Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο Γκόρντον Μπράουν παραιτείται από πρόεδρος των Εργατικών


Ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία του στο Λονδίνο, ότι «δεν θέλει να παραμείνει στη θέση του προέδρου των Εργατικών, περισσότερο από ό, τι χρειάζεται» και πως θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβρη, πριν από το συνέδριο της παράταξής το

Πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το κόμμα του, να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, στις οποίες όπως τόνισε δε θα επέμβει.

«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ένα απογοητευμένο κοινοβούλιο είναι ότι καμία παράταξη ή κάποιος πρόεδρος ήταν ικανά να κερδίσουν».

«Σαν πρόεδρος του κόμματος των Εργατικών, πρέπει να δεχθώ ότι αυτό ήταν μία αποδοκιμασία για μένα.»

Παράλληλα, γνωστοποίησε και την έναρξη των συνομιλιών του κόμματός του με εκείνο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, μετά από τις αμφίρροπες κοινοβουλευτικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας.

Διευκρίνισε τέλος ότι θα συνεχίσει να εξασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στη χώρα.

Νωρίτερα Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέληξαν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας για τη συνεργασία τους σε μια κυβέρνηση υπό τον Ντέϊβιντ Κάμερον.

Παρ' όλ' αυτά, τα μέλη της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζήτησαν από τον ηγέτη τους Νικ Κλέγκ να απαιτήσει διευκρινήσεις επί μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, την παιδεία και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ζήτησαν επίσης να συνεχιστούν οι επαφές και με τους Εργατικούς.

Βουλευτής του κόμματος δήλωσε ότι η όποια συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: