Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

S&P: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΕ BBB- ΑΠΟ ΒΒΒ+


Μια βαθμίδα πριν την κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε την Ισπανία η S&P. Επικαλείται τα αυξημένα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα. Tο outlook παραμένει αρνητικό για το χρέος της χώρας.
Η ανακοίνωση έρχεται αμέσως μετά την γνωστοποίηση ότι η Ισπανία προχωρά σε πέμπτο πακέτο λιτότητας σε λιγότερο από ένα χρόνο και την παρουσίαση των λεπτομερειών από το stress test που πραγματοποίησε στις τράπεζες.
Το αξιόχρεο της χώρας τέθηκε υπό έλεγχο μετά την αίτηση της κυβέρνησης για «βοήθεια» έως 100 δισ. ευρώ για την διάσωση του τραπεζικού κλάδου και την αμφισβήτηση από την πλευρά της ΕΕ του στόχου για το έλλειμμα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Rajoy ακόμα εξετάζει το κατά πόσο θα καταθέσει αίτηση για βοήθεια στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα ζητηθεί από την χώρα αν υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας αυξάνουν παράλληλα με το κόστος δανεισμού, σημειώνουν διεθνή πρακτορεία. Σχεδιάζει να δανειστεί 207,2 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, αυξάνοντας το χρέος στο 90,5% του ΑΕΠ καθώς η χώρα απορροφά το κόστος διάσωσης των τραπεζών της. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 36% του ΑΕΠ το 2007, λίγο πριν τελειώσει το 10ετες ράλι στις τιμές των ακινήτων και εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά.
Φέτος το έλλειμμα θα είναι 7,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό προϋπολογισμού Cristobal Montoro. Ακόμα και έτσι όμως, ο στόχος του 6,3% θα επιτευχθεί γιατί θα εξαιρεθούν τα κόστη στήριξης των τραπεζών, σημείωσε. Πέρυσι πάντως το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, στο 8,96% του ΑΕΠ.

Τι λέει η S&P
H υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι υπάρχει αυξανόμενο ρίσκο στα δημόσια οικονομικά της χώρας, αναφέρει χαρακτηριστικά η S&P. Οι επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης περιορίζονται από:
• Την αυξανόμενη ύφεση που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κοινωνική αντίδραση και εντάσεις μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειών.
• Το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που ακόμα στερείται δυνατοτήτων πρόβλεψης. Κατά τις εκτιμήσεις μας, λέει ο οίκος από τις πρόσφατες δηλώσεις, η δέσμευση του eurogroup να σπάσει το φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατών, όπως ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου δεν φτάνει μέχρι του σημείου ο ESM να ενεργοποιηθεί ώστε να επανακεφαλαιοποιήσει τώρα τράπεζες.
Η προηγούμενη εκτίμηση μας, με βάση την οποία επιβεβαιώσαμε την 1η Αυγούστου τη βαθμολογία της Ισπανίας ήταν ότι τα τραπεζικά χρέη θα «αμοιβαιοποιηθούν» στο πλαίσιο της ευρωζώνης και ότι έτσι το χρέος της χώρας δεν μείνει κάτω από το 80% του ΑΕΠ μετά το 2015.
Η S&P προβλέπει για τη χώρα ύφεση 1,8% του ΑΕΠ για το 2012 και 1,4% για το 2013. Πρακτικά, θεωρεί ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για πτώση του ΑΕΠ στο 0,5% το 2013 είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: