Περίπου 1.000 απάτες σε 58 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια ανακάλυψε το ΣΔΟΕ σε εφόδους που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά το ΣΔΟΕ ήλεγξε τις τελευταίες ημέρες 93 καταστήματα αγοράς και ανταλλαγής χρυσού και διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 63% αυτών προχωρούσε σε παρανομίες, περίπου δηλαδή δύο στα τρία.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του "Βήματος", προέκυψε ότι κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες καθενός από τα παρανομούντα καταστήματα προχωρούσαν σε 20 περίπου παραβατικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες συναλλαγές χωρίς τήρηση παραστατικών και μη ενημέρωση των βιβλίων.
Μάλιστα το ΣΔΟΕ άρχισε να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους αφού υπάρχει σωρεία ενδείξεων ότι ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων, από ληστρικές επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε σπίτια.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ακόμη ότι πίσω από αρκετά από αυτά τα καταστήματα υποκρύπτεται εκτεταμένο «ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο είναι μηνιαίως της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εξακολουθούν να ερευνούν την υπόθεση ανεύρεσης, προ μερικών εβδομάδων, στην Πάτρα ενός τζιπ που μετέφερε περίπου 490 κιλά ασήμι και είχε προορισμό τη Γερμανία. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ύποπτη μεταφορά σχετιζόταν με τη λειτουργία ανταλλακτήριου χρυσού στο Σύνταγμα, το οποίο είχε πουλήσει 155 κιλά χρυσού, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου