Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΣΛΑΜ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΚΑΤΑ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡ. ΣΤΙΒΕΝΣ


Οι φωτογραφίες του αραβικού δικτύου ΑΚΝΝ news από τις τελευταίες, μαρτυρικές ώρες του Αμερικανού πρέσβη στην Υεμένη, Κρίστοφερ Στίβενς, στα χέρια ενός μανιασμένου όχλου θύμισαν σε πολλούς το τέλος που είχε ο ίδιος ο Καντάφι, και υπογραμμίζουν το μέγεθος της απειλής που εγκυμονεί μια νέα στρατηγική της έντασης στον – πολυδιασπασμένο και δίχως ισορροπία - αραβικό κόσμο
Την Πέμπτη, η έκρηξη οργής για το… διεστραμμένων προθέσεων φιλμ που προσέβαλε τον Μωάμεθ άγγιξε την Υεμένη, το Ιράκ, το Ιράν και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ και στην Αίγυπτο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Ενώ οι πληροφορίες για το θάνατο του Αμερικανό πρέσβη στην Σαναά της Υεμένης αρχικά έκαναν λόγο για βομβιστική επίθεση στο όχημα με το οποίο επιχείρησε να διαφύγει είτε για πνιγμό από τους καπνούς που τύλιξαν την πρεσβεία, η πραγματικότητα που απεικονίζουν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΚΝΝ news την Πέμπτη σοκάρει άπαντες: ο Στίβενς ξεψύχησε αβοήθητος στα χέρια ενός μανιασμένου όχλου, που τον… λιντσάρισε μέχρι θανάτου, κάνοντάς μας να συγκρίνουμε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του – και της διπλωματικής του υπηρεσίας στην πατρίδα του – ακόμη και με το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι, που σήμανε το ιστορικό τέλος μιας ολόκληρης εποχής, με την σημερινή ωστόσο κατάσταση στις περισσότερες χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» μόνο ειδυλλιακή να μην διαγράφεται…

Θυμίζουμε πως μαζί με τον Κρίστοφερ Στίβενς τον θάνατο βρήκαν ακόμη τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι, δίχως να έχουν υπάρξει αντίστοιχα ντοκουμέντα για τον θάνατό τους.

Την Πέμπτη, η έκρηξη οργής που προκλήθηκε από την – τουλάχιστον – αμφιλεγόμενη, αμερικανικής  «προέλευσης», προσβλητική για τον Μωάμεθ ταινία μικρού μήκους  «Innocence of Muslims» («Η αθωότητα των μουσουλμάνων»), με τον αυθεντικό… εμπνευστή και «δημιουργό» της να παραμένει άφαντος, μεταφέρθηκε στην Υεμένη, όταν πλήθος  διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία, σπάζοντας τα τζάμια, με τις τοπικές αρχές να ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα έναν διαδηλωτή νεκρό και ακόμη πέντε τραυματίες.

Την ίδια ώρα, περί τους 500 διαδηλωτές περικύκλωσαν την πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αμερικής, διαμαρτυρόμενοι για το νέο περιστατικό βεβήλωσης του προφήτη των Μουσουλμάνων. Σημειώνεται ότι στην ουσία η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, λόγω της απουσίας διπλωματικών δεσμών ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, χθες αντίστοιχα περιστατικά με διαδηλώσεις οργής και στόχο την Αμερική και το Ισραήλ «εξήχθησαν» σε Ιράκ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Σουδάν, Μαρόκο και Τυνησία. Μάλιστα, η ιρακινή ένοπλη οργάνωση Ασάιμπ Αλ Χακ απείλησε ανοιχτά αμερικανικούς στόχους στη χώρα, ως πράξη εκδίκησης για την «προσβολή προς τον προφήτη μας». Επιπλέον, οι αρχές του Αφγανιστάν αποφάσισαν να απαγορέψουν την πρόσβαση στον ιστότοπο  YouTube επ’ αόριστον, με σκοπό να μην υπάρξει, κατά το δυνατόν, ανάλογη υποδαύλιση της έντασης στη χώρα.
Η μόνη καλή είδηση – εν μέσω αυτής της  εν εξελίξει απόπειρας επιβολής «στρατηγικής της έντασης» στον εν πολλοίς ταραγμένο μουσουλμανικό κόσμο – προήλθε από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, στην Ευρώπη, με τον ηγέτη των Αιγυπτίων Αδελφών Μουσουλμάνων να καταδικάζει ευθέως την έκρηξη βίας στον αραβικό κόσμο, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα προστατευτούν οι ξένες διπλωματικές αποστολές στο αιγυπτιακό έδαφος».

Ο νέος Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο οποίος είχε το βράδυ της Τετάρτης συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρεί να δείξει – και με σημαντική επιτυχία - ένα προφίλ στιβαρού και υπεύθυνου Ισλαμιστή ηγέτη, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και κατευνασμού των πνευμάτων σε αυτήν την τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη ιστορική καμπή – αν και κατά τα φαινόμενα ίσως η εν δυνάμει κρίση απαιτήσει πολύ ευρύτερες πολιτικές απαντήσεις και χειρισμούς.

Γεγονός είναι πως αυτή η έκρηξη αντιαμερικανισμού στον μουσουλμανικό κόσμο, και με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ να πλησιάζουν, είναι βέβαιον ότι αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο πλήγμα τόσο στο περίφημο πολιτικό «άνοιγμα Ομπάμα» στον αραβικό κόσμο, ενώ ναρκοθετεί το ενδεχόμενο της επανεκλογής του στον Λευκό Οίκο, εφόσον αυτή η αναταραχή μπορεί να στείλει απευθείας… στην αγκάλη του Μορμόνου Μιτ Ρόμνεϊ τους Αμερικανούς πολίτες που θα αισθανθούν απειλή από τα ενε εξελίξει γεγονότα – στοιχείο που μας λέει αρκετά για τα πιθανά κίνητρα των εμπνευστών της προβοκατόρικης «ταινίας».

Σημειώνεται ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι δεδηλωμένος υπέρμαχος της σκληρής, «νεοσυντηρητικής» γραμμής για τον ρόλο και τη δράση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κινούμενος στο περίφημο δόγμα Μπους, το οποίο σε μια τωρινή εφαρμογή του θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα πλήρους αποσταθεροποίησης του «πολυπολικού» και αλληλεξαρτώμενου κόσμου.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο Ρόμνεϊ υποστηρίζει τις σκληρές ισραηλινές θέσεις έναντι του Ιράν, ενώ σύσσωμο το αμερικανοεβραϊκό λόμπι έχει εκφράσει την ανοιχτή υποστήριξή του – όχι μόνον… ηθική αλλά και υλική - προς τον πολυεκατομμυριούχο Μορμόνο από τη Γιούτα.      

Ως προς τις πληροφορίες για την «πέτρα του σκανδάλου», την ταινία «Innocence of Muslims», παραμένουν συγκεχυμένες. Μάλιστα, πλέον το πρόσωπο που φέρεται ως δημιουργός της, ονόματι Σαμ Μπασίλ (Sam Bacile), 56χρονος κτηματομεσίτης ισραηλινής καταγωγής από τη Καλιφόρνια, θεωρείται ότι μπορεί ακόμη και να αποτελεί… φανταστικό πρόσωπο, με τις περί αυτού μαρτυρίες να συγκρούονται μεταξύ τους – και τον ίδιο να δηλώνει ότι… κρύβεται, μετά την τροπή των γεγονότων (…).

Σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές, θεωρείται πιθανό ότι πίσω από την δημιουργία του επίμαχου φιλμ βρίσκονται ακραίοι αντιισλαμικοί, ρατσιστικοί κύκλοι εντός των ΗΠΑ, ενώ από την πλευρά του το κράτος του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πρόσωπο με αυτά τα στοιχεία δεν έχει γεννηθεί στο Ισραήλ και δεν υπάρχει σε κανένα κρατικό έγγραφο.

Ακόμη, σε δεινή ψυχολογική θέση φέρονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων, οι ηθοποιοί οι οποίοι… παραπλανήθηκαν κατά τη συμμετοχή τους στα επίμαχα γυρίσματα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν το αληθινό «σενάριο» του φιλμ, ούτε ήταν εν γνώσει τους τα πραγματικά κίνητρα των σκηνοθετών και παραγωγών, των οποίων τα ονόματα, όπως προαναφέραμε, αμφισβητούνται…

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: