Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Διπλό στοίχημα στο τραπέζι


ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ φόρων για τους έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα -ακόμη και για τους συνήθεις υπόπτους για φοροδιαφυγή ελεύθερους επαγγελματίες- αλλά και σημαντικές επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα, η κυβέρνηση βάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο διπλό «στοίχημα»:

Από τη μια να κάνει την πολυπόθητη αναδιανομή των φορολογικών βαρών και από την άλλη να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει φορολογικά έσοδα.
Ο λόγος; Οι ελαφρύνσεις αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, ενώ οι επιβαρύνσεις έχοντες μεν αλλά... λίγους.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ελαφρύνονται όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 40.000 ευρώ, ενώ σημαντικά επιβαρύνονται κυρίως οι έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί; Τα επίσημα στοιχεία της εφορίας, είναι αποκαλυπτικά.

Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων και του ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών, υπάρχουν μόλις 17.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι ζουν με ετήσια εισοδήματα 100.000 ευρώ. Λιγότεροι από... 100 είναι οι Ελληνες που εμφανίζουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ (και στους οποίους επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2%).

Καταγράφονται μόλις... 2.500 ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες) με καθαρά κέρδη 8.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ προκύπτει ότι η κατηγορία που φιλοξενεί τους περισσότερους «πλούσιους» είναι αυτή των μισθωτών.

Είναι προφανές ότι τα στοιχεία της εφορίας δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Για να γεμίσει το «κρατικό ταμείο» και μάλιστα εν μέσω κρίσης που αναμένεται μείωση μισθών και κερδών (και κατά συνέπεια φορολογικών εσόδων) πρέπει να έρθουν νέα εισοδήματα στο φως.

Οι αποδείξεις

Αυτό επιχειρείται να γίνει:

*Με την εφαρμογή του θεσμού των αποδείξεων. Ο «άγνωστος Χ» έχει να κάνει με το είδος των αποδείξεων που θα συλλεγούν. Δηλαδή αν θα ζητώνται αποδείξεις από επαγγελματίες που δεν συνηθίζουν να δηλώνουν τα εισοδήματά τους (γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς) ή αν θα περιοριστούν στα supermarket και τα εμπορικά καταστήματα που συνήθως δεν φοροδιαφεύγουν.

*Με την επιβολή των τεκμηρίων. Η συνταγή στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Τώρα ο μηχανισμός είναι τελείως διαφορετικός και εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα τους μεγαλοεπαγγελματίες του Κολωνακίου με τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ.

*Με τις απειλές για «λουκέτα» επιχειρήσεων σε περίπτωση που θα συλληφθούν να μην εκδίδουν απόδειξη.

*Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών παντού. Η αλλαγή προς το δικαιότερο στον τρόπο φορολόγησης για ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών και ΚΤΕΛ, μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.λπ., θα αποδώσει εισπρακτικά μόνο αν αυτοί οι επαγγελματίες δηλώσουν τα εισοδήματά τους.

Η κυβέρνηση πηγαίνει κόντρα και στη φορολογική αρχή που ορίζει ότι όσο υψηλότεροι είναι οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

1. Αυξάνει το φορολογικό συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 10 (!) ποσοστιαίες μονάδες (από το 35% στο 45%) αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει «φυγή» κερδών στο εξωτερικό (ακόμη και μεταφορά έδρας επιχειρήσεων).

2. Αυξάνει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων στο 45%, δημιουργώντας ισχυρότατο κίνητρο για φοροδιαφυγή. Χιλιάδες μεγαλοστελέχη έχουν ήδη βρει τη λύση για να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές λαμβάνοντας το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών τους μέσω εταιρειών συμφερόντων τους (κυρίως εκτός ΕλλάδΟς).

3. Αυξάνει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% στο 25%) ακόμη και τον συντελεστή φορολόγησης δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (όλων των ομόρρυθμων αλλά και ετερόΡρυθμων εταιρειών).

4. Αυξάνει τον φόρο για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω της εφαρμογής νέας κλίμακας. Στρέφει τα βέλη της κυρίως στους έχοντες ατομική περιουσία άνω των 600.000 ευρώ. Αναλαμβάνει όμως ταυτόχρονα τον κίνδυνο να μεταβιβαστούν ακίνητα σε επιχειρήσεις

5. Θεσπίζει πολύ υψηλό φόρο (15%) για τα ακίνητα των off shore, την ίδια ώρα που εκατοντάδες πολυτελή ακίνητα είναι δηλωμένα σε κανονικές εταιρείες real estate, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται να έχουν ως μετόχους κυπριακές επιχειρήσεις.


http://freskoprama.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: