Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με το ΕΕΤΗΔΕ

Τελευταία στιγμή η απόφαση Μαυραγάνη για διαχωρισμό συνδικαιούχων


Συνεχίζει να ταλαιπωρεί το απίστευτο αλαλούμ με την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ 2012, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που ανακάλυψαν ότι πλήρωσαν με μερικές μέρες καθυστέρηση το τέλος στη ΔΕΗ, ωστόσο εμφανίζονται να εξακολουθούν να το χρωστούν στην αφορία, γιατί στο μεταξύ η Επιχείρηση είχε αποστείλει τις οφειλές στις ΔΟΥ. Το ποσό που κατέβαλαν δε για τον φόρο στη ΔΕΗ, συμψηφίστηκε με επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι υποχρεοι πριν από λίγες ημέρες έλαβαν επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και καλούνται τώρα να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους - ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν την επιστολή θεωρούσαν ότι το είχαν πληρώσει, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται για διπλοπληρωμή του φόρου.
Το ποσό που τους καλεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών αφορά εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ. Η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό δελτίο Τύπου (στις 31.5.2013) ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και θα απέστελλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Αρκετοί υπόχρεοι πλήρωσαν τον λογαριασμό και κατ’ επέκταση το ΕΕΤΗΔΕ μερικές μέρες μετά την 22α Ιουνίου. Δηλαδή η ΔΕΗ είχε ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία με όσους δεν είχαν πληρώσει το τέλος ακινήτων μέχρι και 21 Ιουνίου 2013.
Στον επόμενο λογαριασμό (μετά τις 21.6.13), εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Το ποσό αυτό όμως θα έπρεπε να το εισπράξουν από τα ταμεία της ΔΕΗ πριν από την έκδοση του νέου λογαριασμού. Για όσους δεν πήγαν να εισπράξουν το ποσό η ΔΕΗ αποφάσισε να το συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς, όπως προκύπτει, κάποιοι φορολογούμενοι δεν το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα όταν έλαβαν την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούν ότι πρόκειται για διπλοπληρωμή.
Βέβαια, και η ΔΕΗ δεν φρόντισε να ενημερώσει επαρκώς τους πελάτες της ότι το χρέος τους για το ΕΕΤΗΔΕ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και ότι μπορούν να πάρουν το σχετικό ποσό που κατέβαλαν από τα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Εκρινε ότι όσοι δεν πήγαν να πάρουν την επιστροφή, την αφήνουν για συμψηφισμό με τους επόμενους λογαριασμούς. Από την άλλη πλευρά και το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει το θέμα αυτό και να ενημερώσει τους φορολογουμένους για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Απλώς αρκέστηκε σε μία επιστολή για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μαυραγάνης: Μπορεί να γίνει διαχωρισμός συνδικαιούχων
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ εξεδόθη ανακοίνωση από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, στην οποία αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός μπορούν να μεταβούν στη ΔΟΥ και να ζητήσουν διαχωρισμό. Κι αυτό έγινε μια μόλις ημέρα πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής...
Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχωρισμού, θα πρέπει αυτός εκ των συνδικαιούχων στον οποίο έχει γίνει ο καταλογισμός του φόρου να μεταβεί στην εφορία, να προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί.
Οσοι φορολογούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα: link.minfin.gr/eidop.

newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: