Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Από τους 388 μόνο οι 34 ήταν τυφλοί στη Ζάκυνθο

 Μετά από επανέλεγχο του ΙΚΑ


Μόλις 34 από τους συνολικά 388 «τυφλούς» στην Ζάκυνθο, είναι συνολικά πραγματικά δικαιούχοι επιδομάτων τυφλότητας.

Μετά από επανέλεγχο που προχώρησε το ΙΚΑ, σε συνεργασία με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας, διαπιστώθηκε πως τελικά, μόλις το 17,6% των δικαιούχων δικαιούται το επίδομα.

Ο έλεγχος έγινε στις 11-13 Σεπτεμβρίου, από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Συνολικά είχαν κληθεί για επανέλεγχο 388 επιδοματούχοι, από τους οποίους δεν πήγαν για έλεγχο οι 146. Οι επιτροπές εξέτασαν 221 επιδοματούχους, ενώ για 21 περιπτώσεις, δόθηκε αναβολή στην εξέταση.

Από την επανάκριση, διαπιστώθηκε ότι μόνο οι 34 επιδοματούχοι είναι τυφλοί εφ΄ όρου ζωής. Τυφλοί για ένα έτος, ήταν πέντε επιδοματούχοι, ενώ δεν ήταν τυφλοί οι 182 επιδοματούχοι.

Από τον νέο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τυφλοί ήταν μόνο το 17,65% των επιδοματούχων, ενώ το υπόλοιπο 82,35% δεν ήταν τυφλοί.

Η διοίκηση του ΙΚΑ διαπίστωσε ότι το ποσοστό μη τυφλών που προέκυψε, είναι σαφώς υψηλότερο καθότι δεν προσήλθε το 37,63% των κληθέντων. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο επανέλεγχος επιβεβαιώνει το φαινόμενο της χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους και επιτάσσει την άμεση επανάκριση όλων των επιδοματούχων σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό επιδοματούχων τυφλότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να προγραμματίσει επανελέγχους, μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕ.Π.Α., αμέσως μόλις εξορθολογιστεί ο μεγάλος όγκος αιτημάτων που έχουν κατατεθεί προς εξέταση, συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια εξάλειψης φαινομένων παραβατικότητας και εξοικονόμησης πόρων για τους πραγματικά δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: