Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδιώνυμο η κουκούλα σε διαδηλώσεις

Πρόταση να τιμωρείται ως ιδιώνυμο αδίκημα και μόνο η συμμετοχή κουκουλοφόρων σε συγκεντρώσεις, προτίθεται να κάνει προς την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της κύρωσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου για λήψη μέτρων προς άμεση αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν από τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Εξάλλου, ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις σε όλους τους δικαιούχους επιχειρηματίες που είχαν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια εκείνων των επεισοδίων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, 21 περίπτερα έχουν υποστεί ζημιές έως 1.000 ευρώ, 216 επιχειρήσεις έως 15.000 ευρώ, ενώ για 32 επιχειρήσεις οι ζημιές υπολογίζονται σε περισσότερα από 15.000. Για τις επιχειρήσεις αυτές, όπως είπε, οι ζημιές δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα επακριβώς, ωστόσο οι περιφέρειες, οι οποίες είναι και οι αρμόδιες για την καταγραφή, έχουν δεσμευτεί ότι θα στείλουν στο υπουργείο σύντομα τα στοιχεία. 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής στην οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα εκφράσει επιμέρους επιφυλάξεις. 
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι αρμόδιοι φορείς για την καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στο κέντρο της Αθήνας από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου. 

Τι σημαίνει ιδιώνυμο αδίκημα 

Ιδιώνυμο χαρακτηρίζεται το αδίκημα εκείνο το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται από έναν ειδικό ποινικό νόμο. 
Είναι αυτοτελές και δεν εντάσσεται στις γενικότερες κατηγορίες αξιόποινων πράξεων οι οποίες προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα με πιο αυστηρή ποινική αντιμετώπιση. 

Παραδείγματα ιδιώνυμων εγκλημάτων είναι  

η σωματική βλάβη ανηλίκου, η οποία αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό έγκλημα από την απλή σωματική βλάβη και τις παραλλαγές της, αλλά και ο γνωστός ως «κουκουλονόμος», ο οποίος επιφέρει μεγαλύτερες ποινές σε όσους διαπράττουν αδικήματα καλύπτοντας το πρόσωπό τους. 

Ο όρος «ιδιώνυμο» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα το 1929 με τον νόμο 4229, ο οποίος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου. 

Ηταν ένας νόμος περί «μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών», ο οποίος είχε ως στόχο την ποινικοποίηση ιδεών που κρίνονταν «ανατρεπτικές» ή «αναρχικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: