Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Σημάδια άτακτης …. απομάκρυνσης από το ΔΝΤ
Σε άτακτη υποχώρηση από τη μέχρι σήμερα πολιτική της απειλής προσφυγής στο ΔΝΤ, οδηγείται κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται μέσα από το κυβερνών κόμμα, φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το σχετικό σενάριο. Δύο είναι οι λόγοι της μεταστροφής, ακόμη και όσων υπουργών δεν απέκλειαν την είσοδο του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα:
- Ο πρώτος έχει να κάνει με τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για το λαό μια εμπλοκή του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας. Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να πήρε το μήνυμα ότι το σενάριο αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και θα προκαλούσε μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση. Όμως, το ΔΝΤ θα το είχαμε πάνω από το κεφάλι μας για πολλά χρόνια με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του 2% στις απολύσεις κ.λπ. Το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, αλλά και εικόνες τύπου Αργεντινής που πεινασμένοι πλιατσικολογούσαν καταστήματα, τρόμαξε όσο τίποτε άλλο τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του που δείχνουν να έχουν μετανιώσει πικρά ακόμη και που το σκέφτηκαν το ΔΝΤ.
- Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το «χαρτί» του Γ. Παπανδρέου που έπαιξε τόσο καιρό. Είναι η εκβιασμός προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ αφού η Ευρώπη δεν μπορεί να την στηρίξει. Το χαρτί αυτό φαίνεται να έχει κουράσει, δεν περνά πια κάτι που φαίνεται και στην αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας αλλά και στην αντικατάσταση του σεναρίου του ΔΝΤ με ένα μικρό σχήμα ΕΕ-ΔΝΤ ώστε να πέσουν κάπως οι τόνοι.
Το σίγουρο είναι ότι από σήμερα θα δούμε τη διαφοροποίηση στην πολιτική της κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου δεν αναφέρθηκε καμιά φορά στο ΔΝΤ.
Τι άλλο απομένει για την Ελλάδα; Αν όχι μια ξεκάθαρη οικονομική στήριξη στη Σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, τουλάχιστον μια ισχυρή πολιτική στήριξη ώστε η Ελλάδα να λύσει μόνη της το πρόβλημα.
Πώς θα το πετύχει αυτό; Βγαίνοντας στο… κουρμπέτι, δηλαδή στις αγορές ώστε να δανειστεί άμεσα (έστω και με επιτόκιο πάνω από 6%) ένα ποσό της τάξης των 10 ή και 15 δις ευρώ. Με αυτά θα «καβατζώσει» τους δύο επόμενους μήνες σε ότι αφορά τα χρέη της, με την ελπίδα ότι μετά το Μάιο τα spreads θα κάνουν τη βουτιά κάτω από τις 2,5 μονάδες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου