Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Daily Telegraph: Ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα


Την ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα υποστηρίζει σε χτεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει την πρόταση Merkel σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει να μοιραστούν τα βάρη μιας πιθανής, μελλοντικής διάσωσης.

Μια ελεγχόμενη πτώχευση με τον τρόπο που γίνεται συνήθως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, σημειώνει η Daily Telegraph. «Δεν έχει νόημα να βάλουμε την Ελλάδα πιο βαθιά σε ένα φαύλο κύκλο χρέους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή της "διάσωσης" στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας» τονίζει.
«Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα funds να μεταφέρουν περίπου 150 δισ. ευρώ υποχρεώσεων στις κυβερνήσεις της ΕΕ, ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή το ΔΝΤ. Οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τον πλήρη πόνο της λιτότητας με ψευδείς δικαιολογίες, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της ελάφρυνσης του χρέους.»
«Είναι στην πραγματικότητα μια διάσωση για τους επενδυτές,» υποστηρίζει ο συντάκτης, ενώ τονίζει πως η ελληνική Αριστερά το έχει κατανοήσει αυτό.
«Τι σκέφτονται οι επενδυτές όταν αγόραζαν ελληνικά δεκαετή ομόλογα στις 26 μονάδες βάσης πάνω από τα bunds το 2007;» αναρωτιέται σκωπτικά ο συντάκτης του άρθρου.
«Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί για τα λάθη τους εδώ και πολύ καιρό?η δυσωδία του ηθικού κινδύνου είναι αποκρουστική, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: