Στην «ατομική διαβούλευση» των αναποφάσιστων και αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων με το... μαξιλάρι τους το βράδυ του Σαββάτου -κατά την προσφιλή ρήση του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη- επαφίεται πλέον αν η χώρα από τη Δευτέρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ακυβερνησία και ένα «κολασμένο» ενδεκαήμερο, το οποίο είτε θα καταλήξει σε κυβέρνηση συνεργασίας είτε στο δρόμο προς νέες κάλπες, πιθανόν και στις 10 Ιουνίου. Τα δύο εικοσιτετράωρα που απόμειναν κυριαρχούνται από διλήμματα τα οποία θέτουν όχι μόνον οι πολιτικοί σχηματισμοί αλλά και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, οι οποίοι γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» πολύ δε περισσότερο δεν διορθώνονται επιλογές με καταστροφικές προοπτικές.
Προσεκτική επισήμανση
Ωστόσο ακόμη και μ' αυτήν την παραδοχή ο δημόσιος προεκλογικός λόγος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν φωτίζει όσο είναι αναγκαίο την πραγματικότητα, γεγονός που επισημάνθηκε με πολύ προσεκτικό τρόπο και από τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θύμισε ότι στις εκλογές δεν κρίνεται ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί αλλά ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας.
Κόλαση 11 ημερών για νέα κυβέρνηση ή πάμε σε εκλογές!
Ωστόσο η διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας συνδέεται απόλυτα και ευθέως με το συσχετισμό των δυνάμεων που θα αναδειχθεί από την κάλπη και εφόσον η αυτοδυναμία θεωρείται ανέφικτη, θα κληθούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Η αδυναμία κατάκτησης αυτοδυναμίας έχει ήδη
προδιαγραφεί και στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, καθώς προβλέπεται διάστημα 11 ημερών μέχρι τη σύγκληση της νέας Βουλής. Διάστημα που χρονικά ταυτίζεται με τη συνταγματική προθεσμία των τριήμερων διερευνητικών εντολών. Χωρίς αυτοδυναμία τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στο πρώτο κόμμα και σε περίπτωση αδυναμίας ύστερα από τρεις ημέρες η εντολή παραδίδεται στον Πρόεδρο, για να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή αποβεί άκαρπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης αρχικά «οικουμενικής» και ακολούθως υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια νέων εκλογών.
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέα προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αρθεί πιθανό κυβερνητικό αδιέξοδο, δεν είναι ούτε υποθετικό ούτε εκτός του πλάνου των κομμάτων, αν από την κάλπη προκύψει ένα αταίριαστο παζλ διάφορων πολιτικών σχηματισμών που δεν θα επιτρέπει κανέναν βιώσιμο κυβερνητικό συνδυασμό.
Σαφής νύξη για νέα αναμέτρηση
Την πρώτη σαφή νύξη για νέα εκλογική αναμέτρηση διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, διεκδικώντας την αυτοδυναμία και απορρίπτοντας επίφοβες συνεργασίες, ενώ και στο επιτελείο της Συγγρού εδώ και αρκετό καιρό έχουν «μαρκάρει» μια ημερομηνία, την 17η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία νέας εκλογικής αναμέτρησης. Το αίτημα για «πολιτική σταθερότητα» πάση θυσία που διατυπώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη στόχευση της Συγγρού αν δεν έχει τον πρώτο και κύριο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης να πάει η χώρα και πάλι σε εκλογές. «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Το τι θα συμβεί εξαρτάται από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Τι θα γίνει αν ο κ. Βενιζέλος θέσει όρους; Εγώ θα είμαι δέσμιος των ηττημένων;», διερωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑΣΟΚ
«Δεν αρκούν 151 βουλευτές»
Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να δηλώνει ότι η επανάληψη των εκλογών επιτείνει την αβεβαιότητα και βλάπτει τη χώρα και να πιστεύει ότι δεν πρέπει να «εκβιαστεί» ο ελληνικός λαός, ωστόσο στο παρά ένα της κάλπης εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «αναντιστοιχία εκ γενετής του εκλογικού σώματος και της Βουλής». Με αξιοσημείωτη επιμονή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν αρκεί η επόμενη κυβέρνηση να έχει 151 βουλευτές, που δεν θα διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση και αντιστοιχία στο εκλογικό σώμα. Ως εκ τούτου μπορεί στην Ιπποκράτους να διεκδικούν την πρωτιά, για να καταστεί το ΠΑΣΟΚ εγγυητής και καταλύτης των εξελίξεων διότι είναι στο μέσον του εκλογικού φάσματος και λαμβάνοντας την εντολή μπορεί να απευθύνει πρόταση συνεργασίας και δεξιά και αριστερά στις υπεύθυνες ευρωπαϊκές δυνάμεις, προετοιμάζονται όμως για την περιπέτεια μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. Αν τελικώς η ψήφος των πολιτών, οι αδυναμίες και οι επιδιώξεις κομμάτων και προσώπων σύρουν τη χώρα και πάλι σε κάλπες, η επόμενη εκλογή θα έχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο: οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα, καθώς δεν θα έχει παρέλθει το δεκαοκτάμηνο από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Βεβαίως όσοι εκλεγούν, σχεδόν αυτοδικαίως θα ενταχθούν στη λίστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου