Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σκάναρε τις καλλιέργειες καρπουζιών της Τριφυλίας μη επανδρωμένο ελικόπτερο

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε καλλιέργειες καρπουζιών στην περιοχή της Τερψιθέας στην Τριφυλία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ένα μη επανδρωμένο μικρό ελικόπτερο εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πραγματοποίησε πτήσεις πάνω από καλλιέργειες καρπουζιού, τις οποίες έχει παραχωρήσει για επιστημονική έρευνα ο παραγωγός Μπάμπης Παπαδόπουλος.
Το ελικόπτερο είχε στόχο να συλλέξει στοιχεία με βάση τα οποία παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας, προσδιορίζεται ο όγκος της παραγωγής, ενώ συλλέγονται και δεδομένα που προσδιορίζουν τις ανάγκες λίπανσης που υπάρχουν, με στόχο τη μείωση του κόστους καλλιέργειας. Τα παραπάνω γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας χάρη στον επίκουρο καθηγητή του ΓΠΑ, στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Σπύρο Φουντά, που κατάγεται από τα Φιλιατρά, ο οποίος με τα ερευνητικά του προγράμματα στηρίζει την περιοχή της Τριφυλίας, την εταιρεία Sky Squirrel από τον Καναδά που εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα των ερευνών, αλλά και τη συνεργασία που υπάρχει με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Για την προσπάθεια αυτή ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε στον ΑγροΤύπο: «Πρόκειται για μια συνεργασία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με τον καθηγητή κ. Σπύρο Φουντά από το ΓΠΑ και μια καναδική εταιρεία, τη Sky Squirrel. Με πρωτοβουλία, λοιπόν, του κ. Φουντά φέραμε στην περιοχή το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο, με το οποίο έγιναν πτήσεις πάνω από τα καρπουζοχώραφα. Σκοπός των πτήσεων αυτών είναι με βάση τη φωτογράφηση των καλλιεργειών να κάνουμε την τελική εκτίμηση της παραγωγής (με τη χρήση κάποιων αλγόριθμων)». Και πρόσθεσε: «Το ελικόπτερο έχει μεγάλη σταθερότητα στον αέρα, έχει τη δυνατότητα να “τραβάει” φωτογραφίες ακριβείας, διαθέτει GPS και άλλα συστήματα ακριβείας. Αυτή η μέθοδος είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς στον τομέα των λαχανικών.
Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο το οποίο προγραμματίζεται μέσω υπολογιστή και ακολουθεί συγκεκριμένη διαδρομή, σκανάροντας πάνω από την καλλιέργεια, λαμβάνει δύο φάσματα, ορατό και εγγύς υπέρυθρο, ώστε με την τελική ανάλυση να έχουμε συνολική εκτίμηση για την τελική παραγωγή, με απώτερο στόχο να επεκταθεί σε όλη την Τριφυλία.
Επίσης, στη συνέχεια εμείς μετράμε από το έδαφος και τους δείκτες βλάστησης, ώστε να κάνουμε συνεκτίμηση των αναγκών του φυτού και να προσχωρήσουμε στη στοχευόμενη λίπανση, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος καλλιέργειας».
Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Φουντάς ανέφερε: «Επιλέξαμε την περιοχή της Τριφυλίας και το καρπούζι, διότι είναι η πιο πρώιμη παραγωγή, είναι μια δυναμική καλλιέργεια με εξαγωγές σε τουλάχιστον 26 χώρες στην Ευρώπη. Μάλιστα, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε εφαρμογές γεωργίας ακριβείας από πέρσι στη συγκεκριμένη παραγωγή με το συγκεκριμένο παραγωγό, τον κ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο. Επιπλέον, έχουμε πάντα την αμέριστη βοήθεια του κ. Παρασκευόπουλου.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία και ερευνητική δραστηριότητα στο καρπούζι τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια συνεργασία της δικής μας ομάδας, που αποτελείται από τους κ.κ. Βαγγέλη Αναστασίου, Θανάση Παλαφούτη και Ζήση Τσιρόπουλο, με την καναδική εταιρεία. Τα ελικόπτερο έχει μια σειρά από αισθητήρες που του δίνουν τη σταθερότητα που χρειάζεται και φέρει δύο κάμερες. Η μία είναι εξειδικευμένη, η οποία παίρνει φωτογραφίας σε 6 φάσματα του φωτός και με βάση κάποιους αλγόριθμους, βγάζουμε κάποιους δείκτες βλάστησης που υποδηλώνουν την υγεία του φυτού. Η άλλη κάμερα βγάζει φωτογραφίες και βίντεο με βάση τα οποία κάνουμε εκτίμηση της παραγωγής».
Τέλος, ο κ. Φουντάς μάς τόνισε ότι το μη επανδρωμένο ελικόπτερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καλλιέργειες. Μάλιστα, ήδη ο συνεργάτης του, ο κ. Αναστασίου, ξεκίνησε τις πτήσεις σε βαμβακοκαλλιέργειες που διαθέτει στη Λάρισα.

http://www.tharrosnews.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: