Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εθισμένη στη σπατάλη η Βουλή

Κατά την έξοδό του από το μέγαρο του Κοινοβουλίου εκείνο το πρωί, σκεφτόταν τις σαφείς οδηγίες που είχε αναφορικά με την «αποστολή» του. Δεν είχε ούτε αντικειμενικά, λόγω ηχομόνωσης, ούτε και υποκειμενικά, αφού άλλα σκεφτόταν, τη δυνατότητα ν’ ακούσει τον υπουργό Οικονομικών, που, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, έλεγε: «’Η θα μειώσουμε τα ελλείμματα και το χρέος, ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Κάθε μήνυμα για χαλάρωση, θα το πληρώσουν ακριβά η χώρα και οι πολίτες».
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση γειτονική γκαλερί, όπου έδωσε 20.000 ευρώ και αγόρασε, για τον... στολισμό του Ναού της Δημοκρατίας, επιχρωματισμένη χαλκογραφία των αρχών του 19ου αιώνα! Ηταν 18 Ιουνίου 2009. Μια ακόμα πράξη που καμία σχέση δεν είχε με το «μήνυμα» στο οποίο αναφερόταν ο τότε υπουργός Οικονομικών. Μία από τις πολλές που έγιναν για την απόκτηση έργων τέχνης με χρήματα του προϋπολογισμού της Βουλής, δηλαδή του Ελληνα φορολογούμενου, κατά τη διετία 2008-2009, λίγο πριν βυθιστεί με δραματικό τρόπο η χώρα στην κρίση.
«Επειδή υπάρχει κρίση, η Βουλή δεν πρέπει να κάνει πράγματα;», ήταν το σχόλιο-απάντηση κοινοβουλευτικού παράγοντα, όταν η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στην προαναφερόμενη εικαστική δραστηριότητα.  
Την ίδια ακριβώς «απάντηση», αυτή τη φορά διατυπωμένη από κοινοβουλευτικό αξιωματούχο, συναντήσαμε πολλούς μήνες αργότερα, όταν το φως της δημοσιότητας έβλεπε μια άλλη απόφαση: Αφορούσε τη διάθεση ποσού συνολικά 1,5 εκατ ευρώ για την κατασκευή και συντήρηση του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» στον Γράμμο. Ηταν Οκτώβριος του 2011.
Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, όπως ελέχθη επισήμως, έγινε με κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος της Βουλής. Ενός ΝΠΙΔ που άρχισε να λειτουργεί το 2003. Εκτοτε και έως σήμερα, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί του δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Εργο του εν λόγω Ιδρύματος είναι «η μελέτη και διάδοση των αρχών του Κοινοβουλευτισμού». Για την επίτευξη του στόχου αυτού εργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως υπαλληλικό προσωπικό, 28 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προσελήφθη από προηγούμενες διοικήσεις του Ιδρύματος. Τις προσλήψεις κάνει, βάσει του Οργανισμού λειτουργίας της, η Εκτελεστική Επιτροπή – η οποία επίσης μπορεί να απολύει, να προωθεί διαγωνισμούς ή και να κάνει απευθείας αναθέσεις έργων. Ενα από τα πέντε μέλη της Ε. Ε. είναι υπάλληλος της Βουλής. Βάσει του Κανονισμού, τα μέλη της Επιτροπής αμείβονται.

Η προαναφερθείσα πηγή υποστηρίζει ότι για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο δεν υπάρχει πλέον αμοιβή, και πως για τα άλλα μέλη προβλέπεται καταβολή 150 ευρώ ανά συνεδρίαση. 
Οσο, όμως, οικονομικός προϋπολογισμός - απολογισμός δεν δημοσιοποιείται, τα μόνα σίγουρα είναι: Αφενός, η προφορική δέσμευση πως αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας τερματίζεται, αφού ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος θα δοθεί σε λίγο καιρό μαζί με εκείνον της Βουλής για το 2013 και, αφετέρου η διατήρηση μιας φράσης – μία εξ εκείνων που δίνουν διαχρονικά ανεξέλεγκτες εξουσίες στον πρόεδρο: «Με απόφαση του προέδρου της Βουλής καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος χορήγησης...» - σε όλες τις οικονομικού ενδιαφέροντος διατάξεις κανόνων και κανονισμών της Βουλής: Από το θέμα της πρόσληψης μετακλητών υπαλλήλων, έως και εκείνο το πρόσφατο, της χορήγησης του επιδόματος παραγωγικότητας στους υπαλλήλους της Βουλής.
Σε γραφείο που βρίσκεται κοντά σ’ εκείνο του σημερινού προέδρου, λέγεται πως ο κ. Μεϊμαράκης θα δώσει τέλος σε αυτού του είδους τις μη διαφανείς υπερεξουσίες του εκάστοτε προέδρου της Βουλής. Η πράξη θα δείξει αν θα αλλάξει η κατάσταση, ή αν το σύστημα έχει ακόμα μεγάλες αντοχές. Εως τότε, τα πράγματα θα κυλούν με ίδιους ρυθμούς για ορισμένες «επιμέρους» πρακτικές, όπως για παράδειγμα, για την πραγματοποίηση «υπερκοστολογημένων» προμηθειών, αφού κάθε φορά ο προμηθευτής «εξαναγκάζεται» να συνυπολογίζει στην προσφορά του «καπέλο» σε ποσοστό 7,17%, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Υπαλλήλων της Βουλής και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
 
 http://radar-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: