Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η κάνναβη μειώνει τη νοημοσύνη

Τον κίνδυνο να υποστούν μια σημαντική και, πιθανώς, μη αναστρέψιμη μείωση του δείκτη νοημοσύνης (IQ) διατρέχουν οι νέοι που καπνίζουν κάνναβη, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, μελέτησε για διάστημα 20 ετών, τις ζωές περίπου 1000 ατόμων στη Νέα Ζηλανδία και διαπίστωσε μείωση του δείκτη νοημοσύνης σε όσους ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κάνναβη σε ηλικία κάτω των 18 ετών, όταν δηλαδή ο εγκέφαλός τους βρισκόταν ακόμη σε φάση ανάπτυξης.

Οι επιστήμονες είχαν αξιολογήσει τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα ως εφήβους και στην συνέχεια τους εξέταζαν εκ νέου μέχρι αυτοί να φθάσουν στην ηλικία των 38. 

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ, το τσιγάρο ή άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως και τα χρόνια που διένυσαν στην εκπαίδευση, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν συστηματικά κάνναβη, «επλήγησαν» από μια πτώση στη νοημοσύνη τους.

 Όσο περισσότερη η χρήση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση του IQ. To δυσάρεστο εύρημα είναι ότι η μείωση ή ο τερματισμός της χρήσης δεν στάθηκε μέτρο ικανό για την πλήρη αποκατάσταση της απωλεσθείσας ευφυϊας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: