Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Finanial Times: Θα χρειαστεί πολύ καιρός για να ξαναγίνει φθηνό το χρήμα στο Νότο

Τα ακριβά επιτόκια που πληρώνουν επιχειρήσεις της ευρωπεριφέρειας, που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη, τείνουν να μονιμοποιηθούν, αναφέρουν σε άρθρο του οι Financial Times κάνοντας λόγο για «μικρή επιτυχία» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθειά της να μειώσει τις μεγάλες αποκλίσεις στα επιτόκια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης.
«Οι εταιρείες στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές σε χώρες όπως η Γερμανία, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs. Το μέγεθος της απόκλισης έχει μειωθεί σε σχέση με το ζενίθ του Μαΐου 2013, αλλά παραμένει υψηλότερα από τα μέσα του 2011» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα και σημειώνει πως οι μεγάλες αποκλίσεις προκαλούν «απογοήτευση στην ΕΚΤ και πυροδοτούν τις ανησυχίες της για τον περιορισμό της ροής πιστώσεων προς τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε, σημειώνουν οι FT, ότι «είναι πολύ σημαντικό να περιοριστούν περαιτέρω οι αποκλίσεις στις αγορές πιστώσεων της ευρωζώνης».
Οι αποκλίσεις καταδεικνύουν τις αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, τις οποίες προσπαθούν εσπευσμένα να επιλύσουν οι ρυθμιστές.
Το πρόβλημα είναι ότι το τζίνι έχει βγει από το λυχνάρι, συνεχίζουν οι Financial Times, γιατί η Ελλάδα πράγματι έκανε στάση πληρωμών και η Κύπρος επίσης έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Θα χρειαστεί πολύ καιρός για να βάλουμε το τζίνι πίσω στο μπουκάλι», δήλωσε ο Julian Callow, οικονομολόγος διεθνών υποθέσεων της Barclays. «Τα επιτόκια παραμένουν υψηλά στις χώρες εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φθηνότερα επιτόκια».
Οι ρυθμιστές της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «τραπεζικής ένωσης» με κοινό πλαίσιο εποπτείας και τραπεζικών εκκαθαρίσεων, θα βοηθήσουν να σπάσει ο δεσμός ανάμεσα στα κόστη δανεισμού των τραπεζών και τα κόστη δανεισμού των κρατών. Αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι τα επιτόκια στις διάφορες χώρες πάντα θα καθρεφτίζουν τις αποκλίσεις στις πιστωτικές αξιολογήσεις των δανειοληπτών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: