένου πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαιωνίζονται οι όποιες παρανομίες, είναι ευθύνη όλων να διαχωρίσουν τα πταίσματα από τα ειδεχθή εγκλήματα.

Να ξεκαθαρίσει το πολυδαίδαλο νομικό μας σύστημα

Η όποια ρύθμιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος δε θα έχει κανένα νόημα αν δεν ξεκαθαρίσει το πολυδαίδαλο νομικό μας σύστημα. Αν το κράτος δεν περιοριστεί αυστηρά στο καθήκον του ελέγχου εφαρμογής του νόμου, ως εργαλείο της εκτελεστικής εξουσίας.

Προκύπτει, έτσι, το μείζον θέμα της κατάργησης της διαμεσολάβησης.

Σήμερα, ότι και να θέλει να κάνει κανείς πρέπει να απευθυνθεί στο κράτος: Στην πολεοδομία, την εφορία, την πυροσβεστική, την αστυνομία κοκ. Η βασική ιδέα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξει αποκέντρωση της δημόσιας εξουσίας στο πρότυπο των συμβολαιογράφων. Να μπορούν, δηλαδή, λογιστές και πολιτικοί μηχανικοί, παραδείγματος χάριν, να κάνουν ενάρξεις επαγγελματικής δραστηριότητας και να χορηγούν άδειες οικοδομής.

Ως αντεπιχείρημα στην αντένδειξη που προβάλλουν ορισμένοι ότι θα δημιουργηθεί χάος οι υποστηριχτές της ιδέας παραθέτουν την? πραγματικότητα! Και σήμερα που υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες χάος επικρατεί. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, είτε πληρώνοντας, είτε επειδή έχει κάποιο γνωστό ή απλά επειδή έχει θράσος.

Και δεν υφίσταται καμία επίπτωση. Και αυτή η κίνηση, όμως, έχει με τη σειρά της μία προϋπόθεση: Την κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας με ορίζοντα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενα τιτάνιο έργο, που έχουν αναλάβει ο Χ. Παμπούκης και ο Σ. Λύτρας. Βέβαια, ακόμη και ένας καλόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από ιδέες και προθέσεις αλλά από πράξεις και σκοπιμότητες που διαστρεβλώνουν την αρχική ιδέα.

Προκύπτει, έτσι, ένα κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί το θέμα να λυθεί με μιας, ως γόρδιος δεσμός με απόφαση του πρωθυπουργού ή θα πρέπει να γίνει διάλογος με τις περίφημες ελληνικές καλένδες να καραδοκούν;

Στην 3η θέση η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2011


Στην 3η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2011, σύμφωνα με τα αποτελεσματα δημοσκόπησης του hotel.info.

Ποιες περιοχές διακοπών περιμένουν συνωστισμό και πού θα είναι μάλλον πιο ήσυχα;

Το hotel.info [www.hotel.info], η δωρεάν υπηρεσία online ξενοδοχειακών κρατήσεων για περισσότερα από 210.000 ξενοδοχεία παγκοσμίως, ρώτησε τους πελάτες κρατήσεών του σε μερικές επιλεγμένες χώρες ποιοι είναι οι ταξιδιωτικοί τους προορισμοί για το έτος 2011. Τα αποτελέσματα δείχνουν:
- Η Ισπανία είναι ο δημοφιλέστερος ταξιδιωτικός προορισμός εξωτερικού.

- Η Ελλάδα στη συνολική κατάταξη κατέχει σαφώς υψηλότερη θέση από την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τουρκία

Η ελληνική φιλοξενία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ιταλούς και τους Γάλλους. Και στις δύο χώρες η Ελλάδα εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στους 5 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς ως προς τους ταξιδιώτες που θα υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2011. Τα ελληνικά ξενοδοχεία περιμένουν φέτος αυξημένη τουριστική κίνηση από τη Γερμανία και την Ισπανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του hotel.info [ www.hotel.info ], περίπου το 4 % των Γερμανών τουριστών προγραμματίζει καλοκαιρινή διαμονή στην Ελλάδα. Έτσι, η δημοφιλής αυτή χώρα διακοπών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κατέχει την έβδομη θέση. Στην Ισπανία το ποσοστό ανέρχεται τουλάχιστον στο 2,27 % των τουριστών (10η θέση).

Γενικά, όμως, οι εγχώριες διακοπές είναι οι δημοφιλέστερες. Προπαντός οι Γάλλοι φαίνεται να μένουν πιστοί στην πατρίδα τους το καλοκαίρι του 2011. Περίπου το 60 % των Γάλλων συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση σκοπεύει να περάσει τις διακοπές του στην πατρίδα του.

2 ΕΚ. ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ


Ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια έχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Αιθίοπες, εξαιτίας της ξηρασίας που προκαλεί εδώ και μήνες το φαινόμενο Λα Νίνια, το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας. Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOCHA).
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανακοίνωσε ότι κατά την παραδοσιακά βροχερή εποχή (Μάρτιος με Μάιο) δεν σημειώθηκαν τελικά βροχοπτώσεις στις πεδινές περιοχές της Αιθιοπίας και έκανε έκκληση για επισιτιστική, κυρίως, βοήθεια ύψους 75 εκατ. δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σε έκθεσή της που δόθηκε αργά χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα η οργάνωση αναφέρει ότι η ποιότητα των ζώων εκτροφής φθίνει, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών τους στην αγορά, ενώ αντίθετα αυξάνεται η τιμή των σιτηρών.
Η Λα Νίνια, η οποία ευθύνεται για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν φέτος στην Αυστραλία, εξελίσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι το αντίστροφο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Προκαλεί συνήθως ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, περιόδους ξηρασίας στη Νότια Αμερική, θύελλες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού, κύματα ψύχους στη Βόρεια Αμερική και βροχερό καιρό στην νοτιοανατολική Αφρική.
Η Αιθιοπία είναι μία από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ξένης βοήθειας, καθώς το 2008 έλαβε περισσότερα από τρία δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Το UNOCHA αναφέρει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ οι ταραχές στον αραβικό κόσμο έχουν εξαντλήσει τη ζήτηση για εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, μία ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Το Γραφείο ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές είναι πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη εποχή των βροχοπτώσεων τον Οκτώβριο.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι, είχε δηλώσει ότι η χώρα του μπορεί να μη χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια κατά την επόμενη πενταετία χάρις σε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ως στόχο μία, κατά μέσον όρο, οικονομική ανάπτυξη ύψους 14.9% στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την τελευταία πενταετία, η οικονομική ανάπτυξη στην Αιθιοπία, κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στο 11%. Η χώρα είναι σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των ενόπλων ισλαμιστών σε αυτό το τμήμα της Αφρικής.

ΠΑΡΑΒΟΛΟ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΛΟΠΗ Ή ΛΗΣΤΕΙΑ!


Εδώ και λίγες εβδομάδες η αστυνομία βρήκε τον τρόπο να μειώσει δραστικά τους δείκτες επιμέτρησης της εγκληματικότητας και η δικαιοσύνη τον τρόπο αφενός ν’ αποσυμφορηθούν τα ασφυκτικά συμπιεσμένα με κρατούμενους σωφρονιστικά καταστήματα, αφετέρου να λιγοστέψει το στοκ των υπό εξέταση υποθέσεων και παράλληλα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κρίσης αυτών που θα προκύψουν.
Πώς; Με ένα πολύ απλό τρόπο. Με φοροεισπρακτική αποποινικοποίηση ακόμη και των αδικημάτων που καταχωρίζονται στη βαριά εγκληματικότητα, όπως οι κλοπές και οι ληστείες.
Για να καταγγείλει πλέον κάποιος πολίτης στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και να υποβάλει μήνυση κατά αγνώστου για τη διάρρηξη του σπιτιού του, την κλοπή του αυτοκινήτου, της τσάντας ή του πορτοφολιού του, τη ληστεία μέσα στο σπίτι ή στο δρόμο, για να αναφερθούμε μόνο στα πλέον συνήθη περιστατικά, ικανή και αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί πλέον η προκαταβολή του ποσού των 100 ευρώ, ως ανταποδοτικό τέλος της μήνυσης!
Δηλαδή, κάποιος που πέφτει θύμα ληστείας, κλοπής ή κάποιας άλλης εγκληματικής πράξης, θα πρέπει να πληρώσει το σημαντικό για την εποχή που διανύουμε χρηματικό ποσό, προκειμένου να εκδηλώσει την αυτονόητα δίκαια κι επιβεβλημένη από το νόμο επιθυμία του να διωχτεί ο υπαίτιος δράστης, ακόμα κι αν πρόκειται για αυτεπάγγελτης δίωξης αδικήματα.
Πως και πόσοι θα το κάνουν ωστόσο, από τη στιγμή που αφενός κυριαρχεί η αβεβαιότητα του εντοπισμού και της τιμωρίας του υπαίτιου, αφετέρου το ποσό ή η αξία των πραγμάτων που αποσπάστηκαν βίαια, θα είναι σχετικά κοντινή, ή ακόμα και υπεδεέστερη των αφαιρεθέντων;
Ευτυχώς τουλάχιστον ο νομοθέτης προέβλεψε και παρέλειψε τη τελευταία στιγμή το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από την σχετική φοροεισπρακτικού χαρακτήρα διάταξη, διατηρώντας ωστόσο όλα τα υπόλοιπα κακουργήματα, τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς αυτά που διώκονται κατ’ έγκληση.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

«Μόδα» το... ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» στην Ελβετία


Οι τράπεζες της Ελβετίας ανέφεραν το 2010 συνολικά 1.159 περιπτώσεις τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων υποπτεύονται ότι γινόταν "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", δηλαδή 29% περισσότερες απ' ό,τι το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελβετικής αστυνομίας για το οικονομικό έγκλημα, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Καλά πληροφορημένες πηγές, από την πλευρά τους, σχολίασαν ότι οι λογαριασμοί με έσοδα από υπεξαιρέσεις αποτελούν πλέον το 39% του συνόλου των ανωτέρω λογαριασμών.

Οι λογαριασμοί με έσοδα από τρομοκρατία, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, είναι σήμερα 13, από επτά παλαιότερα. Από τους 13 λογαριασμούς, οι δέκα έχουν ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία της Ελβετικής Ομοσπονδίας. Στις έξι από τις δέκα περιπτώσεις, η υποψία ότι τα έσοδα έχουν για πηγή την τρομοκρατία "δεν επιβεβαιώθηκε", ανέφερε τέλος η αστυνομία.

"Θερίζει" η κακοκαιρία στις ΗΠΑ video !



Στο έλεος φονικής κακοκαιρίας βρίσκεται μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, που πλήττεται από ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδες, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 131 άνθρωποι στην Αλαμπάμα και άλλοι 32 στο Μισισίπι, καθώς σπίτια ισοπεδώθηκαν, αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και δέντρα ξεριζώθηκαν.


"Αναμένουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί", είπε ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Ρόμπερτ Μπέντλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κυβερνήτης έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέφερε ότι θα κινητοποιηθούν 2000 άνδρες της εθνοφρουράς για να βοηθήσουν τους κατοίκους.



"Εκτελούμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Προσπαθούμε να βρούμε όσους βρίσκονται κάπου εκεί παγιδευμένοι και δεν τους έχουμε εντοπίσει ακόμη", είπε.

Συνολικά 179 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτήν την εβδομάδα από τις καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή και θεωρούνται οι φονικότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Η χειρότερη καταστροφή ωστόσο σημειώθηκε στην Αλαμπάμα όπου την Τετάρτη ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πανεπιστημιούπολη Τουσκαλόσα, μια πόλη 95.000 κατοίκων, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετούς νεαρούς φοιτητές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε να της παρασχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια. "Η καρδιά μας είναι με όσους επλήγησαν από την καταστροφή και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε το λαό της Αλαμπάμα", αναφέρει ο Ομπάμα σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.

Λόγω των καταιγίδων έκλεισαν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε πυρηνικό εργοστάσιο της Αλαμπάμα. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 25 γραμμές υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. "Δεν έχουμε ξαναζήσει τόσο έντονες καιρικές συνθήκες στην ιστορία μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Tennessee Valley Authority, η αμερικανική εταιρεία που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 9 εκατομμύρια κατοίκους σε επτά Πολιτείες.



Θύματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Λουιζιάνα, την Τζόρτζια, το Τενεσί και το Άρκανσο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Το Άρκανσο, το Τενεσί και το Μισισίπι έχουν επίσης κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά σπανίως αποδεικνύονται τόσο καταστροφικοί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνηση να "δράσει γρήγορα" για να προσφέρει έκτακτη βοήθεια στην Αλαμπάμα.

Αυτό είναι το τρίθυρο Nissan Micra!


nissan - Δεν πρόκειται για μοντέλο παραγωγής (τουλάχιστον όχι ακόμη), αλλά για την πρωτότυπη τρίθυρη μορφή της νέας γενιάς του Micra. To μοντέλο παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Σαγκάη, και η εταιρεία επέλεξε να ξεκινήσει από την πιο γρήγορη έκδοση. Αυτή με τον 1,6 υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του Juke και τους 190 ίππους!   Το Compact Sport Concept της Nissan αποτελεί τον προπομπό του τρίθυρου Micra
Το Compact Sport Concept της Nissan αποτελεί τον προπομπό του τρίθυρου Micra
Δεν πρόκειται για μοντέλο παραγωγής (τουλάχιστον όχι ακόμη), αλλά για την πρωτότυπη τρίθυρη μορφή της νέας γενιάς του Micra. To μοντέλο παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Σαγκάη, και η εταιρεία επέλεξε να ξεκινήσει από την πιο γρήγορη έκδοση. Αυτή με τον 1,6 υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του Juke και τους 190 ίππους!
nissan - Δεν πρόκειται για μοντέλο παραγωγής (τουλάχιστον όχι ακόμη), αλλά για την πρωτότυπη τρίθυρη μορφή της νέας γενιάς του Micra. To μοντέλο παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Σαγκάη, και η εταιρεία επέλεξε να ξεκινήσει από την πιο γρήγορη έκδοση. Αυτή με τον 1,6 υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του Juke και τους 190 ίππους!   Οι μεγάλες ζάντες και τα φουσκωμένα φτερά κλέβουν την παράσταση
Οι μεγάλες ζάντες και τα φουσκωμένα φτερά κλέβουν την παράσταση

nissan - Δεν πρόκειται για μοντέλο παραγωγής (τουλάχιστον όχι ακόμη), αλλά για την πρωτότυπη τρίθυρη μορφή της νέας γενιάς του Micra. To μοντέλο παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Σαγκάη, και η εταιρεία επέλεξε να ξεκινήσει από την πιο γρήγορη έκδοση. Αυτή με τον 1,6 υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του Juke και τους 190 ίππους!   Το αυτοκίνητο διαθέτει πολλά στοιχεία που τονίζουν τον σπορτίφ χαρακτήρα του
Το αυτοκίνητο διαθέτει πολλά στοιχεία που τονίζουν τον σπορτίφ χαρακτήρα του

nissan - Δεν πρόκειται για μοντέλο παραγωγής (τουλάχιστον όχι ακόμη), αλλά για την πρωτότυπη τρίθυρη μορφή της νέας γενιάς του Micra. To μοντέλο παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στη Σαγκάη, και η εταιρεία επέλεξε να ξεκινήσει από την πιο γρήγορη έκδοση. Αυτή με τον 1,6 υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του Juke και τους 190 ίππους!   Εσωτερικά η ομοιότητα με το 5θυρο Micra είναι εμφανής, ενώ κυριαρχεί η διχρωμία
Εσωτερικά η ομοιότητα με το 5θυρο Micra είναι εμφανής, ενώ κυριαρχεί η διχρωμία
Στην ουσία πρόκειται για τον προπομπό της τρίθυρης έκδοσης του νέου Micra, αφού εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι προς το παρόν η νέα γενιά προσφέρεται μόνο ως πεντάθυρη. Έτσι η ιαπωνική φίρμα επιλέγει μια πολύ «καυτή» έκδοση για να μας παρουσιάσει το πώς περίπου θα είναι η τρίθυρη εκδοχή του Micra.

Τουλάχιστον στην πρωτότυπη μορφή των φωτογραφιών, το αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως τα φουσκωμένα φτερά, οι έντονες καμπύλες στο αμάξωμα, οι μεγάλες εισαγωγές αέρα στο εμπρός μέρος, τα νέα φωτιστικά σώματα εμπρός/πίσω, οι νέοι καθρέπτες, η αεροτομή στο πίσω μέρος, και οι τεράστιες ζάντες. Για την κίνηση του εκρηκτικού «Compact Sport Concept» όπως το ονομάζει η Nissan, φροντίζει το 1,6 λίτρων σύνολο της εταιρείας που χρησιμοποιείται και στο Juke, και με υπερτροφοδότη αποδίδει 190 ίππους, ενώ η κίνηση περνά εμπρός μέσω αυτόματου κιβωτίου CVT που περιλαμβάνει και χειροκίνητη λειτουργία 6 σχέσεων.

Μπολάνο vs Κορκονέα μέρος 2ο!


Τελικά, η συνύπαρξη στις φυλακές Δομοκού του καταδικασμένου για την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου Επαμεινώνδα Κορκονέα με τον προφυλακισμένο ως μέλος της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" Νταμιάνο Μπολάνο, έχει εξελιχθεί σε άγρια… βεντέτα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του πρώτου από τον δεύτερο στο καρτοτηλέφωνο της φυλακής, ο νεαρός αντιεξουσιαστής ξαναβρήκε… τυχαία στο προαύλιο τον βαρυποινίτη και του επιτέθηκε για δεύτερη φορά ξυλοκοπώντας τον και πάλι! Ο νέος διαπληκτισμός των δυο συγκρατουμένων έληξε με την παρέμβαση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ωστόσο, είναι πλέον φανερό πως είναι αδύνατο να συνυπάρξουν στην ίδια φυλακή.

Την προηγούμενη φορά, ο αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος είχε τιμωρηθεί με πειθαρχική ποινή αποχής 12 μηνών από τα μεροκάματα της φυλακής για την επίθεση στον πρώην ειδικό φρουρό, αλλά αυτό δε φαίνεται να τον πτόησε ιδιαίτερα. Μάλιστα, κατά την επίσημη εκδίκαση της υπόθεσης από τον εισαγγελέα των φυλακών, είχε αρνηθεί να απολογηθεί και δήλωσε μόνο ότι "ως αναρχικός επαναστάτης είχε καθήκον να… σαπίσει στο ξύλο τον δολοφόνο ενός συντρόφου"!

Πεταχτε τώρα τους Φούρνους μικροκυμάτων δείτε γιατι :

Παρακάτω παρουσιάζεται ένα επιστημονικό πείραμα από μία κοπέλα.
Σε αυτό πήρε φιλτραρισμένο νερό και το χώρισε σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θερμάνθηκε μέχρι βρασμού σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και το δεύτερο μέρος θερμάνθηκε μέχρι βρασμού σε φούρνο μικροκυμάτων.
Στη συνέχεια, μετά την ψύξη του, χρησιμοποίησε το νερό σε δύο ίδια φυτά για να δει αν θα υπήρχε καμία διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ του κανονικού βρασμένου νερού και του βρασμένου νερού σε φούρνο μικροκυμάτων. Σκέφτηκε ότι η δομή ή η ενέργεια του νερού μπορεί να αλλοιώνεται από τον φούρνο μικροκυμάτων.
Όπως αποδείχθηκε έμεινε κατάπληκτη με τη διαφορά:

Γνωρίζω εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα με τα μικροκύματα δεν είναι να ανησυχούμε με την ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους.
Είναι πως καταστρέφει το DNA στα τρόφιμα, έτσι που το σώμα δεν μπορεί να το αναγνωρίσει.
Έτσι το σώμα το τυλίγει σε λιπώδη κύτταρα για να προστατεύσει τον εαυτό του από τη νεκρή τροφή ή την αποβάλει γρήγορα.
Σκεφτείτε όλες τις μητέρες να ζεσταίνουν το γάλα στις «ασφαλείς» αυτές συσκευές.
Τι γίνεται με τη νοσοκόμα στον Καναδά που θερμαίνει το αίμα για μετάγγιση σε ασθενή και κατά λάθος τον σκοτώνει, αφού το αίμα είναι νεκρό.
Όμως οι κατασκευαστές λένε ότι είναι ασφαλείς.
Όμως, η απόδειξη είναι στις εικόνες, όπου ζωντανά φυτά πεθαίνουν.

















ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΕΥΝΑΣ
Εκπονήθηκε από: William P. Kopp
Δέκα Λόγοι Για Να Πετάξετε Τον Φούρνο Μικροκυμάτων Σας

Από συμπεράσματα ελβετικών, ρωσικών και γερμανικών επιστημονικών κλινικών μελετών, δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε το φούρνο μικροκυμάτων εγκατεστημένο στις κουζίνες μας.
Με βάση αυτή την έρευνα, θα ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο με το ακόλουθο κείμενο:
1) Τρώγοντας συνεχώς τροφές που έχουν τροποποιηθεί από έναν φούρνο μικροκυμάτων, προκαλείται μακροπρόθεσμα -μόνιμη- εγκεφαλική βλάβη από «βραχυκύκλωμα» ηλεκτρικών παλμών στον εγκέφαλο [απο-πόλωση ή απο-μαγνήτιση του εγκεφαλικού ιστού].
2) Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει [σπάσει] τα άγνωστα υποπροϊόντα που δημιουργούνται σε τροφές από τα μικροκύματα.
3) Η παραγωγή ανδρικών και γυναικείων ορμονών σταματά και/ή τροποποιείται από την συνεχή κατανάλωση μικροκυματικών τροφών.
4) Οι επιπτώσεις των υποπροϊόντων των μικροκυματικών τροφών εναπομένουν [μακροπρόθεσμα, μόνιμα] μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
5) Τα μέταλλα, οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά όλων των τροφών από τα μικροκύματα μειώνονται ή τροποποιούνται, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα παίρνει λίγο ή δεν ωφελείται, ή το ανθρώπινο σώμα απορροφά τροποποιημένες ενώσεις που δεν μπορεί να διασπάσει.
6) Τα μέταλλα στα λαχανικά μετατρέπονται σε καρκινικές ελεύθερες ρίζες, όταν μαγειρεύονται σε φούρνους μικροκυμάτων.
7) Οι μικροκυματικές τροφές προκαλούν στο στομάχι και στο έντερο καρκινικούς όγκους. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού του καρκίνου του παχέως εντέρου στην Αμερική.
8) Η παρατεταμένη κατανάλωση τροφών από μικροκύματα προκαλεί αύξηση καρκινικών κυττάρων στο ανθρώπινο αίμα.
9) Η συνεχής πρόσληψη τροφών από μικροκύματα προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω λεμφαδένων και αλλοιώσεις στον ορό του αίματος.
10) Τρώγοντας τρόφιμα από μικροκύματα προκαλείται απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης, συναισθηματική αστάθεια και μείωση της νοημοσύνης.

Δεν πετάξατε το φούρνο μικροκυμάτων σας ακόμα;
Αφού πετάξετε το φούρνο μικροκυμάτων σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κλασικό φούρνο σαν αντικαταστάτη. Λειτουργεί το ίδιο καλά και είναι σχεδόν το ίδιο γρήγορα.
Η χρήση της τεχνητής μετάδοσης μικροκυμάτων για υποσυνείδητο ψυχολογικό έλεγχο, γνωστή ως «πλύση εγκεφάλου», έχει επίσης αποδειχθεί.
Προσπαθούμε να λάβουμε αντίγραφα ρωσικών εγγράφων (της δεκαετίας του 1970) και αποτελεσμάτων έρευνας που γράφτηκε από τους Δρ. Luria και Perov διευκρινίζοντας τα κλινικά πειράματα τους στον τομέα αυτό.

Νίκος Φιλιππόγλου
Ηλεκτρονικός