Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οι 2.000 ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη τζιράρουν το ΑΕΠ της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε


Δώδεκα επιχειρήσεις από την Ελλάδα -μία λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος- με ενεργητικό ύψους 711,3 δισ. δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 50,39 δισ. δολαρίων περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 2.000 ισχυρότερες εισηγμένες στον πλανήτη που δημοσιεύει για ένατη χρονιά το οικονομικό περιοδικό Forbes. Συνολικά οι 2.000 εισηγμένες απασχολούν 80 εκατ. άτομα προσωπικό και εμφανίζουν έσοδα 32 τρισ. δολαρίων, περίπου όσο τα ΑΕΠ των ΗΠΑ (14,65 τρισ. δολάρια), της ΕΕ (16,28 τρισ. δολάρια) και της Κίνας (5,87 τρισ. δολάρια). Τα κέρδη τους έφτασαν τα 2,4 τρισ. δολάρια, το ενεργητικό τους είναι 138 τρισ. δολάρια, ενώ έχουν χρηματιστηριακή αξία ύψους 138 τρισ. δολαρίων. Σε ετήσια βάση τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 67%.

Για δεύτερη χρονιά
Στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας παρέμεινε για δεύτερη χρονιά η J.P.Morgan Chase, ενώ ακολουθούν οι HSBC και General Electric. Το «τοπ 10» συμπληρώνουν οι Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, PetroChina, ICBC, Berkshire Hathaway, Petrobras και Citigroup.

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η ελβετική Nestle και το υψηλότερο ενεργητικό διαθέτουν, τέλος, η διασωθείσα από το αμερικανικό Δημόσιο Fannie Mae. Προκειμένου να γίνει εφικτή η κατάταξη των εταιρειών δημιουργήθηκε από τους συντάκτες του περιοδικού ένας σύνθετος δείκτης που λαμβάνει υπόψη τις πωλήσεις, την κερδοφορία, το ενεργητικό και τη χρηματιστηριακή αξία των επιχειρήσεων όπως είχαν διαμορφωθεί στις 11 Μαρτίου του 2011.

Νίκησαν την κρίση
Σάρωσαν τράπεζες, ενέργεια και πληροφορική

Επέστρεψε η αισιοδοξία στις αίθουσες συνεδριάσεων των μεγάλων εισηγμένων του πλανήτη από το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη: για πρώτη φορά από το 2008 τα μεγαθήρια του επιχειρηματικού γίγνεσθαι βλέπουν τις πωλήσεις, την κερδοφορία, το ενεργητικό και τη χρηματιστηριακή τους αξία να κινούνται ανοδικά.

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο δωδεκάμηνο η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Intel εμφάνισε πωλήσεις και κέρδη-ρεκόρ, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota επέστρεψαν στα κέρδη, ενώ η General Motors (η οποία βρέθηκε μια ανάσα από τη χρεοκοπία) επανεμφανίστηκε στη λίστα του Forbes, η οποία περιλαμβάνει 2.000 επιχειρήσεις από 62 χώρες. Οι 536 προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι 260 από την Ιαπωνία και οι 121 από την Κίνα που ανέβηκε στην 3η θέση της κατάταξης και μάλιστα έχει δύο επιχειρήσεις στο «τοπ 10».

Παρά την παγκόσμια κρίση και ύφεση που ακολούθησε, ο κλάδος που κυριαρχεί είναι ο χρηματοοικονομικός με 480 εταιρείες. Επονται ο κλάδος της ενέργειας και της πληροφορικής.

Αν η κατάταξη γινόταν με μοναδικό κριτήριο τις πωλήσεις το «στέμμα» θα ανήκε στην αμερικανική αλυσίδα λιανικής Wal Mart και θα ακολουθούσαν οι πετρελαϊκές Royal Dutch Shell και Exxon Mobil. «Πρωταθλήτρια» από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας αναδεικνύεται η Exxon Mobil. Το... αργυρό μετάλλιο πηγαίνει στην Apple και το χάλκινο στην κινεζική Petrochina.

Η Εθνική
Το καλύτερο πλασάρισμα πέτυχε από ελληνικής πλευράς η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα κατέλαβε την 429η θέση, υποχωρώντας ωστόσο 174 σκαλοπάτια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθούν η EFG Eurobank στην 809η θέση έχοντας χάσει 315 θέσεις, η Coca Cola 3E στην 826η, η ΔΕΗ - πραγματοποιώντας εντυπωσιακό άλμα 434 θέσεων - στην 848η, η Alpha Bank στην 875η, ο ΟΠΑΠ στη 1.090ή, η Τράπεζα Πειραιώς στη 1.139η, η Τράπεζα της Ελλάδος στη 1.418η, ο ΟΤΕ στη 1.430η, τα Ελληνικά Πετρέλαια στη 1.460ή, η ΑΤΕbank στη 1.663η (16 θέσεις ψηλότερα) και το Τ. Τ.στη 1.878η θέση 68 σκαλοπάτια υψηλότερα απ' ότι πέρυσι. Τα ενοποιημένα κέρδη των 12 ελληνικών επιχειρήσεων διαμορφώνονται στα 6 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις τους στα 83,5 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: