Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

10 λόγοι για να προτιμήσετε το σκύλο ως κατοικίδιο

 Η μάχη μεταξύ σκύλου και γάτας κρατάει χρόνια και δεν πρόκειται να κοπάσει εύκολα. Αν όμως έχετε σκύλο, έχετε ορισμένα πλεονεκτήματα που πρέπει να αναφέρετε σε οποιονδήποτε σας κάνει τη ζωή δύσκολη επειδή επιλέξατε το συγκεκριμένο κατοικίδιο έναντι μιας γάτας.

1. Αρρωσταίνετε λιγότερο
Αν εμπιστευτούμε τις διαφημίσεις, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια. Στην πραγματικότητα όμως, η προσπάθεια που κάνουμε να...
προστατευτούμε από αυτά, χρησιμοποιώντας διάφορα αντιμικροβιακά προϊόντα κάνει την κατάσταση χειρότερη, καθώς το σώμα δεν παράγει τα κατάλληλα αντισώματα που μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Ευτυχώς, οι σκύλοι είναι γεμάτοι μικρόβια!
Έχοντας έναν σκύλο στο σπίτι, θα έχετε και περισσότερα μικρόβια, γεγονός που θα αναγκάσει τον οργανισμό σας να παράγει αντισώματα. Γι’ αυτό το λόγο, οι ιδιοκτήτες σκύλων αρρωσταίνουν λιγότερο και πιο ήπια σε σχέση με εκείνους που έχουν γάτες ή που δεν έχουν κανένα κατοικίδιο.
2. Μεγαλύτερη αντίσταση στις αλλεργίες
Μολονότι τα σκυλιά μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για ανθρώπους με αλλεργίες, αν μεγαλώνει κάποιος σε ένα σπίτι με σκύλο, έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργίες στη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και αν ήσασταν βρέφος όταν η μητέρα σας είχε ένα σκύλο στο σπίτι, πάλι έχετε λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε αλλεργίες ή να αναπτύξετε έκζεμα ως ενήλικος.
3. Είστε πιο χαρούμενοι
Οι άνθρωποι που έχουν σκύλο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα κατοικίδιο. Ακόμα και εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν, καθώς η παρουσία και η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να τους βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης, σε κάποιες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά κι από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν. Η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί συγκεκριμένη καθημερινή ασχολία και αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν ενέργεια συνεχώς, επομένως είναι πιο δύσκολο κάποιος με σκύλο να μείνει κλεισμένος στο σπίτι για πολλές μέρες.
Επίσης, η αλληλεπίδραση με το σκύλο και η αγάπη που εκδηλώνει το ζώο μπορεί να βοηθήσει εξίσου να έχει κάποιος θετική διάθεση, καθώς ακόμα και αν απλώς κάθεστε και παρατηρείτε το ζώο, αυξάνεται η ωκυτοκίνη, που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την καλή διάθεση.
4. Έχετε πιο υγιή καρδιά
Η συνολική φροντίδα ενός σκύλου φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερη υγεία της καρδιάς. Απλώς και μόνο η παρουσία του ζώου στο σπίτι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Μια κινέζικη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι με σκύλο κοιμόντουσαν καλύτερα τη νύχτα και αρρώσταιναν πιο σπάνια.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια έχουν ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από μια καρδιακή προσβολή.
5. Ασκείστε περισσότερο
Μολονότι γενικότερα το να έχει κανείς ένα κατοικίδιο έχει θετικές συνέπειες στην υγεία του, οι σκύλοι έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι χρειάζονται βόλτα και παιχνίδι αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όσοι έχουν σκύλο πραγματοποιούν την ελάχιστη άσκηση που προτείνουν οι γιατροί καθημερινά, δηλαδή μισή ώρα ήπιας μορφής εκγύμναση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής ασθένειας και διατηρώντας το σώμα τους σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ό,τι εκείνοι που έχουν γάτες ή δεν έχουν κανένα κατοικίδιο.
6. Είστε πιο δραστήριοι κοινωνικά
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι συναντούν άλλους ανθρώπους στο δρόμο τυχαία, εμπιστεύονται περισσότερο εκείνους που έχουν σκύλο από ό,τι άλλους και τους είναι πιο εύκολο να τους πλησιάσουν και να πιάσουν κουβέντα. Ακόμα κι αν μένετε μόνοι, αν έχετε σκύλο, έχετε τα ίδια συναισθηματικά οφέλη που θα απολαμβάνατε από μια ανθρώπινη φιλία.
7. Ο σκύλος ανιχνεύει τον καρκίνο
Κάποια μέρα ίσως ο σκύλος σας σώσει τη ζωή. Από ό,τι φαίνεται, το τετράποδο αυτό ζώο έχει την ικανότητα να οσμίζεται τον καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν δημοσιευτεί διάφορες ιστορίες όπου σκύλοι μύριζαν ή έγλειφαν αδιάκοπα ένα σημείο του σώματος του αφεντικού τους, προσπαθώντας να τους κάνουν να το προσέξουν και να εξεταστούν, διαπιστώνοντας τελικά ότι επρόκειτο για καρκίνο.
Αυτές οι ιστορίες αργότερα απέκτησαν βάση λόγω επιστημονικών ερευνών και μάλιστα ορισμένοι σκύλοι είναι τόσο καλοί στην ανίχνευση του καρκίνου που εκπαιδεύονται για να τον βρουν σε λιγότερο από τρεις ώρες.
8. Απεικονίζουν την προσωπικότητα σας
Η ράτσα του σκύλου που έχετε δείχνει πολλά για την προσωπικότητά σας. Μια έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι υπάρχει πολύ ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της προσωπικότητας του ανθρώπου και της ράτσας του σκύλου που έχει.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν μικρόσωμα σκυλάκια είναι πιο έξυπνοι, ενώ εκείνοι που έχουν άλλης ράτσας σκυλιά όπως τα Δαλματίας ή τα μπουλντόγκ είναι πιο ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι γενικότερα οι ιδιοκτήτες σκυλιών είναι πιο εξωστρεφείς και φιλικοί από ό,τι εκείνοι που έχουν γάτες.
Ωστόσο, προσέξτε! Οι σκύλοι μιμούνται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ιδιοκτητών τους, άρα αν είστε οξύθυμοι και νευρικοί, μην απορείτε γιατί το σκυλί σας είναι τόσο επιθετικό.
9. Έχετε λιγότερο άγχος στη δουλειά
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν κοντά τους ένα κατοικίδιο όσο δουλεύουν έχουν λιγότερο άγχος μέσα στην ημέρα, ενώ όσοι δεν έχουν κάποιο ζώο δίπλα τους παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους με την πάροδο του χρόνου.
10. Βλέπετε εικόνες όπως η παραπάνω

Tμήμα  ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: