Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως προϊόν με πολλαπλά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Την πληροφορία αυτή που την ακούμε συνεχώς, γνωρίζουμε άραγε τι σημαίνει στην πράξη; Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα λεγόμενα καλά λιπαρά αφού ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της ΗDL της λεγόμενης «καλής» χοληστερίνης...
Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα:
- Διευκολύνουν την πέψη μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
- Διευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό
- Μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνος του παχέος εντέρου αφού βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του από καρκινογόνες ουσίες.
- Συμβάλουν στην αναζωογόνηση του δέρματος όταν συμπεριλαμβάνεται ως βασικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα και φυσικά βότανα θεραπείας. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της συνεχούς οξείδωσης, μια από τις μεθόδους που επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.
Και δεν είναι μόνο αυτό! Πόσοι από εμάς αλήθεια γνωρίζουμε την ολεοκανθάλη; Πρόκειται για ακόμη μία ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Η ανακάλυψη της οφείλεται σε Αυστραλό επιστήμονα που ενώ γευόταν διάφορα τοπικά ελαιόλαδα στην Ιταλία, παρατήρησε πως ο πόνος που είχε στον φάρυγγα του σταδιακά μειωνόταν. Έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν τελικά στο συμπέρασμα πως η ολεοκανθάλη καταστέλλει την δράση συγκεκριμένων ενζύμων που παράγουν τις προσταγλανδίνες στις οποίες οφείλεται ο ερεθισμός των νεύρων που προκαλούν την αίσθηση του πόνου. Το βασικό και ίσως μοναδικό μειονέκτημα του ελαιολάδου, είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε θερμίδες, (ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 43 θερμίδες) γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ελαιολάδου, θα πρέπει αυτό να διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες για να αποφύγουμε κάθε ενδεχόμενο αλλοίωσης του. Έτσι καλό είναι να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.
- Διευκολύνουν την πέψη μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
- Διευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό
- Μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνος του παχέος εντέρου αφού βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του από καρκινογόνες ουσίες.
- Συμβάλουν στην αναζωογόνηση του δέρματος όταν συμπεριλαμβάνεται ως βασικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα και φυσικά βότανα θεραπείας. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της συνεχούς οξείδωσης, μια από τις μεθόδους που επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.
Και δεν είναι μόνο αυτό! Πόσοι από εμάς αλήθεια γνωρίζουμε την ολεοκανθάλη; Πρόκειται για ακόμη μία ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Η ανακάλυψη της οφείλεται σε Αυστραλό επιστήμονα που ενώ γευόταν διάφορα τοπικά ελαιόλαδα στην Ιταλία, παρατήρησε πως ο πόνος που είχε στον φάρυγγα του σταδιακά μειωνόταν. Έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν τελικά στο συμπέρασμα πως η ολεοκανθάλη καταστέλλει την δράση συγκεκριμένων ενζύμων που παράγουν τις προσταγλανδίνες στις οποίες οφείλεται ο ερεθισμός των νεύρων που προκαλούν την αίσθηση του πόνου. Το βασικό και ίσως μοναδικό μειονέκτημα του ελαιολάδου, είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε θερμίδες, (ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 43 θερμίδες) γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ελαιολάδου, θα πρέπει αυτό να διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες για να αποφύγουμε κάθε ενδεχόμενο αλλοίωσης του. Έτσι καλό είναι να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου