Τετάρτη 28 Απριλίου 2010
Τρέχουν και δεν φτάνουν για την εξπρές βοήθεια στην Ελλάδα…
Μάλλον μας δουλεύουν για θέλουν να μας πουν ότι έχουν αγχωθεί κιόλας.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη υπό το φόβο ντόμινο που θα παρασύρει την Ευρωζώνη, καθώς οι κερδοσκόποι – μετά την Ελλάδα- , στρέφονται τώρα και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία. Ταυτόχρόνα, μετά τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες προχώρησε ο Οίκος Standard & Poors, οι διαδικασίες για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας επιταχύνονται.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Dow Jones Newswires που επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις ΔΝΤ – ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα έχουν ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαίου για την έγκριση του σχεδίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαίου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαίου και στις 10 Μαίου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχει συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του κοινοβουλίου. Τη Γερμανία θα επισκεφτούν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, Χουάν Σομάδια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 19 Μαΐου, όπως μεταδίδει το Reuters. Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς γράφει ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί ότι αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε από το Τόκιο ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα προχωρούν.
«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους και σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι των αγορών δίπλα στους πολιτικούς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου