Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, πλήρης αναδιάρθρωση συγκοινωνιακών φορέων, κατάρτιση νέου ενιαίου μισθολογίου, άνοιγμα αγορών, κυρίως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εξορθολογισμός δαπανών νοσοκομείων βρίσκονται στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνονται στο... νέο μνημόνιο το οποίο θα συνυπογραφεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας από την κυβέρνηση και την τρόικα.
Η πρώτη εβδομάδα ελέγχων από την τρόικα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε συμφωνία με την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσουν στα ύψη το... θερμόμετρο των κοινωνικών αντιπαραθέσεων .
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, πλήρης αναδιάρθρωση συγκοινωνιακών φορέων, κατάρτιση νέου ενιαίου μισθολογίου, άνοιγμα αγορών, κυρίως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εξορθολογισμός δαπανών νοσοκομείων βρίσκονται στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνονται στο... νέο μνημόνιο το οποίο θα συνυπογραφεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας από την κυβέρνηση και την τρόικα.
Ολα τα ζητήματα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου συζητήθηκαν, χθες, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Πλήρης εικόνα
Οι ελεγκτές, μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους με υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και την Τράπεζα της Ελλάδος, σχημάτισαν πλήρη εικόνα για την πορεία των οικονομικών τους και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα περιληφθούν στην έκθεση προόδου που θα καταρτιστεί από κοινού με το υπουργείο και θα αποτελέσει το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο.
Σε αυτό θα καταγραφούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα το ζήτημα της εισόδου ορκωτών λογιστών σε όλα τα νοσοκομεία πιθανότατα θα προκαλέσει και πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, όμως το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην απόφασή του.
Η κόντρα δεν αποκλείεται να λάβει διαστάσεις, καθώς, όπως επιτάσσει το μνημόνιο, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2010 θα πρέπει «να διασφαλιστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει περισσότερη δημοσιονομική και λειτουργική επίβλεψη των δαπανών υγείας». Οπως γίνεται αντιληπτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των δαπανών υγείας.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πέρα από τις αιτιάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση επιζητεί την επίσπευσή τους με στόχο την απελευθέρωση αναπτυξιακών πόρων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την τρόικα και όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν πρότεινε να καταλήξουν για συγκεκριμένο θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, αρμόδιος υπουργός εξέπληξε τους εμπειρογνώμονες της τρόικας λέγοντας:
«Οχι, πρέπει να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις μέχρι τις 6 Αυγούστου. Δεν πρέπει να χάσουμε το momentum που έχει δημιουργηθεί».
Ετσι, μετά το δημοσιονομικό σοκ του Μαΐου με την υλοποίηση των σκληρών μέτρων του μνημονίου (περικοπές επιδομάτων και δώρων, αύξηση εμμέσων φόρων), προωθούνται τώρα ανατροπές στην αγορά που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων.
Κι αυτό γιατί θα αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες, θα προκύψουν χιλιάδες μετατάξεις στις συγκοινωνίες, με την τρόικα να προτείνει κατά πληροφορίες τη δραστική μείωση του προσωπικού ακόμη και με απολύσεις και πιθανότατα δεν θα αποφευχθεί η κατάργηση μίας σειράς ειδικών επιδομάτων με το νέο μισθολόγιο.
«Κόκκινη γραμμή»
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως την τελευταία φορά που το προεδρείο του Συλλόγου είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών, είχαν γίνει δηλώσεις περί εξάμηνου «λουκέτου» στα δικαστήρια αν προχωρήσει η απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένονται από συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς, εκπρόσωποι των οποίων έχουν εκφράσει κατ΄ επανάληψη την πλήρη αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές.
Ομως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα το συντομότερο δυνατόν, εντός του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στους πρώτους μήνες του 2011 (νέο μισθολόγιο). Δηλαδή να εξαντλήσει τα πλέον επώδυνα μέτρα στον πρώτο χρόνο του προγράμματος που συμφωνήθηκε με ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η τρόικα να πιέσει στο μέλλον για τη λήψη νέων μέτρων. Κι αυτό καθώς έχει συμφωνηθεί η αναθεώρηση του μνημονίου κάθε τρεις μήνες. Μετά κάθε τακτικό έλεγχο, όπως αυτός που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες, θα γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων και αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα υπογράφεται ένα νέο κείμενο, το οποίο θα αποτελεί προσθήκη στο υπάρχον κείμενο.
Το νέο κείμενο δεν θα περνά από τη Βουλή, αλλά θα υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα, καθώς θεωρείται «παρακολούθημα» του μνημονίου. Οι πρώτες αναπροσαρμογές θα γίνουν με το κείμενο του Αυγούστου, λίγο πριν από την αναχώρηση των 32 ελεγκτών από την Αθήνα.
Κώστας Τσαχάκης
ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΑ... ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Πιέσεις της τρόικας για τις μονάδες της ΔΕΗ
Στα χωράφια της Τίνας Μπιρμπίλη μπήκε χθες η τρόικα, ζητώντας να πουλήσει η ΔΕΗ το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που διαθέτει στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Το θέμα έθεσαν χθες στον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Μαθιουδάκη, ο οποίος πληροφορούμεθα αντέτεινε πως: »Δεν μας βρίσκει σύμφωνους (σ.σ.: ως υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας) η συγκεκριμένη πρόταση για νομικούς, τεχνικούς και λοιπούς λόγους».
Τα μέλη της τρόικας επέμειναν λέγοντας πως ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί μια άλλη πρόταση ισοδύναμου χαρακτήρα (π.χ. να διαθέτει η ΔΕΗ ισχύ ενέργειας σε ιδιώτες και αυτοί με τη σειρά τους να την πωλούν στους καταναλωτές). Ο κ. Μαθιουδάκης απέφυγε να δεσμευθεί, αλλά ήδη η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος δηλώνει: »Σε όλα υπάρχουν όρια, η ΔΕΗ είναι επιχείρηση του ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ξεπουλήσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου