Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Πακέτο Νο3 στις τράπεζες


Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η χορήγηση νέων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, αποτέλεσε προϋπόθεση την οποία έθεσε η τρόικα, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου και αυτό διότι θέλει να διατηρήσει «ζωντανή» την ελληνική οικονομία και να μη βαθύνει περαιτέρω η ύφεση.

Στα 68 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η κρατική ενίσχυση στις τράπεζες μετά το τρίτο πακέτο ενίσχυσης του κλάδου, μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε στη βουλή. Ταυτόχρονα επανέλαβε την σύστασή του προς τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, ενώ γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για επίσπευση των deals έρχονται μία ημέρα μετά από την τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου πως οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να βγουν γρηγορότερα στις αγορές. Και ο υπουργός παραδέχθηκε χθες πως οι τράπεζες υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, όπως άλλωστε και η Ελλάδα στις αγορές και πως η μόνη πηγή για άντληση ρευστότητας που της έχει απομείνει είναι η ΕΚΤ. Τα προβλήματα όσον αφορά την άντληση ρευστότητας αναγνώρισαν και οι ελεγκτές της τρόικας, σημειώνοντας πως είναι ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.

Ορος

Πακέτο Νο3 στις τράπεζες
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, επίσης, πως η χορήγηση νέων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, αποτέλεσε προϋπόθεση την οποία έθεσε η τρόικα, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου και αυτό διότι θέλει να διατηρήσει «ζωντανή» την ελληνική οικονομία και να μη βαθύνει περαιτέρω η ύφεση. Ο υπουργός σημείωσε πάντως ότι παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, η πιστωτική επέκταση παραμένει σε θετικό έδαφος, έστω και αν αυτή είναι πολύ μικρή. Το νέο ποσό των 25 δισ. ευρώ, θα διανεμηθεί με ευθύνη της ΤτΕ και ανάλογα με το μέγεθος της κάθε τράπεζας. Εν συνεχεία οι τράπεζες θα εκδώσουν δικές τους ομολογίες, οι οποίες θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και θα δοθούν στην ΕΚΤ ως ενέχυρο, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο άμεσο μέλλον να υπάρξει και νέος κύκλος εγγυήσεων, αν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Οι συνολικές εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 48 δισ. ευρώ. Τα 5 δισ. ευρώ προβλέπονταν στο πρώτο «πακέτο» που δόθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτά προστέθηκαν άλλα 15 δισ. ευρώ που δόθηκαν πριν από λίγο καιρό, όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο.

Επίσης στο συνολικό πακέτο θα πρέπει να υπολογιστούν τα 8 δισ. που αφορούν την έκδοση ειδικών ομολόγων και 5 δισ. ευρώ για την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Έτσι το συνολικό ποσό με το οποίο το ελληνικό δημόσιο στηρίζει το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στο ποσό των 68 δισ. ευρώ. Εάν σ' αυτό προστεθούν τα 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα, τότε οι ελληνικές τράπεζες έχουν μία «ασπίδα» προστασίας από το ελληνικό δημόσιο συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Παρακολούθηση
Στη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας τονίσθηκε, αναφορικά με το Ταμείο, πως «η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι πολύ σημαντική για την επόμενη περίοδο». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η ΕΚΤ έχει παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύψους περίπου 90 - 95 δισ. ευρώ, η οποία στηρίζεται σε κρατικές εγγυήσεις (τίτλους του ελληνικού δημοσίου και πακέτο στήριξης).

Ρευστότητα
Ο υπουργός επεσήμανε πως οι τράπεζες υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, όπως άλλωστε και η Ελλάδα στις αγορές και πως η μόνη πηγή για άντληση ρευστότητας που της έχει απομείνει είναι η ΕΚΤ.

ΤτΕ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η ΕΚΤ έχει παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύψους περίπου 90 ? 95 δισ. ευρώ, η οποία στηρίζεται σε κρατικές εγγυήσεις (τίτλους του ελληνικού δημοσίου και πακέτο στήριξης).

«Κλειδώνουν» οι σύμβουλοι
Τρεις ξένοι οίκοι για αποτίμηση της συμμετοχής του Δημοσίου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν γνωστοί και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τους τρεις ξένοι οίκοι που θα αναλάβουν την αποτίμηση και την αξιολόγηση της δημόσιας συμμετοχής στο τραπεζικό σύστημα.

Επίσης όπως ανέφερε ο υπουργός τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του τραπεζικού τομέα και θα έχει εκπονηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.

«Πιστεύουμε ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο αναφορικά με τις κινήσεις του δημοσίου αλλά και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος», είπε ο υπουργός αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών που αποφασίζουν από μόνες τους αλλά εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από την ΤτΕ.

Για το ενδεχόμενο πώλησης του ΤΤ και της ΑΤΕbank ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως ακόμη το ελληνικό δημόσιο δεν εμφανίζεται ως πωλητής, αφού δεν έχει αποφασίσει αν θα το πράξει.

Παράλληλα δεν έκλεισε την πόρτα σε πιθανούς ξένους επενδυτές, τονίζοντας ότι μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του χωρίς αυτό να αναιρεί τις ξένες επενδύσεις.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress test και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής καθώς το δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: