Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

BBC: «Βόμβα» χημικών στη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ετοιμάζει η Συρία

Ρωσική χείρα βοηθείας για την απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας
BBC: «Βόμβα» χημικών στη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ετοιμάζει η Συρία [εικόνα]
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στην Κρήτη μετά την είδηση που μετέδωσε από το BBC στις 7 Ιανουαρίου και αναφέρει ότι η Συρία σκοπεύει να καταστρέψει επικίνδυνα χημικά όπλα σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων.

Συγκεκριμένα, το BBC ανέφερε ότι το πλοίο «Ark Futura» συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία με προορισμό λιμάνι της νότιας Ιταλίας που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί. Εκει τα επικίνδυνα χημικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray, για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, ενώ τα λιγότερο τοξικά χημικά θα μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες από νορβηγικά και δανέζικα πλοία.

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στην οποία μίλησε σχετικά και ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος κάνοντας λόγο για μεγάλο κίνδυνο: «Διαφωνώ κάθετα μ' αυτήν τη μέθοδο (της υδρόλυσης), γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσο δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/node/138306#ixzz2q0gEgraa

 Ρωσική χείρα βοηθείας για την απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας
Ρωσική χείρα βοηθείας για την απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας
Η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στη διεθνή επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία. Η Μόσχα παραχώρησε θωρακισμένα φορτηγά, με τα οποία οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται στο λιμάνι της Λατάκια, ενώ πρόσφερε γι’ αυτό το σκοπό και δύο εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια φόρτωσης των κοντέινερ με το δηλητηριώδες υλικό στα μεταγωγικά πλοία, ενώ ναυτικές μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με κινεζικά και νορβηγικά σκάφη, τα συνοδεύουν στην πορεία τους προς την Ιταλία.
Θυμίζουμε ότι στις 7 Ιανουαρίου, η πρώτη παρτίδα των χημικών όπλων της Συρίας έφυγε από το λιμάνι της χώρας, Λατάκια. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει αυτό ως τις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο, λόγω των σκληρών μαχών ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και ομάδες των αντικαθεστωτικών, η μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου είχε αναβληθεί.
Το σχέδιο και οι κίνδυνοι
Στα μέσα Νοεμβρίου το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ενέκρινε το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, σύμφωνα με το οποίο προγραμματιζόταν ως το τέλος του 2013 να απομακρυνθούν από το έδαφος της Συρίας τα πιο επικίνδυνα, και μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2014 να εκκενωθούν ουσιαστικά όλα τα υλικά που είναι απαραίτητα για την παρασκευή χημικών όπλων.
Οι εκπρόσωποι του OPCW επιβεβαίωσαν ότι το δανέζικο εμπορικό πλοίο Ark Futura, με 9 κοντέινερ τα οποία περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες, απέπλευσε στις 7 Ιανουαρίου από το λιμάνι της Λατάκια. Το σκάφος συνόδευαν πολεμικά πλοία της Ρωσίας, της Κίνας και της Νορβηγίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κοντέινερ με τα χημικά θα εκφορτωθούν στην Ιταλία. Ύστερα, τα περισσότερο τοξικά υλικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό πλοίο MV Cape Ray προκειμένου στη συνέχεια να καταστραφούν σε διεθνή ύδατα. Τα νορβηγικά και δανέζικα πλοία θα μεταφέρουν τα λιγότερο επικίνδυνα χημικά για να εξουδετερωθούν σε ιδιωτικές ειδικές εγκαταστάσεις.
Οι συριακές αρχές είναι επιφορτισμένες με την ευθύνη για τη σταδιακή μεταφορά των χημικών όπλων στη Λατάκια. Για να γίνει αυτό, η Ρωσία προμήθευσε τη Δαμασκό με θωρακισμένα οχήματα μεγάλης χωρητικότητας, οι ΗΠΑ με μεταλλικά δοχεία και συσκευές δορυφορικής πλοήγησης. Υπεύθυνη για την ασφάλεια της φόρτωσης στα καράβια στη Λατάκια είναι η Ρωσία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ. Η Κίνα έστειλε στη Λατάκια 10 οχήματα πρώτων βοηθειών και κάμερες για την παρακολούθηση της διαδικασίας, και η Φινλανδία μια ομάδα ειδικευμένη στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το σχέδιο του OPCW, η πλήρης εξουδετέρωση όλων των στοιχείων που αποτελούν τα συριακά χημικά πυρομαχικά αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Θρησκείας και Πολιτικής (μη κρατικό κέντρο αναλύσεων), Αλεξάντρ Ιγκνατιένκο, οι μεγάλες δυνάμεις «αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου» των χημικών όπλων και θα επιδιώξουν να τα απομακρύνουν από τη Συρία στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Ο Ιγκνατιένκο δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Gazeta.ru ότι η μεταφορά των χημικών όπλων θα διεξαχθεί σε συνθήκες όξυνσης της κατάστασης στη Συρία, εξαιτίας της αυξανόμενης δραστηριότητας των ισλαμιστικών ομάδων.

Πηγές: Kommersant, Gazeta.ru
 http://rbth.gr/international/2014/01/10/rosiki_xeira_boitheia_gia_tin_apomakrynsi_ton_ximikon_oplon_ti__27759.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: