Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αυξάνεται δραματικά το ρίσκο- Πανικός και μαζικό sell off στο ΧΑ -4,6% και τράπεζες -11% - Αναιρείται πλήρως το θετικό σενάριο, έκλεισε βίαια το window - Πουλάνε Goldman, Deutsche - Αν η δόση δοθεί σε ειδικό λογαριασμό θα είναι ισχυρό negative effect


(upd8)To προφίλ ρίσκου με πολιτικά κριτήρια και όρους αγοράς έχει δραματικά αυξηθεί, λόγω της σαθρής και παραπαίουσας  Κυβέρνησης. Το ΧΑ υποχωρεί -4,6% στις 764 μονάδες,  με τους short πλέον να υπερτερούν ξεκάθαρα. Τα τρέχοντα επίπεδα στο ΧΑ είναι καθοριστικά καθώς η διάσπαση των 790 μονάδων οδηγεί την αγορά  στις 750 μονάδες και σε πλήρη αναίρεση όλου του θετικού σεναρίου. Το window το παράθυρο αισιοδοξίας έκλεισε.
Το πολιτικό ρίσκο και το ρίσκο αγοράς έχει αυξηθεί  λόγω της εικόνας διάλυσης της Κυβέρνησης αλλά δεν είναι πιθανό σε αυτή την φάση να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.


Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα είναι μεγάλη και έχει αλλάξει όλο το κλίμα στην αγορά. Το κύμα αισιοδοξίας έχει ατονήσει και αντικατασταθεί από έντονους προβληματισμούς για την πορεία της χώρας. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας εκ νέου βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς ο δεύτερος εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.
Οι ξένοι έχουν ελαχιστοποιήσεις τις συναλλαγές τους και είναι καθαροί πωλητές.
Στην Εθνική 100 χιλ η Deutsche bank
Σε Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου καμία συναλλαγή ξένων
Στον ΟΤΕ Goldman Sachs 30 χιλ μετοχές, UBS 50 χιλ μετοχές και 15 χιλ η Cheuvreux.
Το θετικό σενάριο, το παράθυρο αισιοδοξίας που είχε ανοίξει από αρχές Σεπτεμβρίου έκλεισε και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους long επενδυτές.
Αποδεικνύεται ότι το window άνοιξε για να μπορέσουν κάποιοι επενδυτές να αποχωρήσουν από την αγορά.
Ήταν παράθυρο διαφυγής και όχι παράθυρο αισιοδοξίας.
Οι short και οι επενδυτές που πουλάνε γιατί βλέπουν πυκνά σύννεφα αυξάνονται.
Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων που φαίνεται ότι σχεδιάζει η ΕΕ για την Ελλάδα ίσως να αποτελεί και το τελευταίο ανάχωμα λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.
Όμως το κλειδί για την αγορά είναι ο τρόπος εκταμίευσης της επόμενης δόσης αν δηλαδή είναι εφάπαξ (καλό σενάριο) ή σε ειδικό λογαρισμό που θα αποτελέσει ομηρία (κακό σενάριο).
Τo negative effect στην αγορά από την δημιουργία ειδικού λογαρισμού θα είναι πολύ μεγάλο.
Η κυβέρνηση είναι υπό κατάρρευση αν και είναι μάλλον απίθανο να την ρίξουν σε αυτή την ιστορικά κρίσιμη συγκυρία, οι βουλευτές που διαφωνούν.
Το ΠΑΣΟΚ υπό διάλυση και ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει την μεγάλη μάχη ώστε να εκταμιευθεί η δόση ενώ την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλεί έκτατη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η χθεσινή εικόνα της Κυβέρνησης σχετικής πλειοψηφίας έδειξε αδυναμία.
Η ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων με σχετική πλειοψηφία επειδή βουλευτές της συμπολίτευσης δεν ψήφισαν ή δήλωσαν απλά την παρουσία τους αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση παραπαίει και χρειάζεται κίνηση προς τα εμπρός για να αποφευχθεί κάποια εμπλοκή που μπορεί να σηματοδοτήσει την κατάρρευση της Κυβέρνησης  και ταυτόχρονα την κατάρρευση της Ελλάδος.
Το ΧΑ βρίσκεται  σε επικίνδυνα επίπεδα, η διαγραμματική εικόνα του ΧΑ έχει επιδεινωθεί και η διάσπαση των 800 μονάδων αυτό σηματοδοτεί.
Οι 790 μονάδες αποτελούν το στρατηγικό σημείο στήριξης της αγοράς.
Αν το ΧΑ δεν αντιδράσει και σπάσουν και οι 750 μονάδες θα πρέπει να τονιστεί με τρόπο σαφή ότι θα αναιρεθεί πλήρως το στόχος των 1000 μονάδων και θα κλείσει το window.

Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται αλλά δεν θα πέσει...

Η εικόνα της κυβέρνησης σχετικής πλειοψηφίας είναι έως τραγική. Η κυβερνητική συνοχή παραπαίει, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει χάσμα πολιτικών θέσεων και καταδεικνύοντας ότι οι δεσμοί της τρικομματικής κυβέρνησης δεν είναι συνεκτικοί.
Η ψήφιση νομοσχεδίων με σχετική πλειοψηφία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε οριακά επίπεδα ωστόσο δεν φαίνεται σε αυτή την φάση διάθεση να ρίξουν την κυβέρνηση.
Ο Βενιζέλος πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ απειλεί να διαγράψει  βουλευτές του αν  δεν ψηφίσουν τα μέτρα, η ΔΗΜΑΡ θα κρατήσει  σκληρή στάση στα εργασιακά, θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό ενώ μπορεί να υπάρξουν και  αμφισβητίες και από την πλευρά της ΝΔ δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη.
Το χρηματιστήριο αλλά και τα ομόλογα αντέδρασαν άμεσα και βίαια αρνητικά, ανακόπτοντας την προσπάθεια αλλαγής κλίματος που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Όμως η συμπεριφορά των αγορών είναι το έλασσον.
Στο προσκήνιο επανέρχονται ζητήματα όπως η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την θητεία της;
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυξάνεται εκ νέου ενώ αποδεικνύεται ότι η χώρα δεν έχει αποφύγει την κατάρρευση απλά κερδίζει χρόνο σε μια δύσκολη συγκυρία.
Η εικόνα της κυβερνώσας παράταξης είναι απογοητευτική.
Έλλειψη κοινής στρατηγικής, κοινών στόχων επαναφέροντας στο προσκήνιο το βασικό πρόβλημα που είναι η χρεοκοπία.
Ο ενθουσιασμός για την διάσωση της χώρας έχει σχεδόν μηδενιστεί, οι προσδοκίες ότι θα υπάρξει πολιτική λύση και θα διασωθεί η χώρα επίσης έχουν ατονήσει.
Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί προσεχώς και πως θα λειτουργήσει η δόση που θα αποτελέσει και το κλειδί των επόμενων εξελίξεων για την χώρα;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς την δόση η Ελλάδα θα καταρρεύσει άρα οι πιθανότητες μη έγκρισης της δόσης είναι μηδενικές.
Η ψήφιση των μέτρων έστω και με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο αλλά και η ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρητικά θα αποκαταστήσουν την συνοχή στην Κυβέρνηση.
Πλέον η αγορά, οι επενδυτές, η κοινωνία γνωρίζει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην Κυβέρνηση και η έλλειψη συνοχής θα αποτελεί μονίμως την αχίλλειο πτέρνα του κυβερνητικού σχηματισμού.
Οι κραδασμοί λοιπόν είναι σοβαροί και δεν περιορίζονται στην σημειολογία αν κάποιοι ψήφισαν ή δήλωσαν παρουσία χωρίς να ψηφίσουν.
Η Τρόικα θα χορηγήσει την δόση αλλά το ζητούμενο είναι πως θα την χορηγήσει; Εφάπαξ ή μέσω ειδικού λογαριασμού;
Αν είναι εφάπαξ δηλαδή δοθούν τα 31,5 δις ευρώ χωρίς υποσημειώσεις τότε αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει επιπλέον χρόνο θα πετύχει.
Αν ενεργοποιηθεί ειδικός λογαριασμός θα πρόκειται για πολιτική και οικονομική ομηρία εξέλιξη που είναι δυσμενής.
Όμως ακόμη και στην περίπτωση του θετικού σεναρίου της εφάπαξ καταβολής της δόσης η κυβέρνηση δεν θα έχει καταφέρει να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα έχει διασωθεί.
Υπάρχουν σοβαρές αναφορές ότι αν δεν χορηγηθεί η δόση εφάπαξ θα ξεκινήσει ένα αρνητικό μπαράζ εκθέσεων από ξένους οίκους που θα διογκώσουν το κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

Η αγορά με τεχνικούς όρους

Το ΧΑ έχασε όλα τα τεχνικά σημεία των 885, 850 και τις 800 μονάδες για να υποχωρήσει και κάτω από τις 790 μονάδες.
Αν σπάσουν και οι  750 μονάδες θα έχει αναιρεθεί πλήρως ο στόχος των 1000 μονάδων.
Ωστόσο πρέπει να ειπωθεί ότι ήδη με την διάσπαση των 790 μονάδων το ΧΑ δίνει τέλος στο θετικό σενάριο.
Όσον αφορά τα ομόλογα εσχάτως παρατηρούνται σημαντικές ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα οριοθετώντας τα επίπεδα βελτίωσης των αγορών.
Στα ελληνικά ομόλογα η βελτίωση εμφάνισε αρκετά στοιχεία κερδοσκοπίας καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί άνοδος 140% στις τιμές των ομολόγων.
Η Moody's προτρέπει τους επενδυτές να πωλήσουν τα νέα ελληνικά ομόλογα οπότε αναμένεται το κερδοσκοπικό ράλι να ανακοπεί.
Σήμερα 1η Νοεμβρίου  στις αγορές ομολόγων στην Ευρώπη επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις και πτώση  στα ελληνικά ομόλογα.
Στο εξωτερικό η  Ιταλική 10ετία 4,74% η Ισπανική 5,60% με ιστορικό υψηλό πριν λίγες εβδομάδες 7,62%.
Η Ιρλανδική 10ετία 4,67%.
Στα νέα ελληνικά ομόλογα η πτωτική πορεία των τιμών μετά το πρόσφατο ράλι συνεχίζεται. 
Οι  τιμές σήμερα έως τις  32,25 μονάδες βάσης από το υψηλό των 36 μονάδων βάσης πριν λίγες μέρες.
Η απόδοση στο ομόλογο λήξης 2023 διαμορφώνεται στο 17,58%,  ενώ στο 2042  η απόδοση στο 15,18%. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή των 20 ομολόγων διαμορφώνεται στις 24,6 μονάδες βάσης από 19 μονάδες βάσης όταν εμφανίστηκαν κατ΄ ουσία.
Το ευρώ κινείται πτωτικά στα 1,2931  δολάρια με διακύμανση 1,2925 δολάρια με 1,2971 δολάρια.

Νέα μεγάλη πτώση στις τράπεζες και FTSE – Αρνητική η εικόνα της Εθνικής

Νέα μεγάλη πτώση σημειώνεται στο ΧΑ, οι πολιτικές εξελίξεις και η εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης επιδεινώνουν το κλίμα.
Οι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό, σκιάζουν την αγορά. 
Οι τράπεζες καταγράφουν πτώση έως -11%,  ενώ ρευστοποιήσεις  σημειώνονται στις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη.
Το  ΧΑ έχασε όλα τα σοβαρά τεχνικά σημεία και πλέον βρίσκεται κάτω από τις  790 μονάδες. 

Πτώση έως -11% για τις μετοχές των τραπεζών

Νέα μεγάλη πτώση σημειώνεται στις μετοχές των τραπεζών έως -11%.
Οι τράπεζες πρέπει να βρεθούν με θετική καθαρή θέση όταν θα αποτιμηθούν για να προσδιοριστούν οι τιμές των αμκ.
Η παράμετρος αυτή είναι κρισιμότατη.
Ειδικά για την Εθνική και την Πειραιώς το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν οι μέτοχοι τους και οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν.
Οι μετοχές των τραπεζών μετά τις χθεσινές μεγάλες πιέσεις συνεχίζουν πτωτικά καταγράφονται μεγάλες απώλειες.
Η Εθνική στο -10% στα 1,61 ευρώ με αποτίμηση 1,52 δισ. ευρώ.
Στα 1,62 ευρώ η Alpha -10% με αποτίμηση στα 865 εκατ. ευρώ
Στο -10,2% στα 0,8080 ευρώ η Eurobank, με κεφαλαιοποίηση στα 446 εκατ.
Η Πειραιώς -11,5% στα 0,3680 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 420 εκατ. ευρώ.
Στο -11% η τράπεζα Κύπρου στα 0,29 ευρώ με αποτίμηση 556 εκατ.
Η Λαϊκή στα 0,05700  ευρώ -8% με κεφαλαιοποίηση 2194 εκατ.
Η Attica bank στα 0,53 ευρώ -13,1% με κεφαλαιοποίηση 129 εκατ ευρώ.
Θα υλοποιήσει αμκ 200 εκατ και ομολογιακό 200 εκατ ευρώ με ίδια μέσα χωρίς να προσφύγει στο ΤΧΣ.
Το ΤΤ έχει τεθεί  εκτός διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει ακόμη για εβδομάδες. Τέλη Νοεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις.  Η τελευταία τιμή στα 0,1680 ευρώ.

Πτώση στον FTSE 20

Πτώση σημειώνεται  στις μετοχές του εικοσάρη  πλην τραπεζών με ΟΠΑΠ, ΜΙΓ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και βεβαίως η ΕΕΕΚ να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ο ΟΠΑΠ -3,8% στα 4,74 ευρώ. Τα τρέχοντα επίπεδα είναι κρίσιμα καθώς θα διαμορφώσουν την βραχυχρόνια τάση.  Η παρουσία της J P Morgan στον τίτλο εσχάτως επιβεβαιώνει την μεγάλη κινητικότητα ξένων στον τίτλο.
Η ΕΕΕΚ -0,8% στα 16,37  ευρώ. Διέσπασε τα 17,5 ευρώ βραχυπρόθεσμα και υποχώρησε και ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να κρατήσει τα 16-15,8 ευρώ.
Ο ΟΤΕ -5,9% στα 3,20 ευρώ, οι ξένοι δραστηριοποιούνται στον τίτλο.
Η ΔΕΗ στο -5% στα 4,20 ευρώ, διέσπασε τον στόχο των 4,50 ευρώ προσωρινά  ωστόσο σημείο στήριξης είναι τα 3,8 ευρώ.
Η ΜΟΗ -3,2% στα 6,59 ευρώ με σημείο στήριξης τα 6 ευρώ και  μεσοπρόθεσμο στόχο long τα 7,4 ευρώ.
Ο Ελλάκτωρας -8% στα 1,39 ευρώ με τεχνικό σημείο τα 1,2 ευρώ.
Στο -7,6% η  MIG στα 0,3160 ευρώ. Κίνηση πάνω από τα 0,38 ευρώ επαναφέρει το ανοδικό momentum και διάσπαση των 0,32 ευρώ θα οδηγήσει κάτω από τα 0,30 ευρώ την μετοχή στα 0,26 ή 0,28 ευρώ.
Η εταιρία πούλησε την Olympic Air αύξησε την ρευστότητα της. Επίσης μειώνει την ονομαστική της αξία στα 0,30 ευρώ που αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που σχεδιάζονται ειδικά στις εταιρίες που συμμετέχει. Θα είναι κινήσεις μείωσης κόστους και αύξησης των κεφαλαίων και ρευστότητας.

Αναμονή στις αποδόσεις  των ομολόγων  στην Ευρώπη

Αναμονή καταγράφεται στις  αποδόσεις των ομολόγων.
Τις  τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί μια μεγάλη αποκλιμάκωση και αποδόσεις και CDS και μάλλον βρίσκονται  στο fair value.  
Στα CDS στην Ελλάδα 50% ή 5.000 μονάδες βάσης.
Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 190  μ.β. στην Πορτογαλία 505 μονάδες βάσης.
Στην  Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 300 μ.β.
Στην Ιταλία 277 μ.β. στην Γαλλία 70 μ.β. και στην Γερμανία 27 μ.β.
Οι  αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται  σταθεροποιητικά.
Στην Ισπανία η απόδοση στο 5,60% με πρόσφατο  ιστορικό υψηλό στο 7,62% στην 10ετία.
Στην Ιταλία 4,74% από 4,77%.
Στην Γαλλία 2,11%, στην Πορτογαλία 8,04%, στο Βέλγιο 2,27% και στην Ιρλανδία 4,67%.
Η Γερμανική 10ετία κινείται οριακά πτωτικά στο 1,46%.

Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

Πτώση σημειώνεται στις τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των νέων ομολόγων έχουν υποχωρήσει 10% από τα ιστορικά τους υψηλά μετά την προτροπή της Moody’s προς τους επενδυτές να πωλήσουν τα νέα ελληνικά ομόλογα. Τονίζαμε ότι η εξέλιξη αυτή θα ανακόψει το ανοδικό momentum αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει επαναγορά χρέους.
Σημειώνεται  ότι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα ήταν κατά βάση οι ελληνικές τράπεζες που ανεβάζουν τεχνικά την αγορά αλλά και μικροεπενδυτές και ορισμένα hedge funds που κερδοσκοπούν ακραία στα νέα ομόλογα.
Το ελληνικό ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 31 μονάδες βάσης με 32,25 μ.β. και μέση απόδοση 17,58%.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 21 μονάδες βάσης με 22,70  μ.β. με απόδοση 15,18%.
Μεσοσταθμικά η τιμή όλων των νέων ομολόγων βρίσκεται στις 24,6 μονάδες βάσης δηλαδή υψηλότερα του α΄ τριμήνου του 2012 στις 19 μ.β.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: