Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Independent: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση στη Βεγγάζη


Η δολοφονία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρις Στίβενς και τριών Αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων ήταν προσχεδιασμένη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

Το δημοσίευμα τονίζει πως οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας τους στη Βεγγάζη, αλλά αντ'αυτού δεν έκαναν τίποτα.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, "έχουν χαθεί" από το προξενείο ευαίσθητα έγγραφα και η υποτιθέμενη μυστική τοποθεσία του καταφυγίου στη Βεγγάζη όπου μεταφέρθηκε η αμερικανική αποστολή δέχθηκε επίσης επίθεση. Αντίστοιχα καταφύγια στη χώρα δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή.

Κάποια από τα έγγραφα που εκλάπησαν από το προξενείο περιέχουν τα ονόματα Λίβυων πολιτών που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς, θέτοντάς τους σε κίνδυνο από εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ άλλα σχετίζονται με πετρελαϊκά συμβόλαια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το State Department, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το χτύπημα στη Βεγγάζη, είχε αξιόπιστε πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις κατά αμερικανικών αποστολών, χωρίς όμως να προειδοποιήσει τους διπλωμάτες της με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν χωρίς αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κρις Στίβενς είχε μόλις επιστρέψει στη Λιβύη από επίσκεψη στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία και το προσωπικό ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας έκρινε ότι η επίσκεψη στη Βεγγάζη ήταν ασφαλής.
Οκτώ Αμερικανοί τραυματίστηκαν στην επίθεση της πρεσβείας και τώρα όλα το προσωπικό έχει μετακινηθεί προς την πρωτεύουσα, ενώ όσων η εργασία θεωρείται μη απαραίτητη θα φύγουν από τη Λιβύη.

Ανώτεροι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι η άγρια μορφή της επίθεσης και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν μαρτυρούν ότι δεν ήταν μια αυθόρμητη οργισμένη αντίδραση ενάντια στην αμφιλεγόμενη αντι - ισλαμική ταινία "Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων".

Αυτό υποστήριξε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πάτρικ Κένεντι.
Από τη πλευρά του, ο αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον, μέλος της επιτροπής Στρατιωτικών Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ζητά από τους συναδέλφους του στην επιτροπή να διερευνήσουν άμεσα τι ρόλο έπαιξε η Αλ Κάιντα ή σχετιζόμενες οργανώσεις στην επίθεση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: