Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Σύνταξη στα 68 αλλά από το... 2030 «βλέπει» η ΕΕ

Καθώς επί του παρόντος η Ελλάδα έχει κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις - Η αύξηση του ορίου ηλικίας θα προέλθει από τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια από το 2030 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που συντάχθηκε το 2011.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση θα προέλθει από τη βελτίωση του προσδόκιμου ορίου ζωής, που σήμερα για μετά τα 65 είναι τα 18 χρόνια για τους άνδρες και τα 20 χρόνια για τις γυναίκες. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα «επί του παρόντος» έχει προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μην είναι απαραίτητη η άμεση και βίαιη αλλαγή των ορίων. 

Υπενθυμίζεται, αναφέρει η Καθημερινή, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί νομοθετικά να προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με τις τάσεις αύξησης στο προσδόκιμο ζωής. Βάσει, πάντως, των δημογραφικών προβολών από το 2011 έως το 2030, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να περνούν το ένα τέταρτο της ενήλικης ζωής τους ως συνταξιούχοι. 
Το ποσοστό αυτό βάσει των σεναρίων κυμαίνεται από 25%-30% και αυξάνεται κατά 2% μόνο το 2060. Στην Ελλάδα από το 2012 το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος της ηλικίας. Από το 2021 και για κάθε τριετία αναμένεται νέα προσαρμογή βάσει του προσδόκιμου ζωής.

www.protothema.gr/economy/article

Δεν υπάρχουν σχόλια: