Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Στα ύψη τα spreads σε ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα

Στα ύψη τα spreads σε ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα
Στα ύψη τα spreads σε ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα
Πέραν των προβλημάτων τους σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης φαίνεται να απειλούνται από τις προβλέψεις του προτεινόμενου Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης

Ο κίνδυνος πως μιλώντας και μόνον για αναδιάρθρωση χρεών θα γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» δείχνει να επαληθεύεται, με τους επενδυτές να οδηγούν χθες σε νέα ύψη τα spreads στις αποδόσεις των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, με τα πρώτα να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις 500 μονάδες βάσης. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είχαν σημαντική μεταβολή.

Η Γερμανία προχώρησε χθες σε δημοπρασία ομολόγων, που θεωρήθηκε επιτυχημένη, καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ στη δημοπρασία τρίμηνων και δωδεκάμηνων κρατικών πορτογαλικών ομολόγων, οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις ενόψει της κρίσιμης ψήφου στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σόκρατες. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ομολόγων στην Ισπανία.

Προειδοποίηση
Η εκτίναξη των spreads στα κράτη της ευρω-περιφέρειας δικαιώνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, που στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως ο προτεινόμενος μόνιμος μηχανισμός διάσωσης θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η γαλλο-γερμανική συναινετική συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση του Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης, ενώ το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζουν κυρίως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, δίνοντας «σήμα» στις αγορές πως οι ιδιώτες επενδυτές διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, αρκεί για να υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων εκείνων των χωρών που το χρειάζονται περισσότερο.

Αλλά και στον γερμανικό Τύπο έχει γραφτεί πως η απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Ποιος ιδιώτης επενδυτής θα ήθελε εξάλλου να αγοράσει κρατικά ομόλογα μιας χώρας, η αξία των οποίων θα «ψαλιδιστεί» όταν θα υπάρξει προσφυγή στο Μόνιμο Μηχανισμό;

Ιρλανδία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ιρλανδία, καθώς φαίνεται να βαίνει πρόσω ολοταχώς σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η προσφάτως διασωθείσα κρατικοποιημένη Anglo Irish Bank κάλεσε τους κατόχους ομολόγων της να παραδώσουν τα τραπεζικά ομόλογα που κατέχουν και να τα ανταλλάξουν με κρατικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας ίσης μόνο με το 20% αυτών που θα παραδώσουν. Οι ιδιώτες επενδυτές καλούνται δηλαδή να δεχθούν απομειώσεις της τάξεως του 80%.

Σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν αυτήν την ανταλλαγή, τότε θα πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

Η αναδιάρθρωση του χρέους της AIB στην Ιρλανδία ακολουθεί την κατεύθυνση της πρότασης Μέρκελ, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ομόλογα όλων των τραπεζών που συνδέονται με το κρατικό χρέος των «αδύναμων» κρίκων της Ευρωζώνης.

Ανταμοιβή
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπεραμύνθηκε χθες της πρότασης του Βερολίνου για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine πως «συμπεριλαμβάνοντας τους ιδιώτες σε αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζουμε πως οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές θα ανταμείβονται, ενώ οι κακές θα τιμωρούνται μέσω των διαφορετικών spreads μεταξύ των εθνικών κρατικών ομολόγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: