Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Άρχισε η μάχη για την δημαρχία της Αθήνας. Μπροστα Δένδιας και Κασιδιάρης



20130903-171125.jpgΑντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου, σημαντικό σταθμό για τις πολιτικές εξελίξεις, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε εγρήγορση και το Δήμο της Αθήνας να αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα και το μεγαλύτερο στοίχημα. Ήδη στα περισσότερα κόμματα, τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί
συσκέψεις των αρμόδιων οργάνων προκειμένου να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Το εναρκτήριο λάκτισμα της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων δόθηκε από το γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος κοινοποίησε σε τηλεοπτική εκπομπή την απόφαση του κόμματος να κατεβάσει υποψήφιο στο Δήμο Αθηναίων το βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου Ηλία Κασιδιάρη. Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, τις τελευταίες μέρες ακούγεται όλο και περισσότερο το σενάριο της υποψηφιότητας του νυν υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, πρόσωπο που σηματοδοτεί τη σκληρή γραμμή στην αντιμετώπιση των μεγαλυτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, όπως η εγκληματικότητα και η «γκετοποίηση» του κέντρου, θέματα που θεωρούνται βαρόμετρο στην επιλογή των πολιτών. Προς το παρόν οι μοναδικές αντιδράσεις είναι αυτές από τους ψηφοφόρους της Κέρκυρας, ιδιαίτερης πατρίδας του βουλευτή, που δεν βλέπουν θετικά τη μετακίνησή του, δέκτης των οποίων έγινε και ο ίδιος.
Εκτός από την περίπτωση Δένδια, έντονα ακούγεται και το όνομα του Ανδρέα Ψυχάρη, που, αν και νέος βουλευτής, θεωρείται πως έχει σημαντικά ερείσματα στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η περίπτωση της υποψηφιότητας του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος, αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής μετά τη μεταγραφή του από το ΛΑΟΣ στο κυβερνών κόμμα, παραμένει ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική και ασχολείται έντονα -εκτός από τα του υπουργείου Υγείας- με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο χορό των υποψηφίων έχουν προστεθεί και ο Βύρων Πολύδωρας, που θεωρείται πως εκφράζει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να «ξαναμαζέψει» τους όποιους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά και πρόσφατα ο Κώστας Μπακογιάννης, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, με προίκα το πέρασμα της μητέρας Ντόρας από το δημαρχιακό θώκο. Έντονα ακούγεται και το όνομα του Βασίλη Κικίλια, που αν και δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της Περιφέρειας, η εμπιστοσύνη της Συγγρού προς το πρόσωπό του παραμένει ισχυρή και αναμφισβήτητη. Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα είναι υποψήφιος, άσχετα με το πού θα δοθεί το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, «φλερτάροντας» ακόμα και με τη διαγραφή του από το κόμμα.
Εν τω μεταξύ, εκ νέου το δήμο -με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ- αναμένεται να διεκδικήσει και ο Γιώργος Καμίνης, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ οι επίσημες συζητήσεις στα κομματικά όργανα για την ανεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα της Σοφίας Σακοράφα, η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες -από τα πολιτικά πρόσωπα- ως η καταλληλότερη για να προσελκύσει ψηφοφόρους της ευρύτερης Αριστεράς, με την ίδια, ωστόσο, να διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των καλλιτεχνών Λάκη Λαζόπουλου και Γιώργου Κιμούλη, στην περίπτωση που αποφασιστεί η επιλογή μιας υπερκομματικής υποψηφιότητας, που θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους διαφορετικών ιδεολογιών. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες το μόνο όνομα που έχει ακουστεί μέχρι στιγμής είναι αυτό του Τέρενς Κουίκ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει στο στίβο της αυτοδιοίκησης, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, άφησε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος. Πλώρη για τον Δήμο φέρεται να βάζει και η Γιάννα Αγγελοπούλου που, αν και είχε σπεύσει να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται έντονα πως ήδη μελετά την ανεξάρτητη υποψηφιότητα με στόχο της επιστροφή της στα πολιτικά δρώμενα.
Οι δημοσκοπήσεις
Σε όλο αυτό το υπό διαμόρφωση προεκλογικό σκηνικό οι δημοσκόποι έχουν ήδη πιάσει δουλειά, μετρώντας όλες τις πιθανές περιπτώσεις υποψηφίων και τον αντίκτυπο των υποψηφιοτήτων στους πολίτες της Αθήνας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο τουλάχιστον δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτή την εποχή το μεγαλύτερο ποσοστό φέρονται να συγκεντρώνουν υποψηφιότητες όπως αυτή του Νίκου Δένδια αλλά και του Ηλία Κασιδιάρη, με τη Σοφία Σακοράφα να βρίσκεται
επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Στον αντίποδα, πολύ χαμηλά βρίσκεται ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Της Ανδριάνας Ζαρακέλη – Καρφί

Δεν υπάρχουν σχόλια: