
Δασκαλόπουλου, που είχαν εμφανείς αιχμές για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στον κ. Δασκαλόπουλο και έκαναν λόγο ακόμα και για «προσβολή της δημοκρατίας».
Η επίμαχη δήλωση
Στη δήλωση που προκάλεσε την κατακραυγή των πολιτικών, ο κ. Δασκαλόπουλος είχε τονίσει ότι «η χρεοκοπία του κράτους της Μεταπολίτευσης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά τα μέτρα. Πρέπει να μεταγγίσουμε μία νέα ιδεολογική και θεσμική βάση στην κοινωνία και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτή θα είναι η πραγματική νέα Μεταπολίτευση και αυτή μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο από την πραγματική οικονομία, από τις δυνάμεις της επιχειρηματικής γνώσης και τόλμης».
Παράλληλα, είχε χαρακτηρίσει τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά» και είχε υπογραμμίσει ότι «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται, γιατί αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας θα συρρίκνωναν την εξουσία τους - άρα και τα προνόμιά τους».
«Προσβάλλουν τη δημοκρατία»
Από την κυβέρνηση ανέλαβε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΕΒ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «κάποιοι τις ημέρες αυτές βρήκαν τη λαμπρή ευκαιρία να σηκώνουν το δάχτυλο προς τον πολιτικό κόσμο και να ζητούν την αντικατάσταση του πολιτικού κόσμου από κάποιον άλλο εφευρέτη, που μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τη ζωή των Ελλήνων. Αυτοί προσβάλλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν υπάρχει άλλος εκτός από την πολιτική που να μπορεί να ορίσει με συντεταγμένο τρόπο το μέλλον του έθνους και των πολιτών». Ο κ. Καστανίδης, σε έντονο ύφος, πρόσθεσε ότι «επειδή άκουσα χθες εκπρόσωπο των επιχειρηματιών να υπερασπίζεται την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, αλλά θα το κάνουν οι επιχειρήσεις, του απαντώ με τη λαϊκή σοφία: “Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο”. Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή».
Πρέπει να σημειωθεί ότι έμμεση αναφορά στο περιστατικό έκανε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές για το πολιτικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση έχουν στόχο «να προστατέψουμε το πολιτικό σύστημα από μια ευκολία που βλέπω ότι υπάρχει, και είναι επικίνδυνη, να ισοπεδώνουν κάποιοι τα πάντα».
«Αναίδεια»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, σε πλήρη ταύτιση με τον κ. Καστανίδη, έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνοι οι οποίοι καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, βγάζοντας στις Ελβετίες τα κεφάλαια του Έλληνα πολίτη, αυτοί έρχονται σήμερα να είναι οι τιμωροί και οι εισαγγελείς. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ, γιατί η επιείκεια με την οποία τους έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι απ’ ό,τι πρέπει. Ας προσέξουν! Οι πολιτικοί εδώ είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή δημοκρατία. Αυτοί έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους».
«Πολιτικό μανιφέστο»
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης σημείωσε ότι «οι πρόεδροι των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς, σύσσωμο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο και πάρα πολλοί βουλευτές υπέστησαν ένα μαρτύριο. Επί μισή τουλάχιστον ώρα, παρακολουθούσαν σιωπηλοί -όχι όλοι- από τον πρόεδρο του ΣΕΒ το πολιτικό μανιφέστο, το οποίο περνούσε γενεές δεκατέσσερις, με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όλο το πολιτικό σύστημα, τους παρόντες και όσους ήταν και απόντες, εισπράττοντας ουσιαστικά αυτό το πολιτικό προσωπικό, τα επίχειρα των πολιτικών ανομιών τους. Ήταν μία τιμωρία, πάρα πολύ σοβαρή τιμωρία». Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναλογιστούν και ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για το πού οδηγείται η χώρα».
Από την πλευρά της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, σε ομιλία της στην Πολυτεχνική Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό αν έχει αποφασίσει να ζητήσει τη στήριξη «ποικιλώνυμων συμμάχων τύπου ΛΑΟΣ και σοβαρών επιχειρηματιών που παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο».
Νέες περικοπές
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε χθες τις νέες περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής. Συγκεκριμένα, στους βουλευτές δεν θα καταβληθούν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας, ενώ θα επιβληθεί και επιπλέον περικοπή 8% στα επιδόματα που λαμβάνουν, πέραν της περικοπής 12% που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Όσον αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτεται επιπλέον κατά 8% το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης και κίνησης, με τη συνολική μείωση να φθάνει το 20%, ενώ για το 15ο και το 16ο μισθό ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι είναι ειδικό επίδομα και θα καταβάλλεται μειωμένο και φορολογούμενο ανά μήνα, με περικοπή 39% για τους χαμηλόμισθους και 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου