Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

2 ΕΚ. ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ


Ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια έχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Αιθίοπες, εξαιτίας της ξηρασίας που προκαλεί εδώ και μήνες το φαινόμενο Λα Νίνια, το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας. Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOCHA).
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανακοίνωσε ότι κατά την παραδοσιακά βροχερή εποχή (Μάρτιος με Μάιο) δεν σημειώθηκαν τελικά βροχοπτώσεις στις πεδινές περιοχές της Αιθιοπίας και έκανε έκκληση για επισιτιστική, κυρίως, βοήθεια ύψους 75 εκατ. δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σε έκθεσή της που δόθηκε αργά χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα η οργάνωση αναφέρει ότι η ποιότητα των ζώων εκτροφής φθίνει, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών τους στην αγορά, ενώ αντίθετα αυξάνεται η τιμή των σιτηρών.
Η Λα Νίνια, η οποία ευθύνεται για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν φέτος στην Αυστραλία, εξελίσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι το αντίστροφο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Προκαλεί συνήθως ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, περιόδους ξηρασίας στη Νότια Αμερική, θύελλες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού, κύματα ψύχους στη Βόρεια Αμερική και βροχερό καιρό στην νοτιοανατολική Αφρική.
Η Αιθιοπία είναι μία από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ξένης βοήθειας, καθώς το 2008 έλαβε περισσότερα από τρία δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Το UNOCHA αναφέρει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ οι ταραχές στον αραβικό κόσμο έχουν εξαντλήσει τη ζήτηση για εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, μία ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Το Γραφείο ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές είναι πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη εποχή των βροχοπτώσεων τον Οκτώβριο.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι, είχε δηλώσει ότι η χώρα του μπορεί να μη χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια κατά την επόμενη πενταετία χάρις σε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ως στόχο μία, κατά μέσον όρο, οικονομική ανάπτυξη ύψους 14.9% στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την τελευταία πενταετία, η οικονομική ανάπτυξη στην Αιθιοπία, κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στο 11%. Η χώρα είναι σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των ενόπλων ισλαμιστών σε αυτό το τμήμα της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: