Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εκβιάζουν για να μείνουν οι ξένοι επενδυτές...

Περαιτέρω υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης θα είναι λάδι στη φωτιά των ανερχόμενων τάξεων, οι οποίες διεκδικούν πλέον πολλά παραπάνω απ' τη μοίρα των φθηνών εργατικών χεριών
ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ * ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας σε μία απέλπιδα προσπάθεια μιμείται τη Fed, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

Από την Τουρκία μέχρι την Ινδία, η περιφέρεια των αναπτυσσομένων ματώνει.

Το προηγούμενο έτος, και υπό την απειλή των πανταχού παρόντων οίκων αξιολόγησης, οι κυβερνήσεις της περιφέρειας εφάρμοσαν light μεταρρυθμίσεις λιτότητας για να μειώσουν τα ελλείμματά τους αλλά και για να ανοίξουν περισσότερο τις αγορές τους στο διεθνές κεφάλαιο, βάζοντας σε κίνδυνο τους ρυθμούς ανάπτυξης που ήδη είχαν δείξει σημάδια κάμψης.

Περαιτέρω υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης θα είναι λάδι στη φωτιά των ανερχόμενων τάξεων, οι οποίες διεκδικούν πλέον πολλά παραπάνω απ' τη μοίρα των φθηνών εργατικών χεριών

Παρ' όλο, όμως, που αποδείχθηκαν καλοί μαθητές, δεν ήταν τελικά τόσο δυνατοί ώστε να αντέξουν τη δήλωση του Μπεν Μπερνάνκι στις 22 Μαΐου πως επίκειται περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κοινώς φρένο στην εκτύπωση δολαρίων που τα προηγούμενα χρόνια έδωσε αέρα στις παγκόσμιες χρηματαγορές, τόσο ώστε να περισσεύει και για τις αναπτυσσόμενες.

Πρώτα θύματα

Εκτοτε, οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά από χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, με πρώτο θύμα τα εθνικά τους νομίσματα, που υποτιμώνται εκτός ελέγχου σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στη γειτονική χώρα, παρά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) να στηρίξει την τουρκική λίρα, ανεβάζοντας κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,75% από 7,25% το διατραπεζικό overnight επιτόκιο δανεισμού, το εθνικό νόμισμα συνέχισε να διολισθαίνει, συνεχίζοντας το σερί απωλειών των δέκα τελευταίων ημερών, έχοντας χάσει από τις 22 Μαΐου 6,54%. Από την πλευρά τους οι αγορές αγνόησαν επιδεικτικά τη δεύτερη μέσα σ' ένα μήνα παρέμβαση του μονεταριστή και εκτός γραμμής Ερντογάν διοικητή της TCMB, Ερντέμ Μπαστσί, συνεχίζοντας να τραβούν κεφάλαια εκτός χώρας.

Την Τετάρτη, όταν όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στις ΗΠΑ και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε με -3,46% τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως. Οι απώλειες του δείκτη XU100 μέσα στο 2013 (9,13%) έχουν υπερκεράσει τα κέρδη του τελευταίου δωδεκαμήνου (8,12%) σε μια μη αναστρέψιμή, όπως φαίνεται, φυγή των θεσμικών επενδυτών από την τουρκική αγορά. Τον τελευταίο μήνα, οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων έχουν ανέβει 55 μονάδες βάσεις και διαμορφώνονται στο 9,49%, καθιστώντας ακριβότερο το δανεισμό της χώρας.

Και μπορεί να μην είχαμε νεότερα από το δυτικό μέτωπο της Fed, πλην της συναίνεσης των μελών της για υπομονή, στο ανατολικό, όμως, μέτωπο η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε ένα μίνι τύπωμα αλά Fed, προχωρώντας στην αγορά τίτλων αξίας 1,3 δισ. δολαρίων για την παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χρυσού. Την ίδια στιγμή, το ινδικό δεκαετές δίνει με 8,24% τη μεγαλύτερη απόδοση της τελευταίας δωδεκαετίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρίτη οικονομία της Ασίας μείωσε στο περυσινό οικονομικό έτος το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 5,8% σε 4,9% ή κατά 43,57 δισ. δολάρια και ενέδωσε στις πιέσεις του αμερικανικού γίγαντα Wal-Mart, απελευθερώνοντας κατά μέρος την αγορά λιανικής στις μεγάλες πολυεθνικές.

Ολα αυτά πήγαν στράφι, καθώς εκτός των άλλων το Δελχί φαίνεται να πληρώνει τις επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία της Vodafone το 2011 και την ανοιχτή κόντρα με τους δυτικούς κολοσσούς στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το ντόπιο κεφάλαιο, όπως δεν παρέλειψε να τονίζει ο αγγλοσαξονικός Τύπος.

Μοναδική ελπίδα ανάκαμψης τώρα είναι να εκμεταλλευτεί την υποτιμημένη ρουπία, που από τις 22 Μαΐου έχει χάσει 14,33% έναντι του δολαρίου, για να αυξήσει τις εξαγωγές, κρατώντας ή μειώνοντας τις εισαγωγές με την ορθόδοξη συνταγή της αυστηρής λιτότητας, έχοντας το τελευταίο έτος στο τιμόνι της οικονομίας τον αμφιλεγόμενο, πρώην υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων, Τσινταμπάραμ Παλανιαπάν.

Δείχνοντας να χάνει το στοίχημα της ανάπτυξης, η περιφέρεια προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκρατήσει τη φυγή κεφαλαίων έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον και τις πιέσεις στον πληθωρισμό. Οι αναδυόμενες χώρες στηρίζουν όσο μπορούν τα νομίσματά τους κάνοντας χρήση διψήφιων ποσοστών επί των συναλλαγματικών τους αποθεματικών και ανεβάζοντας τα επιτόκια αναφοράς.

Τώρα στηρίζουν

Η κίνηση της Ινδονησίας στις αρχές Ιουνίου, να ανεβάσει το overnight δανεισμού κατά πενήντα μονάδες βάσης στο 6,5%, είχε χαρακτηριστεί έκπληξη από το διεθνή Τύπο. Κανείς δεν περίμενε το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί τόσο γρήγορα από τους υπόλοιπους μεγάλους της περιφέρειας.

Η Βραζιλία έχει προχωρήσει τρεις φορές σε παρόμοια αύξηση το τελευταίο έτος, η Ινδία τις προάλλες αύξησε δύο επιτόκια αναφοράς κατά 2% και το Πεκίνο πέρασε χαλινάρι στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κλείνοντας τη στρόφιγγα του φθηνού δανεισμού.

Μέχρι στιγμής, από τις BRICs μόνο η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση, μόνο που σ' αυτήν την περίπτωση το Κρεμλίνο κρατάει το καλό χαρτί της ενέργειας που λείπει από τους υπόλοιπους και παίζει διαφορετικά. Χαρακτηριστικά, στην Ινδονησία, οι επιδοτήσεις κόπηκαν και οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο με προεδρική απόφαση πρώτη φορά από το 2008. 
 
 Θηλιά για τις μεσαίες τάξεις η υποχώρηση της ανάπτυξης 
 
Οι κυβερνήσεις της περιφέρειας δηλώνουν με κάθε επισημότητα πως εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή τους για ανάπτυξη και πως ο περιορισμός της νομισματικής επέκτασης είναι ένα συγκυριακό μέτρο για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια των αγορών και να στηριχθεί το εθνικό τους νόμισμα.

Αυτό που ξέρουν και δεν ομολογούν είναι πως περαιτέρω υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης θα είναι λάδι στη φωτιά των ανερχόμενων τάξεων, οι οποίες διεκδικούν πλέον πολλά παραπάνω απ' τη μοίρα των φθηνών εργατικών χεριών πάνω στα οποία στήθηκε το success story των περασμένων ετών.

Πόσω μάλλον όταν το διεθνές κατεστημένο αγνοεί επιδεικτικά τις παραγωγικές τάξεις για να προστατεύσει τα συμφέροντα αυτών που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Στην Τουρκία, οι πιέσεις της μεγάλης των τζογαδόρων σχολής συνοδεύτηκαν από τις επιδόσεις της μεγάλης των μπάτσων σχολής και όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν η οικονομία επιβραδυνθεί περισσότερο.

Δεν θα ήταν απρόσμενο να δούμε την καταστολή να φουντώνει και σε άλλες χώρες, όπως γίνεται κάθε φορά που τα εφήμερα success story των κυβερνήσεων δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Στις 16 Αυγούστου, η «The Hindu», τρίτη μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα της Ινδίας με πάνω από δύο εκατομμύρια καθημερινούς αναγνώστες, έγραφε πως το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων θα αγοράσει εξοπλισμό και λογισμικό με σκοπό να διεξάγει εκτεταμένους ελέγχους, αναζήτηση και παρακολούθηση φωνητικών κλήσεων και κλήσεων από Skype, SMS και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, βίντεο και γενικά κάθε είδους περιήγησης στο Ιντερνετ. Επίσης, θα παρακολουθεί τα κινητά των 860 εκατομμυρίων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, ενώ θα μπορεί να παρακάμπτει το password σε iPhone και Blackberry και οποιαδήποτε κρυπτογράφηση σε ψηφιακά μέσα, να ανασύρει διαγραμμένα αρχεία και να ανιχνεύει κωδικούς πρόσβασης σε ύποπτα μέσα.

Αν αγοράσατε την επανάσταση της νέας γενιάς στο πρόσφατο εξώφυλλο του «Economist» με τα πρωτοσέλιδα της νέας χρονιάς, θα ξετρελαθείτε. Ο χειμώνας της περιφέρειας προμηνύεται σκληρός. 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: