Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Δεν μιλήσαμε για απολύσεις στρατιωτικών»


Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

«Μη διασταυρωμένα και μη ακριβή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δημοσιεύματα μερίδας του τύπου στα οποία αναφέρεται ότι το Πεντάγωνο προσανατολίζεται να λύσει τις εργασιακές σχέσεις περίπου 20.000 Επαγγελματιών Οπλιτών με σκοπό να περιορίσει τις μισθολογικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τις διαρροές, το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται να μην ανανεώσει τις συμβάσεις περίπου 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών. Τυπικώς δεν θα πρόκειται για απολύσεις –με την έννοια που συζητούμε για το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων- αλλά για μη ανανέωση της αρχικής σύμβασης επταετούς διάρκειας των Επ.Οπ. με τα γενικά επιτελεία.

«Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Για απολύσεις μόνιμου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου βρέθηκε με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η νέα δομή δυνάμεων, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι ένα σύνθετο εγχείρημα ριζικού εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζοντας ότι «αυτό γίνεται με συστηματικό και επίμονο τρόπο και ανακοινώνουμε επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της προεργασίας».

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους Επαγγελματίες Οπλίτες ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εωσότου κάνουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, νομίζω ότι δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και κανείς δεν πρέπει να τις λαμβάνει υπόψη του, ιδίως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τα περιβάλλουμε με στοργή και αγάπη και θέλουμε να έχουν αξιοπρέπεια και να είναι αφοσιωμένα στο έργο τους».

Διά της τεθλασμένης, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι «μη ανανεώσεις» χιλιάδων συμβάσεων Επ.Οπ. είναι στα σκαριά.

Την δυσμενή εξέλιξη για χιλιάδες νέους που στράφηκαν στις ένοπλες δυνάμεις για να βρουν μια θέση εργασίας προδιαγράφουν και οι αριθμοί.

Η δομή δυνάμεων προβλέπει ότι στο στρατό η οροφή είναι στα 93.000 άτομα. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί κατά 20.000 ο ανώτατος αριθμός στρατιωτικών που υπηρετούν στο ΓΕΣ.

Αυτή τη στιγμή στο στρατό ξηράς υπηρετούν περίπου 88.000 στελέχη, δηλαδή αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, Επ.Οπ, αλλά και οπλίτες θητείας. Δεδομένου ότι ο αριθμός των οπλιτών δεν αναμένεται να μειωθεί –αλλά μάλλον θα αυξηθεί όταν καταργηθεί η στρατιωτική θητεία στο ναυτικό και την αεροπορία και όλοι οι υπόχρεοι στράτευσης κατατάσσονται στον στρατό- απομένει μόνο να μειωθεί ο αριθμός των Επ.Οπ. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 25.000 Επαγγελματίες Οπλίτες που υπηρετούν σήμερα στο στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία δεν έχουν μονιμοποιηθεί (όπως δικαιούνται όσοι Επ.Οπ. το επιθυμούν μετά την συμπλήρωση επταετούς υπηρεσίας) περίπου 15.000. Και απ’ ότι φαίνεται οι συγκεκριμένοι υπαξιωματικοί δύσκολα θα παραμείνουν στις ένοπλες δυνάμεις μετά την πρώτη επταετία, αφού ήδη το υπουργείο Άμυνας δημιούργησε το θεσμό των ειδικών εφέδρων οπλιτών, δηλαδή των φαντάρων που μετά την θητεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στο στρατό για μια περίοδο που δεν μπορεί να ξεπερνά την τριετία μέσω εξάμηνων συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: