Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πέντε ομάδες ράμπο κατά της φοροδιαφυγής


Γκάζι για την πάταξη της φοροδιαφυγής πατάει τώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά το Βατερλό στα έσοδα και λίγα 24 ώρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την συγκρότηση και επάνδρωση των πέντε ομάδων εργασίας οι οποίες και θα ?τρέξουν το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι πέντε ομάδες θα επικεντρωθούν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων , στην ακίνητη περιουσία , στα υψηλά εισοδήματα , στην απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ) και στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης .

Επίσης συγκροτείται και ομάδα υποστήριξης που θα συντονίζει το έργο των ομάδων αυτών .

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως η συγκρότηση των πέντε ομάδων «κρούσης» είχε εξαγγελθεί από το καλοκαίρι και προ 10 ημέρου σε έκθεση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ υπογραμμίζονταν πως το υπουργείο έχει καθυστερήσει να προχωρήσει τις διαδικασίες για να πιάσουν δουλειά οι ελεγκτές

Ειδικότερα στην απόφαση του υπουργού γίνεται αναφορά στον «Ορισμό μελών της Συντονιστικής Ομάδας Υποστήριξης Διοίκησης Έργου και των πέντε (5) Ειδικών Ομάδων Εργασίας (έκτακτη δομή Διοίκησης Έργου) στο Υπουργείο Οικονομικών, για την υλοποίηση του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης».

Επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ενώ πέρα από στελέχη του ΣΔΟΕ και της γραμματείας φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων σε αυτή θα συμμετέχει και ένας ιδιώτης εμπειρογνώμονας «με ειδικές γνώσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση.

Οι πέντε ειδικές ομάδες εργασίας είναι οι ακόλουθες:

1. ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (ΕΦΟΜ)

2. ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΕΙΣΟΦ)

3. ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ (ΜΕΦΟ)

4 .ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (ΜΠΥΕ)

5.ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΑΠΑΦΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: