Ιδιαίτερα απίθανη είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τη Moody’s η οποία μόλις πριν από μία εβδομάδα, αιφνιδιαστικά, προχώρησε σε τετραπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, σε Βa1 ή junk, από Α3. Την ίδια ώρα μιλώντας χθες σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει της κρίσης, υποστήριξε ότι το πακέτο διάσωσης παρέχει την πολυτέλεια να επικεντρωθεί η χώρα στη δημοσιονομική εξυγίανση ενώ τόνισε πως η ανάπτυξη είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα.
Σε δηλώσεις του χθες στο διεθνές πρακτορείο Dow Jones Newswire ο κ. B. Oosterveld, επικεφαλής του τμήματος κρατικών κινδύνων της Moody’s, εκτίμησε πως είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν περιμένει χρεοκοπία σε οποιαδήποτε μορφή). Μεσοπρόθεσμα κάτι τέτοιο δεν θεωρείται αδιανόητο, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. «Πιστεύουμε ότι είναι μία μικρή πιθανότητα αλλά όχι αδιανόητη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αισιοδοξία
Η Ελλάδα θα επιβιώσει της κρίσης και θα βγει εντάξει από αυτή εκτίμησε χθες ο γενικός διευθυντής της ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και εκτίμησε πως το πρόβλημα χρέους εκτείνεται πλέον πέρα από την Ελλάδα. Μιλώντας σε περισσότερους από 500 επενδυτές, τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει το Euromoney ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των αλλαγών που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση και θα αναμορφώσουν την οικονομία, αφού πλέον λαμβάνει τη βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υπογράμμισε δε πως η οικονομική ανάπτυξη είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως ο ΟΔΔΗΧ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τις υπερβολικές διακυμάνσεις που καταγράφονται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων ενώ αν και αρνήθηκε να σχολιάσει για το πώς προχωρά η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ περιορίστηκε να σημειώσει πως ο ίδιος δεν θα βρισκόταν στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στο συνέδριο εάν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Βάσει δε στοιχείων που παρουσίασε ήδη στους πρώτους πέντε μήνες η κυβέρνηση πέτυχε μείωση του ελλείμματος περίπου 40%.
Spread
Χθες το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά, στην περιοχή των 720 μονάδων βάσης, από περίπου 680 μονάδες που ήταν προχθές με τους πωλητές να επικρατούν στην ΗΔΑΤ. Ειδικότερα, σε συνολικό τζίρο 113 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις αντιστοιχούσαν σε 97 εκατομμύρια ευρώ με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο 9,94% από 9,57% προχθές.
Υπενθυμίζεται ότι το spread είχε εκτιναχθεί στην περιοχή των 740 μονάδων την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Moody’s προχώρησε σε τετραπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία Ba1 εξαιτίας των μακροοικονομικών κινδύνων που εκτιμά πως αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και των ρίσκων στην εκτέλεση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΕΚΤ.
Δημόσιο χρέος
Εξίσου σημαντικά προβλήματα είναι για τη Moody’s το επίπεδο του δημόσιου χρέους και ο λόγος πληρωμών για τόκους προς έσοδα, καθώς ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η νέα αξιολόγηση είναι περισσότερο συμβατή με το ότι η Ελλάδα το 2013 θα έχει χρέος περίπου 150% του ΑΕΠ της και ότι ο λόγος των πληρωμών για τόκους προς τα έσοδα θα είναι στο 20% το 2014. Πλέον με τα σημερινά δεδομένα η Moody’s διατηρεί σταθερές τις προοπτικές αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και θα επανεξετάσει την αξιολόγηση σε 12 με 18 μήνες, για να αποφανθεί εάν θα προχωρήσει σε υποβάθμιση ή σε αναβάθμιση, απόφαση που θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη του ΑΕΠ και την πορεία των εσόδων.
Μνημόνιο
Ανευ σημασίας είναι η εμπλοκή της Βουλής στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κάθε φορά για λογαριασμό της χώρας στις επαφές του με την τρόικα ή και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.Το συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε εκ νέου χθες, όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, παραδέχθηκε ευθέως ότι «η ψήφος των βουλευτών, δεν έχει καμία σημασία», εφόσον ο ίδιος ο υπουργός έχει εξασφαλίσει την εν λευκώ εξουσιοδότηση να υπογράφει χωρίς την έγκριση της Βουλής.
Εκδοση εντόκων
Με την έκδοση των εντόκων γραμματίων, τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, συνολικής αξίας περίπου 4,5 δισ. ευρώ, στις 16 και 23 Ιουλίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές.
Πρόκειται για το πρώτο «κρας - τεστ» της Ελλάδας απέναντι στις αγορές μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στους 5 πρώτους μήνες του έτους και την προώθηση των επίπονων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου