Τρίτη 1 Ιουνίου 2010
Κυβέρνηση για ασφαλιστικό: Θα εφαρμόσουμε ότι λέει το μνημόνιο
- "'Αλλα υπογράψατε στο μνημόνιο, άλλα παρουσιάζετε", λέει η τρόικα
- Εμμονή γιά αναπλήρωση στο 48%, συνταξιοδότηση μητέρων στα 65
- Κύμα φυγής γυναικών από το Δημόσιο
Επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οτι όλα είναι υπο διαπραγμάτευση και οτι η τρόϊκα ζητεί και επιπρόσθετα σκληρά μέτρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει οτι : «Υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα από το μνημόνιο και μένουμε στα συμφωνηθέντα».
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει οτι όλα είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, που έχει γίνει μέχρι τώρα και ότι το θέμα δεν είναι αν αντιστεκόμαστε ή όχι, αλλά ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα.
Ωστόσο, δεν απαντήθηκε τι θα γίνει με το συνταξιοδοτικό θέμα που έβαλε η Τρόϊκα «κάτω από το τραπέζι» και αφορά στην ανατροπή του υπολογισμού των συντάξεων. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο κ. Λοβέρδος επέμενε ότι θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να πείσει την τρόικα για πιο ήπια προσαρμογή, ενώ πλέον τώρα γίνεται σαφές ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με βάση το μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση καλύτερα.
Οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ ζητούν την υιοθέτηση εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μείωση των χορηγούμενων συντάξεων στο μέλλον με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία με την κυβέρνηση, σε σημείο που κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται την υπόθεση να σχολιάζουν: «Δεν αντέχουμε αυτό το Ασφαλιστικό».
Τα μέτρα που απαιτούν να τεθούν σε εφαρμογή προβλέπουν τα εξής:
Καμία σύνταξη να μη δίδεται κάτω από την ηλικία των 60 ετών.
Οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη και όχι στα 55 που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά.
Οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών
Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 48% του μέσου όρου του μισθού (των συντάξιμων αποδοχών) στα 40 έτη ασφάλισης.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας διεμήνυσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, κάτι που δόθηκε και γραπτώς στην ηγεσία του υπουργείου.
Ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης εξήγησαν στους απεσταλμένους της τρόικας ότι οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε συντάξεις «χαμηλότερες και από τα επιδόματα ανεργίας» και πως «δεν υπάρχει λόγος κάποιος ασφαλισμένος να πληρώνει 40 χρόνια εισφορές για να λάβει σύνταξη αυτού του ύψους».
Οι ελληνικές αιτιάσεις δεν φαίνεται να έκαμψαν τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν την «απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου», ενώ την ίδια στιγμή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκινείτο στην ίδια κατεύθυνση και σημειώνει εμφατικά πως «εφόσον χρειαστούν περισσότερες αλλαγές θα ζητηθούν από τις ελληνικές αρχές».
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αναβάλλει την ανακοίνωση του τελικού κειμένου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το τέλος του Ιουνίου και συγκαλεί σήμερα εσπευσμένα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στην οποία θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος , ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στη σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις συστάσεις της τρόικας.
Πάντως βαρύ κλίμα για τους χειρισμούς του κ. Λοβέρδου υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς κορυφαία στελέχη τού καταλογίζουν σειρά «πολιτικών αστοχιών» και «επικοινωνιακών κινήσεων» που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. «Σήμερα “προσγειωνόμαστε” σε μια χειρότερη πραγματικότητα» έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος.
Κριτική στους χειρισμούς του κ. Λοβέρδου ασκείται και από τους φιλικά προσκείμενους στο ΠαΣοΚ συνδικαλιστές και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο, ο οποίος σε χθεσινή δήλωσή του σημείωνε πως «ο υπουργός ή πολύ αργά το κατάλαβε ή προσπάθησε να μας εξαπατήσει με ένα σχέδιο νόμου που δεν εμπεριέχει τα ίδια σκληρά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα με αυτά που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και υιοθετεί η Αθήνα».
Επί της ουσίας τα μέτρα που αξιώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλάζουν άρδην την εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα:
1. Όλα τα μέτρα μεταφέρονται νωρίτερα. Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα ισχύσει από το 2015 και το μεταβατικό διάστημα από το 2011. Δηλαδή, για κάποιον που θα συνταξιοδοτηθεί το 2015 τα χρόνια από το 2011 και μετά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα και τα προηγούμενα με το ισχύον καθεστώς.
2. Το ποσοστό αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια ασφάλισης φθάνει το 1,2% από 2% σήμερα. Δηλαδή, δεν θα ισχύσουν οι κλιμακωτοί συντελεστές που προέβλεπε το προσχέδιο νόμου. Αυτό σημαίνει ότι η ανώτατη σύνταξη για 40 έτη ασφάλισης θα φθάνει το 48% του συντάξιμου μισθού. Για να γίνει κατανοητή η μείωση που επέρχεται με αυτό το σύστημα αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα ένας συνταξιούχος με 1.400 ευρώ αποδοχές και 27 χρόνια ασφάλισης- που αποτελεί το κλασικό παράδειγμα του συστήματος- λαμβάνει σύνταξη 756 ευρώ και με τον προτεινόμενο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 455 ευρώ.
3. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους δεν συμπληρώνουν τα 40 έτη καθώς θα υπόκεινται στη μείωση του 6% ανά έτος που υπολείπεται. Ετσι ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 1.500 ευρώ λαμβάνει στο 60ό έτος της ηλικίας σύνταξη 1.050 ευρώ και με τον προτεινόμενο τρόπο θα λαμβάνει 441 ευρώ!
4. Το ποσοστό αναπλήρωσης 48% περιλαμβάνει και τη βασική σύνταξη, η οποία θα χορηγείται στο 65ο έτος της ηλικίας, ανεξαρτήτως του πότε ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει τη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος της ηλικίας του θα λάβει το αναλογικό τμήμα της σύνταξης και το υπόλοιπο (βασική σύνταξη) στα 65 έτη.
5. Οι μητέρες ανηλίκων θα συνταξιοδοτούνται πλέον στο 65ο έτος της ηλικίας από το 50ό που ισχύει σήμερα. Δηλαδή, 15 έτη επιπλέον εργασίας. Οι εμπειρογνώμονες επικαλούνται το μνημόνιο που αναφέρει ρητά ότι όλες οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη από το 2013. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μεταβατική διάταξη για τη σταδιακή προσαρμογή στο νέο όριο εντός οκτώ ετών, ενώ η τρόικα προτείνει πιο βίαιη προσαρμογή εντός τριών ετών.
6. Οι συνταξιοδοτούμενοι από χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αποχωρούν στο 60ό έτος της ηλικίας τους αντί του 55ου σήμερα. Τα νέα όρια θα ισχύσουν και για τους ήδη απασχολουμένους με αυτό το καθεστώς και όχι για τους νεοεισερχομένους, όπως αρχικώς προβλεπόταν. Ο σχετικός κατάλογος θα πρέπει να αναμορφωθεί και να παραμείνει μόνο το 10% του σημερινού αριθμού επαγγελμάτων. Τα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα συνταξιοδοτούνται με τους γενικούς όρους, δηλαδή στο 65ο έτος ή στο 60ό με 40 έτη ασφάλισης.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μόνο σημείο που το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί- μέσω των διαπραγματεύσεων- να περισώσει είναι η αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Αυτοί είναι: η περίοδος σπουδών, η άδεια τεκνοποίησης, η στρατιωτική θητεία, ο συνυπολογισμός της παράλληλης ασφάλισης σε δύο Ταμεία και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Ακόμη στο τραπέζι των διεκδικήσεων έχει τεθεί να ισχύει η καταβολή της βασικής σύνταξης με τη συνταξιοδότηση και όχι στο 65ο έτος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου