Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

Έτσι εκβιάζει ο Β. Σόιμπλε για το νέο μνημόνιο

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ...

 
Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις των προθέσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για νέο δανεισμό και μνημόνιο στην Ελλάδα, σήμερα ο γερμανικός τύπος ξεκίνησε τον ωμό εκβιασμό.
 
Κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών την οποία επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der piegel, η Ελλάδα έχει “τεράστιες” ελλείψεις, τις οποίες η Γερμανία είναι "ευγενικά" διατεθειμένη να καλύψει, εφόσον όμως η συγκυβέρνηση προχωρήσει γρήγορα στην είσπραξη των υπέρογκων φόρων, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το νέο κτηματολόγιο και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι βασικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν “αναξιόπιστα”, η κατάρτιση ενός κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη όσο θα έπρεπε.
 
Λόγω των ελλείψεων, οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων ύψους 8,3 δις ευρώ! 
 
Το ποσό αυτό θα πρέπει όμως να εκταμιευθεί το αργότερο το Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της ύψους 10 δισ. ευρώ. 
 
Εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τους όρους τις Τρόικας όσο αφορά τον προϋπολογισμό.
 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ανάγκες εκβιάζοντας την Αθήνα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την είσπραξη φόρων, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το νέο κτηματολόγιο και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Μπροστά όμως στον κίνδυνο αναβίωσης μιας νέας κρίσης του ευρώ αλλά και για να στηρίξει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται "διατεθειμένος" να κάνει εντός των επόμενων εβδομάδων «εκτεταμένες παραχωρήσεις». 
 
Στην έκθεση του υπουργείου αναφέρονται τρία σχετικά "δωράκια" που ο Σόιμπλε θα μας... "χαρίσει" αφού όμως θα έχουν γίνει πρώτα όλα τα παραπάνω:
 
- πρώτον, ένα “περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα” ύψους 10 έως 20 δις ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς όμως το ΔΝΤ,
 
- δεύτερον, να εκδώσει η Ελλάδα ξανά ομόλογα που εκ των πραγμάτων θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών,
 
- και τρίτον, παρά τις διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που αυτή τη φορά θα το επωμιστούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: