Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τσαυτάρης: «Ξεκινά η χορήγηση αγροτικών δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς»

«Ξεπαγώνει» η διαδικασία δανειοδότησης του αγροτικού τομέα που είχε «μπλοκάρει» λόγω της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «Είχαμε προβλήματα από την μεταφορά τμήματος της ΑτΕ στην Πειραιώς και άρα υπήρξε πάγωμα της δανειοδότησης. Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα, ότι σε συνεννόηση με Τράπεζα Πειραιώς, έχει αποφασιστεί να ανοιχτούν τα δάνεια για την υποστήριξη των γεωργών. 

Από σήμερα το πρωί όπως θα αρχίσει να ανακοινώνει και η τράπεζα με επιτόπιες παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές, θα ανοίξει τα δάνεια για να συνεχιστεί η δανειοδότηση του αγροτικού τομέα. 

Με εγγύηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγο θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τις κοινοτικές ενισχύσεις» επισημαίνοντας ότι «μετά την 15η Οκτωβρίου 2012 θα δοθεί το 50% των αγροτικών ενισχύσεων καθώς έδωσε το σχετικό Ok η Ε.Ε. Το υπόλοιπο 50% των ενισχύσεων θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου 2012». 
Επιπροσθέτως, ο υπουργός τόνισε ότι στο πρόγραμμα χρηματοοικονομικών ενισχύσεων θα ενταχθούν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν πρόσβαση ώστε «η τράπεζα να παράσχει κτηνοτροφικά δάνεια για τις ζωοτροφές». 
Επιπλέον, η τρίτη κατηγορία που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω δανειοδότησης είναι οι μεταποιητικές βιομηχανίες, συνεταιρισμοί κ.α. «Με αυτά τα 3 εργαλεία» εξήγησε ο κ. Ταυτάρης «αντιμετωπίζουμε άμεσα καυτά προβλήματα των κτηνοτρόφων, γεωργών και μεταποιητικών βιομηχανιών». 

Παράλληλα, ο κ. Ταυτάρης σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα της υπερβολικής υποθήκευσης αγροτικής γης. 
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός «Υπήρχε υποθήκευση πολλαπλάσιας περιουσίας. 
Αν έπαιρνε κάποιος δάνειο 1.000 ευρώ η τράπεζα υποθήκευε πολλαπλάσιες εκτάσεις. Ζητήσαμε από αμφότερους παλιά και νέα ΑτΕ και δέχθηκαν να πάνε τις εγγυήσεις στο 120% όπως προβλέπεται για όλα τα δάνεια και να αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες γαίες». 
 Πρόσθεσε πως 
«Η Πειραιώς θα το κάνει αυτό από σήμερα, δηλαδή όσοι πάνε για νέα δάνεια η τράπεζα θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων» και συμπλήρωσε 

«Γι α το υπόλοιπο της γης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είμαστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τον κ. Στουρνάρα για να κάνουμε ρύθμιση σε ότι αφορά τα δεσμευμένα χωράφια ώστε να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γη. 
Δεν θέλουμε τα χωράφια των αγροτών». 

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να εκταμιευτεί η Επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: