Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Πανικός στις αγορές ( Η τρελα των golden boys στο μεγαλειο της


Βουτιά 6,68% έκανε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών, λόγω των φημών για αναδιάρθρωση του χρέους τις οποίες διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν απώλειες 10,3%, τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, βυθίζοντας το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου ξανά, κάτω από τις 1.800 μονάδες.
Στις φήμες για αναδιάρθρωση του χρέους, που έσπευσε να διαψεύσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στους φόβους για διάχυση της κρίσης στην ΕΕ, που προκαλούν πτώση και στις διεθνείς αγορές, αποδίδουν οι αναλυτές την κατρακύλα.
Η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και η ανακοίνωση νέων σκληρών μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση δεν στάθηκε αρκετή για να εκτονώσει τις ανησυχίες των αγορών για επιδείνωση της κρίσης γύρω από το χρέος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Στην «ανασφάλεια» των αγορών συμβάλει η στροφή 180 μοιρών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ενδέχεται όχι μόνο εγκαταλείπει την «στρατηγική εξόδου» από την πολιτική της ανεξέλεγκτης παροχής ρευστότητας στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα στην πιστωτική κρίση, αλλά εξαναγκάζεται εκ των πραγμάτων να αποδεχθεί την άνευ όρων αγορά κρατικών ομολόγων κι άλλων... προβληματικών χωρών εκτός της Ελλάδας -δηλαδή τύπωμα χρήματος όπως στις ΗΠΑ- προκειμένου να αποφευχθεί μια πτώχευση εντός Ευρωζώνης.
Η ειρωνεία είναι ότι ενώ μια τέτοια τακτική κατ' ουσίαν εγγυάται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Ευρώπη, όπως έγινε και στην αντίστοιχη περίπτωση στις ΗΠΑ πριν από 2 χρόνια.
Οι αγορές μέχρι στιγμής εκλαμβάνουν την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ ως κίνηση πανικού και δείχνουν να δίνουν βαρύτητα στα σενάρια που θέλουν την κρίση χρέους να εξαπλώνεται από την Ελλάδα σε Πορτογαλία, Ιρλανδία ακόμα και σε Ισπανία και Ιταλία.
Ως συνέπεια παρατηρείται μια μαζική φυγή από ευρωπαϊκούς τίτλους και ιδιαίτερα από μετοχές τραπεζών και ομόλογα χωρών της περιφέρειας και στροφή σε ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
Η φυγή αυτή των επενδυτών έχει αντίκτυπο στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στη Γηραιά Ήπειρο, σε επίπεδα μάλιστα που συνιστούν απώλεια των κερδών που είχαν καταγράψει μέσα στο 2010.
Ο δείκτης Dax στην Φραγκφούρτη έκλεισε με απώλειες 2,6%, ενώ o FTSE-100 στο Λονδίνο έχασε 2,56%. Στο Παρίσι ο Cac-40 υποχώρησε κατά 3,64%, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες της ημέρας τις είχαν οι αγορές της περιφέρειας, με τον δείκτη IBEX στη Μαδρίτη να χάνει 5,4% και στον PSI 20 στη Λισαβώνα να βουτιά 4,2%.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «αβάσιμα και ανεύθυνα» τα σενάρια για μετάδοση της κρίσης χρέους και στην χώρα του.
Ωστόσο, δεν καθησύχασε τις ανησυχίες, καθώς το ευρώ καταποντίστηκε στο 1,30 δολάρια.
Στίγκλιτς: Αντιπαραγωγικό το σχέδιο σωτηρίας
Την εκτίμηση ότι είναι «αρκετά πιθανό» η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα - μέλος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που θα χρειαστεί στήριξη επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Γκρό, σε δηλώσεις του την Τρίτη από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα αυτή θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, η οποία θα είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ.

Εξ άλλου, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας είπε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς, όπως είπε, η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης. Τέλος, ανέφερε ότι η Ιταλία βρίσκεται, σχετικώς, σε πιο ασφαλή κατάσταση, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία αυτής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: