Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Στοιχεία σοκ για το όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος




ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 

Του Αλ. Αυλωνίτη
Ατελείωτες παρανομίες, διογκωμένες δαπάνες και ένα όργιο σπατάλης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε όλο το δημόσιο τομέα περιγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) στην ετήσια έκθεσή του, που φέρνει στο φως και τραγελαφικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.
Χθες ο πρόεδρος ΕΣ Ιω. Καραβοκύρηςμ παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη την έκθεση για το οικονομικό έτος 2011, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε παράνομες δαπάνες 134,6 εκατ. ευρώ, γλιτώνοντας στην πραγματικότητα τα κρατικά ταμεία από την απώλεια πολύ μεγαλύτερων κονδυλίων, αφού οι δαπάνες που αποτράπηκαν είναι περιοδικά επαναλαμβανόμενες (π.χ. παράνομες συντάξεις, μισθοδοσίες, επιδόματα κ.λπ.).
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι παρανομίες και το πάρτι της σπατάλης και κακοδιαχείρισης συνεχίστηκε και εν μέσω κρίσης, γεγονός που ανάγκασε το Ελεγκτικό Συνέδριο να απορρίψει πολλές δαπάνες (π.χ. για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, γεύματα, φιλοξενίες, κινητά, λευκώματα, γλάστρες, φωτογραφίες, ημερολόγια, κ.λπ.) κρίνοντας ότι υπερβαίνουν το «προσήκον μέτρο» στη δυσμενή οικονομική συγκυρία για τον τόπο. Στην ίδια λογική το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, εντόπισε και «μπλόκαρε» σωρεία προμηθειών, ιδίως στον τομέα της υγείας, επιβεβαιώνοντας το «νοσοκομειακό πάρτι», ενώ εμπόδισε να υλοποιηθούν πολλές ασύμφορες μέχρι και «ύποπτες» επιχορηγήσεις και κρατικές συμβάσεις.
Ανάμεσα στα τραγελαφικά της έκθεσης συγκαταλέγονται επείγουσες προσλήψεις για να καλυφθούν κενά διαθεσιμότητας, καταβολή εξόδων κίνησης σε συνταξιούχο, δαπάνες ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων για αγορά εισιτηρίων διαρκείας ποδοσφαιρικών αγώνων και προβολής Μουντιάλ σε γιγαντοοθόνη, κ.λπ. Η έκθεση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις περιορισμού των δαπανών. Ζητά να περιοριστούν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ οι υπερβολικές δαπάνες σε δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις, γεύματα, δώρα, αμοιβές καλλιτεχνών, κ.λπ. Υποδεικνύει να μειωθούν οι ειδικοί σύμβουλοι υπουργών, γενικών γραμματέων, δημάρχων, κ.λπ..
«Φουσκωμένες» δαπάνες
Στις περίεργες ή υπερβολικές δαπάνες συγκαταλέγονται:
  • Αγορά από δημοτική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης στην Κεντρική Ελλάδα εισιτηρίων διαρκείας για ποδοσφαιρικούς αγώνες της τοπική ομάδας (5.700 ευρώ) με αντίστοιχη δαπάνη για φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων.
  • Εξοδα προβολής από ΟΤΑ καλοκαιρινών αθλητικών γεγονότων με ενοικίαση γιγαντοοθόνης (7.500 ευρώ) για αγώνες του Μουντιάλ.
  • Εξοδα κηδείας δημοτικού συμβούλου (6.690 ευρώ) όταν το «πλαφόν» κηδείας υπουργών είναι 3.000 ευρώ και του Προέδρου της Δημοκρατίας 6.400.
  • Υπερωρίες σε δημοτικούς αστυνομικούς για νυκτερινές εφόδους κατά του καπνίσματος. Μπορούσαν να καλυφθούν με νόμιμες βάρδιες.
  • Προσαυξήσεις για εργασία σε Κυριακές - αργίες, σε υπηρεσίες ΟΤΑ κλειστές, καθώς και «φουσκωμένες» αμοιβές αιρετών σε διάφορους ΟΤΑ, όπως και ειδικών συμβούλων και συνεργατών τους, ακόμα και πριν από την ανάληψη καθηκόντων.
  • Δαπάνη πρόσληψης και αμοιβής 3.500 δημοτικού υπαλλήλου για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες λόγω διαθεσιμότητας άλλου.
  • Εξοδα κίνησης σε δημοτικό υπάλληλο και για διάστημα που είχε βγει στη σύνταξη! Αντίστοιχα έξοδα σε δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που δεν παραβρέθηκαν στις συνεδριάσεις ή που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις που δεν αφορούσαν τα δημοτικά τους διαμερίσματα.
Το ΕΣ «μπλόκαρε» ενισχύσεις δήμου προς «ενδεείς δημότες», γιατί δεν τεκμηριωνόταν η οικονομική τους αδυναμία, καθώς και αντίστοιχη δαπάνη για κατασκηνώσεις παιδιών (αφού δεν δικαιολογούνταν από τις οικογενειακές φορολογικές δηλώσεις) και για ενίσχυση πρώην δωρητή ιδρύματος και ήδη άπορου. Αρνήθηκε επίσης να εγκρίνει την επιχορήγηση φοιτητικού συλλόγου από ΑΕΙ και την ενίσχυση 20.000 ευρώ του υπουργείου Εξωτερικών προς ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα κολλέγιο της Ευρώπης (στην Μπριζ του Βελγίου).
Ακόμα «έκοψε» την οικονομική ενίσχυση (14.700 ευρώ) που έδωσε ΟΤΑ στη γενέτειρα (στην Κρήτη) εκλιπόντος αντιδημάρχου στην Αττική, εις μνήμην του.
Στοιχεία που σοκάρουν
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκοψε εκατοντάδες προμήθειες νοσοκο- μείων με απευ- θείας αναθέσεις με την επίκληση του επείγοντος χαρακτήρα σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνη του Παρατηρητηρίου.
«Φουσκωμένες» δαπάνες νοσηλίων που ξεπερνούσαν σε ημέρες την πραγματική διάρκεια της νοσηλείας, σύμφωνα με τα έγγραφα εσόδων - εξόδων στο νοσοκομείο.
Προμήθεια καυσίμων από ΟΤΑ (με κατάτμηση και απευθείας αναθέσεις) με υπέρβαση των ανώτατων ορίων αποστάσεων, ενώ εντοπίστηκαν δύο οχήματα με χαλασμένο χιλιομετρητή.
Δαπάνη ΑΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα ύψους 17.000 ευρώ για προμήθεια 1.000 υπηρεσιακών τηλεφωνικών καταλόγων - λευκωμάτων - ημερολογίων.
Δαπάνες διαφόρων ΑΕΙ από 2.000 έως 11.700 για έκδοση τιμητικών τόμων με διάφορες αφορμές (π.χ. για αποθανόντα καθηγητή).

www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: