Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Παζάρια με Κλεγκ από Κάμερον - Μπράουν


«Μετέωρο» Κοινοβούλιο ανέδειξαν οι κάλπες για πρώτη φορά μετά το 1974. Διπλό φλερτ στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο που μπορεί να βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση τη βρετανική οικονομία.
Για πρώτη φορά μετά το 1974, η επομένη των βρετανικών εκλογών βρίσκει τους πολίτες να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ενα 24ωρο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, που δείχνει «μετέωρο» κοινοβούλιο, Συντηρητικοί και Εργατικοί άρχισαν τα «παζάρια» φλερτάροντας ανοιχτά με το τρίτο κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση τη βρετανική οικονομία.
Ο Γκόρντον Μπράουν δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα μέτρα για να έχει η χώρα μία ισχυρή, ηθική και σταθερή κυβέρνηση
Ο Γκόρντον Μπράουν δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα μέτρα για να έχει η χώρα μία ισχυρή, ηθική και σταθερή κυβέρνηση



Το κόμμα του Νικ Κλεγκ εξέπληξε δυσάρεστα τους ψηφοφόρους του καθώς δεν κατάφερε να σταθεί στο? ύψος του, καταγράφοντας ελαφρά κάμψη στη δύναμή του.

Αν και μέχρι τις 6 Μαΐου, το «αστέρι» των τηλεοπτικών αναμετρήσεων που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία της Βρετανίας έδειχνε να εξελίσσεται σε ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων, το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν απογοητευτικό για τους υποστηρικτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η έως τώρα αντιπολίτευση των Συντηρητικών κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης (326 έδρες), γεγονός που προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά, με σημαντική υποχώρηση της στερλίνας και πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς του Σίτι.

Αβεβαιότητα
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι κέρδισαν μία έδρα, ενώ το Βρετανικό Εθνικιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών δεν εξασφάλισαν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι τα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές πιθανόν μέσα στο 2011, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν μία στις τρεις πιθνότητες να προσέλθουν εκ νέου οι Βρετανοί πολίτες στις κάλπες μέσα στο 2010. «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο», γράφει ο Πίτερ Ρίντελ στην ιστοσελίδα των Τάιμς, είναι ότι το νέο Κοινοβούλιο δεν θα αντέξει πάνω από έναν χρόνο. Νέες εκλογές είναι πιθανές είτε στα τέλη αυτού του χρόνου είτε την άνοιξη του 2011».

Το διακύβευμα είναι πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία από την ύφεση και πώς μπορεί η επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα. Πάντως, χτες, ο νικητής των εκλογών, Ντέιβιντ Κάμερον, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας (υπερβαίνει το 11%) και για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Ντέιβιντ Κάμερον
Οι Εργατικοί έχασαν την εντολή να κυβερνήσουν

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Εργατικοί έχασαν την εντολή να κυβερνήσουν» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο νικητής Ντέιβιντ Κάμερον των Τόρις, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει «ισχυρή, σταθερή και αποφασιστική» κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα ενεργήσει υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Πρώτοι σε έδρες
Μπορεί οι Συντηρητικοί να αναδείχθηκαν πρώτοι σε έδρες και ο Κάμερον να δηλώνει νικητής, όμως τα αποτελέσματα δεν τους δίνουν το δικαίωμα να πανηγυρίζουν, αφού δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Παρότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν ήταν εκείνοι που τελικά στάθηκαν εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους -οι Βρετανοί χρειάζονταν μια αλλαγή ύστερα από 13 χρόνια Εργατικών κυβερνήσεων και η κατάσταση της χώρας επέβαλλε ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας-, οι Τόρις δεν έπεισαν την πλειοψηφία του λαού ότι είναι το κόμμα που θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και θα λύσει τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα πάντως με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, η ψήφος στους Συντηρητικούς είναι περισσότερο αρνητική ψήφος στην κυβέρνηση Μπράουν παρά θετική στον Κάμερον.

Γκόρντον Μπράουν
Ετοιμος να συνεργαστεί για μια σταθερή κυβέρνηση

Παρά τη δεύτερη θέση στην οποία τερμάτισαν οι Εργατικοί, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ υποστήριξε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η χώρα να έχει μια ισχυρή, ηθική και σταθερή κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν εξασφάλισε σε κανένα κόμμα την πλειοψηφία.

Ολοι αναγνωρίζουν τους επιτυχημένους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, κύριο σημείο της προεκλογικής καμπάνιας του, ωστόσο ο Μπράουν εν μέσω της ύφεσης, του πολέμου στο Ιράκ και του σκανδάλου των βουλευτικών δαπανών είχε μία από τις χαμηλότερες δημοτικότητες Βρετανού πρωθυπουργού στην ιστορία και είδε το κόμμα του πριν από ένα χρόνο να υπολείπεται ακόμα και 13 ποσοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, το κόμμα του κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, όμως ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του λαού για αλλαγή έπειτα από 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών. Τις τελευταίες ημέρες πριν από τις κάλπες ο Μπράουν έμεινε μάλιστα «μόνος» του, αφού εφημερίδες που παραδοσιακά τον στήριζαν, όπως οι Financial Times, τον εγκατέλειψαν.

Νικ Κλεγκ
Απογοητευμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα

Απογοητευμένος για το αποτέλεσμα δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εξηγώντας ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας οδήγησε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα που γνωρίζουν καλά. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας χρειάζεται μεταρρύθμιση και ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες πρέπει να επιδιώξει πρώτο να σχηματίσει κυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον.

Η κακή επίδοση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η οποία διέψευσε όλες τις διθυραμβικές δημοσκοπήσεις, οφείλεται σε μια σειρά λαθών του Κλεγκ. Μετά τη δεύτερη τηλεμαχία, ο 43χρονος ξεκίνησε την «αρνητική» καμπάνια ζητώντας από τους ψηφοφόρους να μην υποστηρίξουν μια δεύτερη θητεία Μπράουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κυβερνήσει ένα κόμμα που θα έρθει τρίτο σε ψήφους. Και παρότι ο ίδιος καλούσε τους πολιτικούς και τον Τύπο να μην παίρνουν ως δεδομένη την ψήφο του λαού, προεξοφλούσε παράλληλα ότι το κόμμα του θα τερματίσει δεύτερο. Ομως το σημαντικότερο ήταν ότι από εκεί που ο Νικ Κλεγκ εξέφραζε πολιτικές θέσεις στα τηλεοπτικά σποτ, τις τελευταίες ημέρες άλλαξε στρατηγική και δεν μιλούσε πλέον για όραμα και πολιτική, αλλά ακουγόταν όπως κάθε πολιτικός.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Θολό παραμένει το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στη Βρετανία όπου δύο 24ωρα μετά από την αναμέτρηση στις κάλπες, τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι όλα τα ενδεχόμενα συνεχίζουν να είναι ανοιχτά.

Παρά το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον κατάφεραν να βάλουν τέλος στην 13ετή πρωτοκαθεδρία των Εργατικών και να κατακτήσουν περισσότερες έδρες απ’ όσες είχε κερδίσει η βαρόνη Θάτσερ το 1979, η κάλπη δεν τους έδωσε την αυτοδυναμία.

Εν μέσω έντονων πιέσεων των αγορών για τον γρήγορο σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα είναι ικανή να διαχειριστεί το έλλειμμα της χώρας, ο Κάμερον αναμενόταν χθες να παρουσιάσει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τις πρώτες του προτάσεις για συνεργασία.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, όποιος ηγέτης και αν περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, η κυβέρνησή του θα χαρακτηρίζεται από αστάθεια και είναι καταδικασμένη να είναι βραχύβια.

Οπως εκτιμούν τα βρετανικά ΜΜΕ, η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές, πιθανόν μέσα στο 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Κάμερον θα δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, καθώς το τρίτο κόμμα, του οποίου οι επιδόσεις ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, επιμένει στη δέσμευση για εκλογική μεταρρύθμιση, κάτι το οποίο οι Τόρις δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν.

Επιπλέον, οι ψηφοφόροι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών βρίσκονται πολύ πιο κοντά ιδεολογικά με τους Εργατικούς και μια ενδεχόμενη συμμαχία με τους Συντηρητικούς κινδυνεύει να πλήξει ισχυρά την εκλογική βάση του Νικ Κλεγκ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται τελικά τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν.

Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι ο Κάμερον, ο οποίος φαίνεται να εξασφαλίζει 305 έδρες (έναντι 325 που χρειάζεται για την αυτοδυναμία), να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε αυτή την περίπτωση, οι Τόρις θα πρέπει να συνάπτουν συμμαχίες για την ψήφιση του κάθε νομοσχεδίου.

Συμμαχίες
Ωστόσο, προτού ο Κάμερον μπορέσει να επιλέξει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Εργατικούς -οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι εξασφαλίζοντας 29,1% των ψήφων- να αποπειραθούν να συνάψουν συμμαχίες.

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν μια μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν παραδεχτεί ότι δεν απορρίπτουν μια συμμαχία με τους Εργατικούς, τα απογοητευτικά τους ποσοστά στις εκλογές και οι μόλις 55 έδρες που κατέκτησαν δεν αρκούν για να δώσουν στον Γκόρντον Μπράουν την αυτοδυναμία.

Θα πρέπει, όπως επισημαίνεται, να βρεθούν και άλλα μικρότερα κόμματα για να ενισχύσουν τη συμμαχία, κάτι που προς το παρόν κρίνεται απίθανο. Ετσι, οι Συντηρητικοί θα είναι αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, ακόμα και αν υποχρεωθούν σε νέες εκλογές μέσα σε λίγους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι κάλπες δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα στη Βρετανία ήταν το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: