Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Σχέδιο για «ελεγχόμενες χρεοκοπίες»
Περισσότερο με τις εντυπώσεις και λιγότερο με την ουσία των πραγμάτων θα ασχοληθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών των 16 χωρών της Ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο αρμόδιος Ισπανός υπουργός Ντιέγκο Λόπεζ Καρίντο (η Ισπανία ασκεί την προεδρία στην ΕΕ) ανακοίνωσε ότι «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικυρώσουν τη χρηματοδοτική λύση που η Ένωση συμφώνησε να προσφέρει στην Ελλάδα». «Θα πρόκειται», προσέθεσε, «για μια πολιτική δέσμευση εκ μέρους τους».
Αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής το κάλεσε μεν ο πρόεδρος της Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, αλλά στην πραγματικότητα απλά ικανοποίησε την απαίτηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που θέλει να στείλει μήνυμα στις κοινοτικές χώρες και τις αγορές, για τον τρόπο που βλέπει την κρίση και τις «λύσεις» που προκρίνει.
Επιστολή
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.βαν Ρομπέι αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, έλαβαν χθες κοινή επιστολή του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ, στην οποία δηλώνουν την αυστηρή τους προσήλωση στην προστασία και διατήρηση «της ενότητας μέσα στην Ευρωζώνη».
Αφού διαπιστώσουν ότι το ευρώ συνιστά μια «κοινή υπόθεση όλων και γι' αυτό κανείς δε μπορεί να τακτοποιεί μόνος του τις δικές του υποθέσεις», τονίζουν ότι «όλα τα κράτη - μέλη είναι υπεύθυνα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της» και δηλώνουν ότι επιθυμούν την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» με τη δημιουργία ενός «στέρεου πλαισίου για την επίλυση των κρίσεων» αλλά «με σεβασμό των δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων κάθε κράτους-μέλους».
Ουσιαστικά οι δύο ηγέτες αναζητούν τρόπους νομιμοποιημένης παρανομίας για να μπορούν στο μέλλον να διασώζουν χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, κάτι που το απαγορεύει ρητά η συνθήκη της Λισαβόνας. Στο σημείο όπου φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορετική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η ανυπαρξία στην επιστολή κάθε αναφοράς στη δυνατότητα ενός κράτους μέλους να χρεοκοπήσει και πριν γίνει αυτό να διασωθεί από τα άλλα κράτη, καθώς και η απαγόρευση αναδιάρθρωσης του χρέους του.
Ποινές
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ότι αναζητά τρόπους για μια διαδικασία «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ενός κράτους-μέλους. Η ίδια επιθυμεί αναθεώρηση των Συνθηκών ενώ η Γαλλία, που γνωρίζει πόσο δύσκολή και μακρά μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία, αρνείται σήμερα να μπει σε αυτό το γερμανικό παιχνίδι.
Οι δύο ηγέτες ξεκαθαρίζουν στην επιστολή τους ότι δεν διάκεινται εχθρικά σε αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και ως μια τέτοια προτείνουν την επιβολή «πιο αποτελεσματικών κυρώσεων-ποινών στη διαδικασία περί υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου