Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας έφθασε σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα, καθώς αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος από τη δράση των εγχώριων offshore εταιρειών ισοδυναμεί με ποσοστό της τάξης του 40% και παραπάνω του δημόσιου χρέους της χώρας.
Ο κ. Σούρλας αναφέρει ότι τα στοιχεία που έχουν αναδειχτεί από τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρθηκαν σε ημερίδα που έγινε από τη Βουλή στις 27 Μαρτίου του 2013.
Στην ημερίδα τονίστηκε ότι οι offshore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή από τη στιγμή που παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας στους μετόχους- ιδιοκτήτες, ενώ δεν επιβάλλεται έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς.
Ο κ. Σούρλας ανακοίνωσε ότι μέσω των offshore εταιρειών επιτυγχάνεται:
•Φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται στις offshore εταιρείες
•Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
•Διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις, όταν από επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα προέκυψε ότι οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 500%
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως, τονίζει ο Γιώργος Σούρλας, επιχειρηματίας ο οποίος για προμήθεια μηχανημάτων αξίας τριών δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω της offshore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο έξι δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση τρία δισ., καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. σε βάρος του δημοσίου.
Εξάλλου, οι υπερτιμολογήσεις των προϊόντων, συντελούν αδιαμφισβήτητα και στο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα εν μέσω κρίσης.
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας προτείνει τα εξής μέτρα:
•Μείωση φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα για να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω των offshore εταιρειών
•Φορολόγηση των Ελλήνων , μόνιμων κατοίκων της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους που προκύπτει από δράσεις offshore.
•Θέσπιση για υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη – μετόχου της εταιρείας σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων και προμήθειες Δημοσίου από offshore εταιρείες.
Στις εισαγωγές προϊόντων, να υπάρξει νομιμοποίηση του τιμολογίου που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore
Οπως δήλωσε ο κ. Σούρλας οι offshore εταιρείες «προκαλούν έντονα αισθήματα αγανάκτησης στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν τη φορολογική συνείδηση και καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου