Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οι ξένοι πατεντάρουν ελληνικές ποικιλίες

Η κορωνέικη ελιά θεωρείται η «βασίλισσα» των ελληνικών ποικιλιών ελιάς προϊόν αιώνων συστηματικής καλλιέργειας με «πατρίδα» την Κορώνη της Μεσσηνίας. Ωστόσο η ελληνικότητά της δεν είναι κατοχυρωμένη!

Οι Αμερικάνοι χάρη στη συστηματική εργασία του Ινστιτούτου Smithsonian -η Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ-  έχουν φροντίσει να καταγράψουν το σύνολο των ειδών χλωρίδας αλλά και πανίδας του πλανήτη προκειμένου να πατεντάρουν τις ποικιλίες, όπως η κορωνέικη ελιά, οι οποίες δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί.

Όπως ενημερώνει τους αναγνώστες των «Επικαίρων» ο κ. Νίκος Λάππας, επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), οι ξένοι κάτοχοι πατέντων -όχι μόνο Αμερικανοί- απαιτούν σημαντικά ποσά από τους παραγωγούς προκειμένου να τους τις παραχωρήσουν προς χρήση:

«Εταιρείες χρησιμοποιούν σαθρά επιχειρήματα, όπως το ότι έχουν βελτιώσει ποικιλίες, προκειμένου να ελέγχουν τα δικαιώματα πάνω στο πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο όμως δεν έχουν βελτιώσει οι ίδιες, αλλά η συνολική ανθρώπινη παρέμβαση ανά τους αιώνες», επισημαίνει ο κ. Λάππας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: