Η καμπάνια «I Cannot Vote» οργανώνεται στο διαδίκτυο
Η κρίση έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες (κυρίως νέους) στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει όμως τα παράπονα για την αδυναμία όσων Ελλήνων ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές. Έτσι μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ενημερώνοντας την κοινή γνώμη και ασκώντας πίεση για αλλαγή στο καθεστώς της λεγόμενης επιστολικής ψήφου.
Η καμπάνια «I Cannot Vote» ξεκίνησε τα πρώτα δειλά της βήματα στο διαδίκτυο και φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά. Δείτε το πρώτο video που ετοίμασαν…
Σήμερα όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν στους απόδημους πολίτες τους έμπρακτα το δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Βουλευτικές εκλογές. Οι απόδημοι αυτοί ψηφίζουν είτε με τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου, (που αποτελεί και την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη πρακτική), είτε σε εκλογικά τμήματα που οργανώνονται στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές (όπου και εφόσον υπάρχει σημαντική παρουσία αποδήμων), είτε με συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το δικαίωμα συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, στο αντίστοιχο άρθρο (51 παρ. 4) προστέθηκε και επεξήγηση του πιθανού τρόπου εξάσκησης αυτού του συνταγματικού δικαιώματος.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Νόμος μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο». Άρα το μόνο που εκκρεμεί είναι η ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του σχετικού Εκτελεστικού Νόμου.
Για την ιστορία, στο πρόσφατο παρελθόν Έλληνες που ζουν στη Γαλλία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη διαδικασίας συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές από τη χώρα στην οποία κατοικούν. Στην τελική του απόφαση το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι δεν παραβιάστηκε το Άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου