Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Τα 10 εφεδρικά μέτρα


Η μεγαλύτερη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ποτέ η χώρα μας δεν θα έπειθε τους πιστωτές μας εάν αυτή δεν συνοδευόταν από ειδικό παράρτημα εφεδρικών μέτρων. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν την τριετία 2012-2014 και συνοδεύουν τις δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2011, προκειμένου να συνεχιστεί η εκταμίευση πόρων ύψους 110 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για το 2010 και 2011 το συνολικό δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται στα 15,5 δισ. ευρώ και προέρχεται από 34 απόλυτα συγκεκριμένα μέτρα, για την επόμενη τριετία υπάρχουν μέτρα που δεν έχουν καθορισθεί ακόμη, πλην - όμως - το δημοσιονομικό όφελος από αυτά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 10 δισ. ευρώ.


Το ακριβές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η μεγαλύτερη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ποτέ η χώρα μας δεν θα έπειθε τους δανειστές-πιστωτές μας εάν αυτό δεν συνοδευόταν από ειδικό παράρτημα εφεδρικών και μη καθορισμένων ακόμη μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν στην τριετία 2012-2014 και συνοδεύουν τις 23 δράσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2011, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εκταμίευση των πόρων ύψους 110 δισ. ευρώ που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για το 2010 και το 2011 το συνολικό δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται στα 15,450 δισ. ευρώ (ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ) και προέρχεται από 34 απόλυτα συγκεκριμένα και προκαθορισμένα μέτρα, σε κάθε έτος από τα επόμενα τρία χρόνια έχει επιμεριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα προέλθει από μέτρα που δεν έχουν καθοριστεί. Το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά στα 9,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 4,1% του ΑΕΠ) και επιμερίζεται σε 900 εκατ. ευρώ για το 2012 από μείωση λειτουργικών εξόδων, σε 4,2 δισ. ευρώ το 2013 και 4,7 δισ. ευρώ το 2014 από μέτρα τελείως άγνωστα προς το παρόν.

Μοναδική σκιαγράφηση για τον «καμβά» πάνω στον οποίο θα κεντηθούν τα μέτρα αυτά αποτελεί η δέσμευση της κυβέρνησης από το 2013 κιόλας για μείωση των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων πέραν της γνωστής αναλογίας για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί του πέντε προς ένα. Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες τα εφεδρικά μέτρα θα προέλθουν από μία δεξαμενή που περιλαμβάνει:


1. Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών την επόμενη διετία.

2. Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλούς.

3. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με παράλληλη άρση περιορισμών για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους κ.ά.

4. Νέες άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια.

5. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ.

6. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.

7. Περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

8. Τη δημιουργία ειδικής ομάδας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από μεγάλες επιχειρήσεις και επώνυμους επαγγελματίες.

9. Εκτακτες εισφορές αντίστοιχες με αυτές που έχουν επιβληθεί σε ακίνητα και επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να επεκταθούν και σε ελεύθερους επαγγελματίες παρ' ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί προς το παρόν να το διαψεύδει.

10. Αναδρομικό πόθεν έσχες σε επιλεγμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Με το πρόγραμμα αυτό η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια, ευελπιστώντας ότι στο διάστημα αυτό θα καταφέρει να ξαναβγεί με αξιώσεις στις αγορές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων του θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης.


ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων αποτελεί η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας μέχρι το 2011 αρχής γενομένης αυτής που αφορά στη διαφάνεια των δημοσίων δαπανών και στη δημοσιοποίηση κάθε απόφασης στο Διαδίκτυο, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

- Ιδρυση μίας ενιαίας αρχής πληρωμών, πλήρως λειτουργική, με στόχο να συγκεντρωθούν σε μία αρχή οι πληρωμές των μισθών προς τους δημοσίους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: Δεκέμβριος 2010.

- Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του συστήματος κρατικών προμηθειών για όλους τους κλάδους και για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, εισάγοντας τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auctioning systems): Δεκέμβριος 2010.

- Διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων για τη μείωση 20% του διοικητικού βάρους με βάση τα δεδομένα του 2008 και υποβολή σχετικής έκθεσης εφαρμογής στην ΕΕ: Σεπτέμβριος 2011.

- Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης - παράταση της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζομένους, αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου για την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια, διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης: Δεκέμβριος 2010.

- Αναθεώρηση του κατώτατου μισθολογίου, εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια: Δεκέμβριος 2010.

- Αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτηση των μισθών - υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο: Δεκέμβριος 2010.

- Αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας: Δεκέμβριος 2010.

- Αναθεώρηση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος: Ιούνιος 2010.

- Μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας: Δεκέμβριος 2010.

- Επιχειρηματικές δράσεις: Διευκόλυνση στην ίδρυση εταιρειών, απλοποίηση στην ίδρυση νέων
εταιρειών: Σεπτέμβριος 2010.

- Απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών μονάδων και μείωση του κόστους έναρξης εργασιών, επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, για βιομηχανικές δραστηριότητες και επαγγέλματα μέσω της νομοθεσίας και μέσω της λειτουργικότητας των σχετικών σχεδίων, αλλαγή νομοθεσίας για άμβλυνση των φορολογικών εμποδίων για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Δεκέμβριος 2010.

- Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων: Δεκέμβριος 2010.

- Απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με την κατάργηση όλων των περιττών περιορισμών στην πρόσβαση στο επάγγελμα των οδικών μεταφορέων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελάχιστων καθορισμένων τιμών: Σεπτέμβριος 2010.

- Σιδηρόδρομοι. Προετοιμασία ενός σχεδίου εξυγίανσης του κλάδου των σιδηροδρόμων με γνώμονα την αποκατάσταση της κερδοφορίας του επιχειρησιακού τους σκέλους: Ιούνιος 2010.

- Ενέργεια. Απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές: Σεπτέμβριος 2010.

- Προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων και επενδύσεων σε στρατηγικούς κλάδους (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λπ.) μέσω της αναθεώρησης του Επενδυτικού Νόμου, της υιοθέτησης μέτρων για τη διευκόλυνση των ΣΔΙΤ, δράσεων για την επιτάχυνση μεγάλων σχεδίων ΑΞΕ, καθώς και μέτρων για την ενίσχυση της πολιτικής προώθησης εξαγωγών: Σεπτέμβριος 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: