Από νωρίς τα Ελληνόπουλα αρχίζουν τη χρήση ουσιών, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Οπως καταδεικνύει η έρευνα, τα Ελληνόπουλα «μπαίνουν» από τα 13 τους στον κόσμο των ναρκωτικών, του αλκοόλ και...
του τσιγάρου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 683 σχολεία με τη συμμετοχή 37.040 μαθητών, ηλικίας 13 έως 19 ετών, και καταγράφει την ανησυχητική αύξηση στη χρήση χασίς.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη, εξηγεί ότι η πλειονότητα των παιδιών που δοκιμάζουν χασίς, περνούν από τον πειραματισμό στη συστηματική χρήση.
Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει η κ. Μαλιώρη, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με την έρευνα,
πιο στενά «φλερτάρουν» με τα ναρκωτικά οι έφηβοι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με το 18,2% των αγοριών και το 8,3% των κοριτσιών να έχουν δοκιμάσει χασίς τουλάχιστον μία φορά.
Αλλες ουσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι οι εισπνεόμενες κόλες που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο, τα βερνίκια και τα διαλυτικά. Ακολουθούν τα ηρεμιστικά υπνωτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται χωρίς την συνταγή γιατρού.
Στην έρευνα αποτυπώνεται ξεκάθαρα και η αυξητική τάση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα στους νομούς Εβρου, Καστοριάς και Πιερίας, όπου καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.
Τους ειδικούς του ΕΠΙΨΥ και του ΟΚΑΝΑ ξαφνιάζει το γεγονός της ανησυχητικής κατανάλωσης αλκοόλ γιατί παρατηρείται σε μία εποχή που τα ποτά έχουν ακριβύνει από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το χαρτζιλίκι των μαθητών έχει εξανεμισθεί από τις διαρκείς περικοπές στο εισόδημα των γονιών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα μαθητές πίνουν αλκοόλ, ενώ το 11% πίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, ένας στους τρεις μαθητές έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του και το 13% έχουν μεθύσει πάνω από δύο φορές, γεγονός που δείχνει πως αρκετά παιδιά περνούν από την κατανάλωση αλκοόλ στην κατάχρηση.
Οπως εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Αννα Κοκκέβη, που συντόνισε την μελέτη, πρώτη στις προτιμήσεις των μαθητών έρχεται η μπίρα. Ακολουθούν τα «σκληρά» οινοπνευματώδη ουίσκι, βότκα και τζιν.
Ωστόσο, ακόμα πιο διαδεδομένο από το ποτό και το χασίς είναι μεταξύ των μαθητών το κάπνισμα, με την έρευνα να αποκαλύπτει πως ο ένας στους πέντε μαθητές καπνίζει. Επειτα από την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 50% των εφήβων καπνίζει συστηματικά, με το ένα τρίτο από αυτούς να καπνίζει πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου