Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Αμφισβητήσιμες πρωτοβουλίες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο. (ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ !)


Εξελίξεις
Ο τελευταίος μήνας ήταν γεμάτος εξελίξεις για το θέμα των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11 Φεβρουάριου, 19 ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer προς καλλιέργεια στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει να εμμένει ότι θα εγκρίνει το 1507, με το επιχείρημα ότι δεν επετεύχθη και μια «ειδική πλειοψηφία» όπως απαιτείται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αίτηση 12 Ευρωπαίων υπουργών για την μη-έγκριση του – με την ηχηρή απουσία του Έλληνα υπ. κ. Βενιζέλου από οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.

Εθνικοποίηση
Οι παραπάνω εξελίξεις αναζωπύρωσαν την κουβέντα μεταξύ των κρατών-μελών για την εκ νέου εθνικοποίηση των αποφάσεων σχετικά με τους γ.τ.ο, που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα να αποφασίζει για την καλλιέργεια ή μη στην επικράτεια της. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης εκτιμούνται ως αμφισβητήσιμα καθώς παρόλο της δυνατότητας που δίνει στο να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να εμποδίσουν την καλλιέργεια γ.τ.ο. στα τα χωράφια τους, θα αφήσει τελικά το υπόλοιπο της ευρωπαϊκής γεωργίας να υποστεί τις συνέπειες.

Η Ελληνική πρωτοβουλία..
Αποκορύφωμα των εξελίξεων ήταν η πρόταση που συντάχθηκε από την Ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη η οποία προάγει την εθνικοποίηση των αποφάσεων για τους γ.τ.ο. η συγκεκριμένη πρόταση συζητήθηκε τελικά στις 3 Μαρτίου από τους υπουργούς περιβάλλοντος –και θα ξανασυζητηθεί στις 13 Μαρτίου- και ήταν τόσο κακή που ουσιαστικά το μόνο που θα καταφέρει είναι να ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες γ.τ. καλλιέργειες στα χωράφια της Ευρώπης.

..για μια κακή πρόταση
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ελληνικής προεδρίας καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική καθώς προβλέπει πως θα απαιτείται από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ουσιαστικά να λαμβάνουν έγκριση από βιοτεχνολογικές εταιρείες για την απαγόρευση των γ.τ. καλλιεργειών, πως η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τις αμφισβητούμενες αναλύσεις επικινδυνότητας της EFSA, ενώ δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τους ελέγχους ασφάλειας των γ.τ.ο.. Επιπλέον, εκτιμάται ως πολύ αμφίβολο ότι αυτές οι εθνικές απαγορεύσεις θα διατηρηθούν κάτω από οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (βλέπε TTIP) που μπορεί να υλοποιηθούν Εντύπωση δημιουργεί επίσης, η περίεργη στάση του κ. Μανιάτη να καλέσει για σχετική διαβούλευση τις κυριότερες Ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφότου όμως είχε συντάξει και καταθέσει την πρόταση σχετικά με την εθνικοποίηση των αποφάσεων για τους γ.τ.ο.

Προσεκτική στάση
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την «πρόταση επανεθνικοποίησης» βρίσκονται σε εξέλιξη και η όποια απόφαση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Ιούνιο του 2014. Διαφαίνεται ωστόσο η ανάγκη για περισσότερη προσοχή καθώς η αντίθεση προς την έγκριση του γ.τ. καλαμποκιού 1507 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση μέσω της εθνικοποίησης των σχετικών αποφάσεων.
Β.Γ.
6 Μαρτίου 2014
BiotechWatch.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: