Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

WIKILEAKS: Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ – ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ


Ασκήσεις επι χάρτου για σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας φαίνεται ότι έκανε ο οίκος Moody’s και το ινστιτούτο Stratfor μερικούς μήνες πριν το πρώτο Μνημόνιο, αποκαλύπτει έγγραφο των Wikileaks. Απο την αλληλογραφία τους προκύπτει ότι η Ελλάδα υπήρξε το «πειραματόζωο» της Ευρώπης για να συμμορφωθούν οι «απείθαρχοι» του Νότου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που δημοσιεύουν τα εμπιστευτικά έγγραφα που διέρευσαν, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου.

Μάλιστα, όταν στις 12 Ιανουαρίου του 2010 η Κομισιόν άσκησε κριτική για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας οδηγώντας σε εκτόξευση τα spreads, αναλυτής της εταιρείας σημείωνε πως «το να αποκαλείς ανοησίες τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδα είναι ένας πολύ φτηνός τρόπος να κατεβάσεις τις τιμές των ομολόγων και να ασκήσεις πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».


Φόβος μετάδοσης της κρίσης
Κεντρικό θέμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ήταν το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Στο τέλος Ιανουαρίου άλλος αναλυτής τασσόταν υπέρ διάσωσης της Ελλάδας, διαφορετικά προέβλεπε ότι το πρόβλημα θα μεταδιδόταν στην Πορτογαλία και γρήγορα στις ισχυρές οικονομίες. Ωστόσο, αναφέροντας συνομιλία του με Έλληνα πληροφοριοδότη έγραφε ότι δεν αποκλειόταν η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Λίγες μέρες αργότερα, αναλυτής της Stratfor αλληλογραφεί με τη Λίσα Χιντς, αναλύτρια του οίκου Moody’s για τις αγορές κεφαλαίων. Η αναλύτρια εκτιμά ότι το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ποιοι είναι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων εκτός από τις ελληνικές τράπεζες. «Υποψιάζομαι ότι γερμανικές και αυστριακές τράπεζες (με την εξαίρεση της Deutsche Bank) έχουν αγοράσει ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά ομόλογα», αναφέρει στον συνομιλητή της ο οποίος ασπάζεται τις θέσεις της.

Μάλιστα τη ρωτά αν θα μπορούσε η JP Morgan να αγοράσει ελληνικό χρέος και να το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ. Η αναλύτρια απαντά θετικά, αλλά σημειώνει ότι «δεν νομίζω κάποιος σαν την BNP ή την JP Morgan θα ασχολιόταν – θα το έβρισκαν πολύ μικρό για να αξίζει τον κόπο».


«Ματωμένη διάσωση»
Η συζήτηση καταλήγει στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε ελληνικές τράπεζες και ότι κάποιες θα μπορούσαν να είναι χρεοκοπημένες. «Το χρέος βρίσκεται σε χέρια εσωτερικών κατόχων κατά 99%, κάτι που κάνει τόσο πιο εύκολο να αφήσουν την Ελλάδα να εκραγεί. Μας είπατε ψέματα για τις στατιστικές, δεν βάζετε τις δαπάνες σε τάξη και χρωστάτε στον εαυτό σας. Γιατί να σας σώσουμε;», καταλήγει ο αναλυτής.

Σε άλλο μήνυμα ο ίδιος αναλυτής σημειώνει πως η ΕΕ χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο για να στείλει δύο μηνύματα: «Προς το υπόλοιπο κλαμπ της Μεσογείου: μπορεί να υπάρξει καθαρή διάσωση στο τέλος του ουράνιου τόξου, αλλά αυτό θα είναι ματωμένο. Και προς τις αγορές ότι θα υπάρξει διάσωση, ώστε να μην πετάξουν τα ομόλογα».

Την ίδια περίοδο, η συζήτηση στους κόλπους της Stratfor είναι αν η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία.


«Οι ομολογιούχοι καταλαβαίνουν το παιχνίδι»
Σε νέα αλληλογραφία η αναλύτρια της Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ακόμα μακριά από τη χρεοκοπία. «Για να μην μπορεί να πληρώσει, θα έπρεπε να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια. Στο μεταξύ, μπορεί να κάνει στάση πληρωμών». Η Χιντς μιλάει ακόμα για «σπιράλ θανάτου» που προκαλούν τα CDS. Αλλά πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι υπερβάλλουν για τους πραγματικούς κινδύνους χρεοκοπίας. «Σε έναν βαθμό οι άνθρωποι που γράφουν γι’ αυτό προκαλούν πανικό που δυσκολεύει περισσότερο την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά οι σοβαροί αγοραστές ομολόγων (οι περισσότεροι απ’ τους οποίους είναι πολύ σημαντικότεροι από τους κερδοσκόπους των CDS) καταλαβαίνουν αυτό το παιχνίδι».

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: