Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Νέα βόμβα Δαμανάκη: Η Κομισιόν δεν αποκλείει νέα μείωση του κατώτατου μισθού

Για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα της νέας μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα επανέλαβε η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

«Δεν είπα τίποτα παράλογο, ούτε τίποτα πρωτότυπο, ούτε κάτι νέο. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή που υπάρχει από την Κομισιόν εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια», τόνισε η Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.

«Αυτό το οποίο είπα είναι ότι δεν αποκλείεται» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Ελληνίδα επίτροπο, το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί στην Κομισιόν καθώς θεωρείται μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει κι από αλλά μέλη της Επιτροπής αλλά κι από τον επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Η κα Δαμανάκη υποστήριξε ότι η ίδια κι άλλοι επίτροποι πρότειναν να τεθεί εκτός συζήτησης το θέμα του κατώτατου μισθού για να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση, αλλά «δυστυχώς δεν έχει δεκτή αυτή η πρόταση».

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον επιτεύγματα να επιδείξει.

«Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν ένα χρόνο. Νομίζω ότι και η τρόικα παίρνει υπόψη της ότι η Ελλάδα αυτή τη φορά έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Πιστεύω ότι πρέπει να πάρει υπόψη της ότι και η κοινωνική αντοχή έχει μειωθεί αποφασιστικά» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο η ελληνική κοινωνία να αντέξει κι άλλες μειώσεις μισθών. Η άποψή μου είναι ότι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πρέπει να αποκλειστούν».

Σύμφωνα με τη Μαρία Δαμανάκη, ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η Αθήνα με τους δανειστές είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στην εστίαση, εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.

news it.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: