Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

«Ξεχάστε το κούρεμα. Θα πληρώνουμε επ’ άπειρον»

Οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Επίσης, απέκλεισε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να περάσουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, λέγοντας ότι ο Wolfgang Schaeuble δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό.
Αντίθετα, αυτό που προβλέπει ο οικονομολόγος ότι θα γίνει είναι μία επιμήκυνση των ελληνικών δανείων διάσωσης για πολλές δεκαετίες, την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει ως καταστροφική. Μια τέτοια επιμήκυνση επιμηκύνει τη “χρεο-αποικία” της χώρας και δημιουργεί πολύ κακή ψυχολογία μεταξύ των επενδυτών, εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.
Αντ΄ αυτού, ο οικονομολόγος προτείνει να γίνει επιμήκυνση των δανείων διάσωσης με αυτοματοποιημένες αποπληρωμές που θα γίνουν με ρήτρες του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές θα έχουν μια σαφή εικόνα του πού βαδίζει η χώρα και αυτό, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, θα είναι μια νέα σελίδα για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, ο οικονομολόγος είπε: “Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Κάποιες αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν και κάποιες όχι”.
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε “ξεπούλημα” την πώληση του ΟΠΑΠ και του ΔΕΣΦΑ. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, είπε ότι δεν έπρεπε να πουληθεί σε αυτή τη φάση, αλλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει την ανάκαμψη, όταν οι προοπτικές της κερδοφορίας του, και επομένως η αξία του, θα ήταν καλύτερες.
Αντίθετα, ο οικονομολόγος δήλωσε ότι εάν κάποια ξένη εταιρεία ήταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται στους σιδηροδρόμους, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να πουλήσει τον ΟΣΕ ακόμα και για 1 ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: